Fără categorie

Az eperlevelek eltávolítása betakarítás után. Mikor és hogyan kell levágni az eperleveleket?

Az eperlevelek eltávolítása fontos munka, amelyet a termelők a betakarítási szezon végén végeznek. Az eperlevelek eltávolításának célja a termési ciklus előkészítése a következő évre.

Az eperlevelek eltávolítása fontos mozzanat, amelyet közvetlenül a gyümölcs szüretének befejezése után hajtanak végre. Azért, hogy a következő évben magas hozama legyen a növénynek, a kaszálás elengedhetetlen akkor, amikor már nem terem több eper, azaz lejárt a szezon.

Az epernövények magas termelési hozamot adhatnak, ha néhány fontos technológiai aspektust figyelembe vesznek a gazdák. A szakemberek számára egyik leggyakrabban feltett kérdés a levelek eltávolításával kapcsolatos.

  • Az eperlevelek eltávolítása. Mikor végezzük?
  • Az eperlevelek eltávolítása. Hogyan végezzük?
  • Milyen további karbantartási munkát végezzünk az eperlevelek eltávolítása után?

Az eperlevelek eltávolítása. Mikor végezzük?

Az epres kaszálása vagy az eperlevelek metszése nagyon fontos művelet, amelyet időben el kell végezni. Az összes, egyszer termő eperfajta esetében a leveleket a betakarítás után azonnal eltávolítják.

Az eper leveleinek eltávolítására a legjobb időszak a nyár, július, a hónap végéig.

Ne távolítsa el a leveleket az eperről abban az évben, amikor a palántát ütette. Függetlenül attól, hogy ősszel ültetünk, és az első tavasszal már lesz egy kis termés, az első évben a leveleket nem távolítják el. Ha júniusban, nyáron ültetünk, a leveleket a betakarítás után a következő nyáron távolítjuk el. Ha ősszel vagy tavasszal ültetünk, a leveleket csak a betakarítást követő második évben távolítsuk el. Azok a kártevők, amelyek az év során a régi lombokra gyűltek, átkerülnek az új levelekre, ha nem vágják el időben.

Az eperlevelet ősszel nem távolítják el. Fontos, hogy a növények gazdag lombozattal kezdjék a telet, hogy a növények sok tartalékanyagot halmozzanak fel a következő évi termeléshez.

Az eperlevelek eltávolítása. Hogyan végezzük?

Az eperlevelek eltávolítása a növények termesztésének módjától függ. Így a klasszikus rendszerben termesztett eper esetében:

– A földiepret a növény tövétől számított 2-3 cm felett kezdjük metszeni;
– A művelet mechanikusan is elvégezhető a traktoros tárcsás kaszákkal vagy más megfelelő eszközökkel;
– Manuálisan elvégezhető drótos kaszával vagy kézi kaszával.

  • Fóliában termesztett eperű
    -A fóliakultúrás rendszerben a munkát csak manuálisan végzik;
    -Általában sövényekhez használatos ollóval, kézi sarlóval vagy drótos kaszával végzik, nagy körültekintéssel;
  • Folytontermő eper
    Az olyan folytontermő fajtáknál, mint az Albion, a leveleket nyáron nem távolítják el. A növény fiatalítása érdekében ajánlott eltávolítani az idősebb, foltos vagy beteg leveleket.

Milyen további karbantartási munkát végezzünk az eperlevelek eltávolítása után?

Az eperlevelek eltávolítása utáni munkálatok

– Fontos, hogy a levágott leveleket azonnal eltávolítsák a földről, a tövek mellől. Ez segít kiküszöbölni a betegség forrását az ültetvényről;
– A levelek eltávolítása után után jó öntözésre és alaptrágyázásra van szükség a lombozat helyreállításához és a növények megújításához;
– A levelek eltávolítása után 10 nappal kezelés és biostimulátor is javasolt.

Forrás: Pepinierele Hida