Fără categorie

Jóváhagyta a kormány a Covid szarvasmarha – támogatást! A tehéntenyésztőknek fizetett összegek!

Jóváhagyta a román kormány a Covid szarvasmarha – támogatást! A jogszabály új támogatást nyújt a tej- és marhahús gazdaságok számára, és a tenyésztőknek fizetendő összegek a gazdaságok január végén meglévő állományaira, és az idei év első hónapjában leadott tej után is járnak.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (MADR) bejelentette, hogy a június 24-én, csütörtökön tartott kormányülésen sürgősségi rendeletet fogadtak el a szarvasmarha-tenyésztők tevékenységét támogató állami rendszer létrehozásáról a COVID- 19 járvány okozta gazdasági válságban.

„Ez a jogszabály ideiglenes, 2021. december 31-ig érvényes állami támogatási rendszert hoz létre a szarvasmarha-tenyésztők tevékenységének támogatására a COVID – 19 járvány által kiváltott gazdasági válsággal összefüggésében, a járvány okozta veszteségek kompenzálása érdekében”, állítja a MADR.

Az idézett forrás szerint a haszonélvezők a szarvasmarhaféléket birtokló tenyésztők, egyéni és családi vállalkozások, engedélyezett természetes személyek, adott esetben természetes személyek, valamint jogi személyek.

A MADR bejelenti az alkalmassági feltételeket is:

  •  2021 január 31-én legalább 3 minimum 16 hónapos szarvasmarha birtoklása, amelyhez hozzáadható a 2021. január 31-én legalább 7 hónapos szarvasmarha, amely szerepel a nyilvántartásában;
  •  tejtermelés és eladás -2021 januárjában;

A mezőgazdasági termékek elsődleges termelésével foglalkozó vállalkozások számára nyújtható teljes összeg nem haladhatja meg a 225.000 euró lejben kifejezett értékét” – közölte a MADR.

A minisztérium hangsúlyozza, hogy a támogatási program teljes értéke 225.537 713,79 lej, ez a következőképpen oszlik meg:

  •  Szarvasmarha-állomány számára 182.708.014,97 lej;
  •  A tejmennyiségért 42.829.698,82 lej.

Az összegeket az állami költségvetésből, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium büdzséjén keresztül biztosítják. A benyújtási időszak 30 munkanap lesz, a sürgősségi rendelet hatálybalépését követő naptól kezdődően. A hatálybalépéshez a sürgősségi rendeletet GEO-t közzé kell tenni a Hivatalos Közlönyben.

Mint ismert, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (MADR) által közzétett összegek szerint a szarvasmarha-tenyésztőknek állatonként legalább 142,08 lejt és a tej tonnájáért legalább 232,3 lejt kell kapniuk. Jelenleg a sürgősségi rendelet tervezetét a kormány nem hagyta jóvá, így az APIA nem tudta elindítani a kérelmek fogadására vonatkozó kampányt.

Erről a témáról: MADR: 142,08 lei/cap și 232,3 lei/tonă – cuantumuri minime la Ajutorul COVID pentru bovine