Fără categorie

Az utolsó hét, amikor az APIA még támogatásokat fizet!

Zajlik az utolsó hét, amikor a román gazdálkodók számlájára kerülő mezőgazdasági és állattenyésztési támogatásokat engedélyezik! A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) hivatalos határideje június 30-ig tart, eddig a dátumig fizetik ki a mezőgazdasági termelőknek a 2020-as kampány után járó fennmaradó összegeket európai pénzből.

Az APIA vezetője, Adrian Pintea a megyei központok vezetőivel és az APIA központi apparátusával tartott videokonferencián rámutatott, hogy a 2020-as kampányban a kifizetések teljesítésének június 30-i határideje fontos dátum, és biztosítékot adott arról, hogy egyetlen gazdálkodó sem marad kifizetetlenül. Az APIA legfrissebb adatai szerint az ügynökség meghaladta a 99 százalékot a gazdálkodók számlájára teljesített kifizetések esetében.

Meg kell azonban jegyezni, hogy az APIA tisztviselői szerint a kifizetések ezen időpont után is folytatódhatnak, anélkül, hogy Romániát az Európai Bizottság megbüntetné.

„A szabály ugyanaz marad a 2020-as kampány esetében is, ha június 30-ig nem sikerül kifizetni a gazdák 95 százalékát, akkor az fennmaradó 5 százalékot az országos költségvetésből kell kifizetni. De ez nem áll fenn a mi esetünk, mert az APIA már meghaladta a 99 százalékot a fizetési engedélyezések esetében” – magyarázta Ovidiu Săvășcă, az Maros megyei APIA igazgatója.

Október 15., a kifizetések teljesítésének határideje

Az APIA Maros vezetője szerint a kampány végső befejezésének határideje október 15-e, ez az utolsó nap, amikor a kifizetéseket teljesíteni lehet. „Alapvetően a 2020-as pénzügyi év október 15-én zárul, mert a 2021-es előleg kifizetése 16-án már kezdődik. De megismétlem, hogy ez nem a mi esetünk, nem fog a határidőig kitolódni a folyamat, mert már csak azok az akták vannak hátra, ahol problémák vannak, vagy bizonyos dolgokat tisztázni kell. De a százalék nagyon kicsi. Ezenkívül június 30-ig mindent ki akarunk fizetni, még azt a néhányat is, ami megmaradt, felhívjuk a gazdákat, hogy tisztázzuk velük a gondokat, megpróbálunk mindent június végéig befejezni” – tette hozzá Ovidiu Săvâșcă.

Milyen „hátralékai vannak” az APIA-nak a gazdákkal szemben

A közvetlen és az állattenyésztési támogatások mellett az APIA-nak ki kell fizetnie a román gazdálkodóknak a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj támogatási összegét is. A támogatás legutóbbi kifizetését az APIA április 12-én folyósította, amikor a 2020.07.01-09.30. (2020 / III. negyedév) és a 2020.10. 01-12. 31 (2020 / IV negyedév) periódusra utalták az összegeket. Így a gazdák most az idei első negyedévre várják a pénzt, amelyre május 4-ig nyújtották be a kérelmeket.