• Rólunk 
 • Agrointelligencia

  Megállapodás a KAP reformjáról: 2021. december 31. – a PNS benyújtásának határideje

  Agrointelligencia Agrointelligencia -

  Az EU mezőgazdasági miniszterei elfogadták az Európai Parlamenttel múlt pénteken megkötött ideiglenes megállapodást a közös agrárpolitika (KAP) reformjának kulcselemeiről, „egy lépéssel közelebb hozva a javaslatot ahhoz, hogy az uniós jog részévé váljon” – áll az EU Tanács közleményében.

  Az idézett forrás szerint a megállapodás megnyitja az utat egy igazságosabb, zöldebb és teljesítményalapú KAP előtt, amelynek célja az európai gazdálkodók fenntartható jövőjének biztosítása. Az új KAP megerősíti a környezetvédelmi intézkedéseket, és olyan rendelkezéseket is tartalmaz, amelyek célzott támogatást nyújtanak a kisebb gazdaságok számára, és segítik a fiatal gazdákat a szakma elsajátításában.

  „Ma megállapodtunk az eddigi legambiciózusabb KAP-ban. Jó egyezmény ez a mezőgazdasági termelők és Európa számára, amely megerősíti az európai agrár-élelmiszeripari rendszert, fenntarthatóbbá és igazságosabbá téve mindenki számára. A megállapodás egy modernizált KAP-ot ír elő, amely támogatja a zöldebb és klímabarát mezőgazdaságra való átállást, növeli a szociális és munkajogok tiszteletben tartását, és biztosítja, hogy a gazdálkodók versenyképesek maradjanak anélkül, hogy bárkit is kizárnának „- mondta Maria do Céu Antunes, az EU Tanácsának soros elnökségét betöltő Portugália mezőgazdasági minisztere.

  Mi történik ezután: 2021. december 31. – a nemzeti stratégiai tervek (PNS) benyújtásának határideje

  A közlemény szerint intézményközi szinten zajlik majd a munka a javasolt reform végső technikai részletein, amelyet követően mind az Európai Parlament, mind a Tanács hivatalosan jóváhagyja. Az új KAP a 2023–2027 közötti időszakot fedi le; addig továbbra is alkalmazandó a 2020-ban elfogadott átmeneti megállapodás.

  „A tagállamoknak 2021. december 31-ig kell benyújtaniuk nemzeti stratégiai terveik projektjét a Bizottság jóváhagyására” – közölte a Tanács.

  A közvetlen támogatásban részesülő gazdálkodók és egyéb kedvezményezettek esetében adminisztratív szankciókat kell alkalmazni, ha nem biztosítanak megfelelő foglalkoztatási feltételeket

  A 2020 utáni KAP új fogalmat jelent a mezőgazdasági termelő számára, és nagyobb hangsúlyt fektet a „mezőgazdaság szociális dimenziójára”. „Az új megállapodás értelmében a közvetlen kifizetésekben részesülő gazdálkodók és más kedvezményezettek esetében adminisztratív szankciókat kell alkalmazni, ha nem biztosítanak megfelelő foglalkoztatási feltételeket, amint azt a vonatkozó uniós jogszabályok előírják. Ez az első alkalom, hogy az EU mezőgazdasági jogszabályai társadalmi dimenziót tartalmaznak, és történelmi előrelépést jelentenek abban a tekintetben, hogy a KAP hogyan veszi figyelembe a mezőgazdasági dolgozók körülményeit” – áll a sajtóközleményben.

  Környezetvédelmi szempontból ambiciózus KAP

  Az idézett forrás szerint az új KAP számos intézkedést ír elő, amelyek arra ösztönzik a gazdálkodókat, hogy „zöldebb” mezőgazdasági gyakorlatokat alkalmazzanak. Ezek tartalmazzák:

  – szigorúbb kölcsönös megfeleltetési előírások, amelyeknek a gazdálkodóknak meg kell felelniük, hogy a KAP támogatáshoz jussanak, ideértve a széndús talajok megőrzését a vizes élőhelyek és a tőzeges területek védelmével, valamint a biológiai sokféleség védelme érdekében a szántók minimális arányának biztosítását
  – ökológiai programok a gazdálkodók klímabarát mezőgazdasági gyakorlatok alkalmazásának támogatására és / vagy ösztönzésére
  – a vidékfejlesztési támogatás környezetvédelmi beavatkozásokra fordítandó részének növelése
  – az éghajlatra és a biológiai sokféleségre fordított kiadások figyelemmel kísérése az Európai Zöld Paktum célkitűzéseivel összhangban.

  Kisebb gazdaságok támogatása

  A KAP reformcsomagja olyan intézkedéseket is tartalmaz, amelyek célja az alapok újraelosztása a kis- és közepes méretű gazdaságok esetében. A megállapodás értelmében a tagállamoknak a közvetlen kifizetések 10 százalékát át kell irányítaniuk ilyen gazdaságokra (elvileg újraelosztási kifizetések útján, hacsak nem tudják bizonyítani, hogy más hasonló eszközökkel elérhetik ugyanezt az eredményt).

  Hangsúly a teljesítményen

  A tanács közleménye azt is kimondja, hogy a reform magában foglalja a megfelelés hangsúlyozásáról a teljesítményalapú KAP-ra való áttérést is, amely szabadságot ad a tagállamoknak arra, hogy igényeik szerint, stratégiai tervezésen és konkrét közös célokon alapuló, személyre szabott beavatkozásokat hajtsanak végre.

  Mint ismert, a közös agrárpolitika (KAP) az EU költségvetésének körülbelül egyharmadát teszi ki. Célja:

  2018. június 1-jén az Európai Bizottság három jogalkotási javaslatot nyújtott be a KAP jövőbeli előkészítésére:

  A javaslatok fő szempontjai a következők voltak:

  2020 októberében, a német elnökség alatt a Tanács megállapodott tárgyalási álláspontjáról – az úgynevezett „általános megközelítésről” – a KAP reformjával kapcsolatban. Ez magában foglalta a KAP környezeti ambícióinak fokozását, az Európai Zöld Paktum célkitűzéseivel összhangban.

  Rendelet az átmeneti időszakra (2021–2022)

  A KAP-átmenet rendeletet 2020 végén fogadták el azzal a céllal, hogy biztosítsák a KAP keretében a mezőgazdasági termelők és más kedvezményezettek számára fordított jogi és pénzügyi támogatás folyamatosságát az új, megreformált szabályok 2023-as hatálybalépése előtt. A rendelet biztosította, hogy a kifizetések nem szakadnak meg, miközben a tagállamoknak elegendő időt biztosítanak a KAP területén megvalósítandó nemzeti stratégiai terveik elkészítésére.

  Az EU Tanácsán folytatott megbeszélésekről az Agrointeligența-AGROINTEL.RO itt sokat írt részletesen: PAC 2023-2027: Pachetul de compromis pentru subvențiile și fondurile alocate fermierilor români