Fără categorie

A gyomirtó gépek ITP-je. Hol végezhető el, mennyibe kerül és mely gazdálkodóknak kell elvégezniük az ellenőrzést

Milyen körülmények között végzik a gyomirtó gépek időszakos műszaki ellenőrzését (ITP) a támogatásban részesülő gazdaságok. 2022-től előfordulhat, hogy a gazdálkodóknak be kell nyújtaniuk az APIA-nak azokat az igazolásokat és dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy elvégezték a 3 évente kötelező műszaki ellenőrzést. Egy ilyen szolgáltatás költsége körülbelül 100–120 lej minden gyomirtó gépre, és az olyan területek, mint a szőlőtermesztés vagy a gyümölcstermesztés, nem jelentenek kivételt az ellenőrzés alól.

A gyomirtó gépek vagy vetőmagkezelést végző gépek ITP-jét a növény-egészségügyi hivatalokban lehet elvégezni, amelyek egyeztetés után terepi ellenőrzésre küldik a szakembereket. Az ilyen ellenőrzések a lakosság egészsége szempontjából is hasznosak, mondja a Maros Megyei Növény-egészségügyi Hivatal koordinátora, Marian Pogăcean. A szakember szerint az ellenőrzés elengedhetetlen azok számára, akik működtetik az autót, és végül még a talaj biztonsága vagy az autó „élete” szempontjából is fontos.

Jelenleg az ország 6 megyéjében áll rendelkezésre a permetezőgépek műszaki ellenőrzésének technikája, de a hatóságok szándéka az, hogy minden megyében végezzenek ilyen műszaki ellenőrzéseket, mivel ez 2022-től kötelezővé válhat a támogatások odaítélése céljából végzett ellenőrzések esetében.

Az Agrointeligența-AGROINTEL.RO további részleteket akart megtudni ezekről az ellenőrzésekről a Maros Megyei Növény-egészségügyi Hivatal koordinátorától, Marian Pogăcean-tól is, miután a gazdálkodók érdeklődni kezdtek a gyomirtó gépekkel kapcsolatos ITP iránt, egy ebben a témában közölt cikk nyomán: ITP la mașinile de erbicidat – o nouă condiție obligatorie pentru subvențiile APIA

Agrointeligența-AGROINTEL.RO: Hol hajtják végre az ilyen típusú ITP-t?

Marian Pogăcean: Mi – a Maros Megyei Növény-egészségügyi Hivatal – azon intézmények közé tartozunk, amelyek ilyen típusú ITP-t készítenek. Ebben a tekintetben a Bukaresti Agronómiai Intézet akkreditált minket, és eddig 6 megye van, amelyek rendelkeznek az ilyen ITP technikájával. Ezek a megyék: Maros, Fehér, Hunyad, Olt, Buzău és Călărași.
.

Agrointeligența-AGROINTEL.RO: Milyen időközönként kell műszaki ellenőrzést végezni a gyomirtó gépek esetében?

Marian Pogăcean: Van nekünk egy nyilvántartásunk, de Romániának vannak bizonyos problémái abban az értelemben, hogy nem rendelkezett adatbázissal a gyomirtó gépekről. Néhány éve rendelkezésünkre állnak ezek az adatok, de ez nem elég, és ezt az Időszakos Műszaki Ellenőrzést (ITP) 3 évente kell elvégezni. Tekintettel arra, hogy a fenntartható mezőgazdaságról van szó, ellenőrizzük, hogy ki termel, ki értékesít, ki nyújtja a szolgáltatást és milyen tevékenységeket végez növényvédő szerekkel. A fenntartható mezőgazdaság kapcsán pedig felmerül a racionális felhasználás kérdése. A peszticid-szermaradványok elemzésére a Földművelésügyi Minisztériumnak 2 laboratóriuma van, ezt Maros megyében és Bukarestben is ellenőrizzük.

Agrointeligența-AGROINTEL.RO: Hogyan kell konkrétan eljárni? Mennek a gazdák Önökhöz, vagy fordítva, Önök a gazdákhoz?

Marian Pogăcean: Vannak 3 fős csapataink, akik elmennek a gazdákhoz, hogy ellenőrizzék a permetezőgépeket, legyenek azok szántóföldi vagy szőlős növények, fák termesztői. Még vetőmagkezelő gépek ellenőrzésére is lesz felszerelésünk. Tehát minden ellenőrizhető. Ez az ellenőrzés a gazdák számára is szükséges és előnyös, sokan azt mondják, hogy jó autójuk van, de amikor ellenőrizzük a nyomást, a fúvókákat, kiderült, hogy összességében nem biztos, hogy annyira jól működik. A gazdálkodóknak meg kell érteniük, hogy az ellenőrzések kedveznek nekik is és a környezetüknek is. A fenntartható mezőgazdaság neve nem csupán formaság, hanem valami, amelyet a gyakorlatban is megvalósítunk, akár tetszik, akár nem. A gazdáknak néha kevésbé tetszik, hogy új korlátozások jelennek meg, de a lakosság és végül a föld egészsége szempontjából is előnyös ez a dolog.

Agrointeligența-AGROINTEL.RO: Az ellenőrzéseket minden permetezőgépen elvégzik?

Marian Pogăcean: Abszolút mindent ellenőrzünk, ami kezelőgép, függetlenül attól, hogy önjáró, vontatott, függetlenül attól, hogy fákhoz vagy szőlőkhöz használják-e, függetlenül attól, hogy vetőmag-kezelő gépek, mindezek esetében az ellenőrzést elvégezzük.

Agrointeligența-AGROINTEL.RO: Hogyan igazolhatják a gazdák, hogy elvégezték az ellenőrzést?

Marian Pogăcean: Az ellenőrzést követően egy öntapadós matricát kapnak, amely 3 évente igazolja, hogy az ellenőrzés megtörtént, és ezen felül a mezőgazdasági termelő igazolási tanúsítványt is kap. Azt mondom, hogy mindenkinek, így a lakosságnak is jó, abban az értelemben, hogy például a peszticidek néha egyenetlenül oszlanak el. Az igazság az, hogy eddig nem volt sok ellenőrzés ezen a területen, de nagyon lelkiismeretes gazdáink vannak, akik tiszteletben tartják az összes előírást, de vannak mások is, akik ezeket elhanyagolják.

Agrointeligența-AGROINTEL.RO: Ez az ellenőrzés jelenleg kötelező az APIA támogatásokhoz, vagy a biztonság szempontjából hasznos?

Marian Pogăcean: Maros megye szintjén van egy nyilvántartásunk a gazdálkodókról. 2021-ben egy kezdetről beszélünk, az átmenet első évéről beszélünk, amelyben ez még nem kötelező mindenki számára, mert csak 6 megye van, ahol ezt az ITP-t végzik. De az emberek kezdték megérteni, mennyire fontos ez, és általában eljönnek erre az ellenőrzésre minden olyan területen, ahol járunk. Vagyis ha egy ismert gazdához megyünk, akkor már 5-10 ember van, akik számára a műszaki ellenőrzést elvégzik. Most egy olyan helyen voltam, ahol például 16 gazda jött a felszerelésével, és nagyszerű, hogy az emberek kezdik megérteni ennek fontosságát. Számunkra hatékony, ha a gazdák összegyűlnek egy helyen, mert így egyszerre több ellenőrzést is el tudunk végezni.

Például vegyszerhasználat nélkül nem lehet mezőgazdaságot gyakorolni, különösen az akut munkaerőhiány miatt, és akkor meg kell találnunk az egyensúlyt az egészségre gyakorolt ​​„gonosz”, azaz a peszticidek, és az élelmiszer problémájának megoldása között. Pontosan úgy, ahogy mondtam, mi ellenőrző szervek vagyunk, amelyek lefedik az összes szegmenst attól kezdve, hogy ki jelentkezik, ki árusítja, hogyan használja, szermaradványokat, az alkalmazott peszticidek és készülékek minőségét. Ez annyira normális dolog, hogy néha elgondolkodom, miért nem tettük meg korábban.

Agrointeligența-AGROINTEL.ROMekkora egy ilyen ellenőrzés költsége?

Marian Pogăcean: A költségek alacsonyak, gépenként 100 és 130 lejről beszélünk. Még elmondhatom, hogy az ár nagyon ésszerű és elérhető, és ebben az árban vállaljuk az utazással kapcsolatos költségeket is. De természetesen köztisztviselők vagyunk, kötelességünk menni. De az árak nem túlságosan magasak, és még egy francia kollégával is beszélgettünk, ahol legalább 200 eurós tarifák vannak, és ha a gép nagyobb, akkor eléri a 300-400 eurót. Itt 25 eurónak megfelelő összegről beszélünk.

FOTO
Agrointeligența-AGROINTEL.RO: Melyek voltak a leggyakoribb problémák, amelyeket az ellenőrzések során találtak?

Marian Pogăcean: Általában a fúvókák nem cserélődnek időben. Számos kritériumot vizsgálunk, és jó, hogy ezeket az ellenőrzéseket elvégezzük, amelyek mind a talajnak, mind pedig a gazdálkodó biztonsága szempontjából fontosak, és miért ne, végülis a gépeknek is jó. Kár, hogy ezek az ellenőrzések későn kezdődtek, mert az EU-s szomszédjaink 2012 óta rendszeresen végzik ezeket. Vannak olyan országok, ahol 2003 óta. Még mindig vannak olyan gazdák, akik megkérdezik, hogy miért kell ezt, de mindig elmagyaráztam, hogy aki adja a pénz, az megteremti a feltételeket is, és egyelőre az Unió ad nekünk. Tehát tiszteletben kell tartanunk a feltételeket.

Agrointeligența-AGROINTEL.RO: A gyomirtó gépek ITP-je csak nagy gazdaságokban fontos?

Marian Pogăcean: Nincs feltétlenül az a kritérium, hogy általában nagyobb gazdaságokba járunk. Még akkor is, ha ezek vannak a legerősebb hatással a mezőgazdaságra, és végülis a legnagyobb mennyiségű peszticidet használják, és normális, ha először őket felügyeljük. De ez nem jelenti azt, hogy a kicsik esetében nem tesszük ezt, vagy nem kerülnek ellenőrzés alá, mi elvégeztük az ellenőrzéseket azok számára is, akiknek 10-20 hektár területük van.