Fără categorie

A mezőgazdaságban és az állattenyésztésben a bérek 46% -kal nőttek a tavalyihoz képest

A munkaerőpiac a pandémiát megelőző szintre való visszatérés jeleit mutatja. A mezőgazdaságban és az állattenyésztésben a bérek az első félévben 46 százalékkal emelkedtek 2020 második feléhez képest.

A munkaerőpiac mérlegének következetes eredményei vannak, az idei első félév után a munkaadók és a jelöltek aktivitásának növekedése miatt – közölte a BestJobs online toborzási platform, amely szerint a legmagasabb nettó fizetés továbbra is az IT / Telecomnál, az orvoslás / egészségügynél, a mérnöki és menedzsmentnél van, a mezőgazdaságban és az állattenyésztésben pedig a bérek az év első felében 46 százalékkal emelkedtek 2020 második feléhez képest.

„2021 első felében a legmagasabb nettó fizetés az IT / Telecomnál, az orvoslás / egészségügynél, a mérnöki és menedzsmentnél van – áll a BestJobs jelentésében. Ezenkívül az összes tevékenységi területen fizetésemelés történt, a legnagyobb mértékű a mezőgazdaságban és állattenyésztésben (46 százalékos növekedés 2020 második feléhez képest), az oktatásban és képzésben (43,8 százalékos növekedés), valamint az adminisztráció és titkárságon (39,3 százalékos növekedés). Az ellentétes póluson azok a területek vannak, amelyek a fizetések majdnem ugyanazon a szinten maradtak, mint 2020-ban: Au pair / Babysitter / Tisztaság (mindössze 11 százalékos növekedéssel), Security & Katonság (mindössze 5.1 százalékos növekedéssel) és humánerőforrás (mindössze 3.8 százalékos növekedéssel)” – áll a BestJobs jelentésében.

Egy év bizonytalanság után tízből 8 munkavállaló teljes munkaidős munkát szeretne egy olyan cégnél, amely biztonságot nyújt számukra. További 55,8 százalék magánvállalkozásban akar dolgozni, különösen egy multinacionális társaságnál. A legkeresettebb munkaadók listáját az Enel vezeti, ezt követi az Allianz Technology, az Alpha Bank Romania, a Deichmann és a Continental Automotive.

Szakmai fejlődés és rövidített munkaidő – a leginkább keresett szempontok

Az alkalmazottak több mint negyede (27 százalék) 2021 elején fontolgatta a munkahelyváltást a szakmai fejlődési lehetőségek hiánya miatt. Az alkalmazottak által a vállalatoktól elvárt szempontok között szerepelnek: a teljesítménybónuszok (58 százalék), a szakmai továbbképzési programok (48 százalék és a magán egészségbiztosítások (24 százalék).

A gyermekes alkalmazottak 41 százaléka számára a heti legalább egy nap csökkentett munkaidő lenne a legfőbb kívánt előny. Ezenkívül a BestJobs felmérésre válaszoló alkalmazottak 78 százaléka azt mondta, hogy a csökkentett munkaidő nem befolyásolja a termelékenységüket.

Milyen elvárások vannak a következő fél évre

A BestJobs a következő fél évre szóló előrejelzései között szerepel a távmunka gyakorlatának folytatása, és a távmunka-lehetőségek iránti növekvő érdeklődés, az alkalmazottak termelékenységének értékelésének a megváltozása, az alkalmazkodóképesség és az egész életen át tartó tanulás jelentőségének növekedése, valamint az új technológiák és folyamatok alkalmazása. Végül, de nem utolsósorban a részmunkaidős vagy rugalmas munkaidő, a szabadúszó projektek és a határozott idejű projektek egyre nagyobb teret hódítanak. Így hamarosan a bárhonnan végzett munka mellett beszélhetünk a nem rögzített munkaidőről és a pontos munkáról is, rögzített szerződések alapján.

Erős gazdasági növekedés

A bérek növekedése a mezőgazdasági ágazatban a nemzetgazdasági növekedés közepette következett be. Az Európai Bizottság ismét felülvizsgálta a román gazdaság idei alakulására vonatkozó előrejelzését. Az új becslés szerint Románia gazdasága 2021-ben 7,4 százalékkal, jövőre pedig 4,9 százalékkal fog növekedni.

„Megígértük, megtettük! Az Európai Bizottság becslése szerint Romániában 2021-ben 7,4 százalékos gazdasági növekedés várható. A legmagasabb gazdasági növekedés az EU-ban! A magánszektor pozitívan reagált az eddig végrehajtott intézkedésekre, és bízik abban, hogy kitartunk MINDEN bejelentett reform mellett” – írta Florin Cîţu miniszterelnök a Facebook-oldalán.