• Rólunk 
 • Agrointelligencia

  Az eperlevelek eltávolítása betakarítás után. Mikor és hogyan kell levágni az eperleveleket?

  Agrointelligencia Agrointelligencia -

  Az eperlevelek eltávolítása fontos munka, amelyet a termelők a betakarítási szezon végén végeznek. Az eperlevelek eltávolításának célja a termési ciklus előkészítése a következő évre.

  Az eperlevelek eltávolítása fontos mozzanat, amelyet közvetlenül a gyümölcs szüretének befejezése után hajtanak végre. Azért, hogy a következő évben magas hozama legyen a növénynek, a kaszálás elengedhetetlen akkor, amikor már nem terem több eper, azaz lejárt a szezon.

  Az epernövények magas termelési hozamot adhatnak, ha néhány fontos technológiai aspektust figyelembe vesznek a gazdák. A szakemberek számára egyik leggyakrabban feltett kérdés a levelek eltávolításával kapcsolatos.

  Az eperlevelek eltávolítása. Mikor végezzük?

  Az epres kaszálása vagy az eperlevelek metszése nagyon fontos művelet, amelyet időben el kell végezni. Az összes, egyszer termő eperfajta esetében a leveleket a betakarítás után azonnal eltávolítják.

  Az eper leveleinek eltávolítására a legjobb időszak a nyár, július, a hónap végéig.

  Ne távolítsa el a leveleket az eperről abban az évben, amikor a palántát ütette. Függetlenül attól, hogy ősszel ültetünk, és az első tavasszal már lesz egy kis termés, az első évben a leveleket nem távolítják el. Ha júniusban, nyáron ültetünk, a leveleket a betakarítás után a következő nyáron távolítjuk el. Ha ősszel vagy tavasszal ültetünk, a leveleket csak a betakarítást követő második évben távolítsuk el. Azok a kártevők, amelyek az év során a régi lombokra gyűltek, átkerülnek az új levelekre, ha nem vágják el időben.

  Az eperlevelet ősszel nem távolítják el. Fontos, hogy a növények gazdag lombozattal kezdjék a telet, hogy a növények sok tartalékanyagot halmozzanak fel a következő évi termeléshez.

  Az eperlevelek eltávolítása. Hogyan végezzük?

  Az eperlevelek eltávolítása a növények termesztésének módjától függ. Így a klasszikus rendszerben termesztett eper esetében:

  – A földiepret a növény tövétől számított 2-3 cm felett kezdjük metszeni;
  – A művelet mechanikusan is elvégezhető a traktoros tárcsás kaszákkal vagy más megfelelő eszközökkel;
  – Manuálisan elvégezhető drótos kaszával vagy kézi kaszával.

  Milyen további karbantartási munkát végezzünk az eperlevelek eltávolítása után?

  Az eperlevelek eltávolítása utáni munkálatok

  – Fontos, hogy a levágott leveleket azonnal eltávolítsák a földről, a tövek mellől. Ez segít kiküszöbölni a betegség forrását az ültetvényről;
  – A levelek eltávolítása után után jó öntözésre és alaptrágyázásra van szükség a lombozat helyreállításához és a növények megújításához;
  – A levelek eltávolítása után 10 nappal kezelés és biostimulátor is javasolt.

  Forrás: Pepinierele Hida