Fără categorie

A mezőn teszteltük azokat a berendezéseket, amelyekre a gazdáknak szükségük van a minőségi takarmány előállításához

Apan Agriculture Equipments SRL és a Iaşi-i Ion Ionescu de la Brad Egyetem 2021-ben valósítja meg a „Kutatások a különböző mezőgazdasági berendezések használatáról, viselkedéséről és azoknak a munkálatok minőségi mutatóira való hatásáról néhány szervezett találkozón” című projektet.

Az első akcióra a Botoşani megyei Ungureni község Plopenii Mari településén került sor, a Nicu Temciuc által irányított SC ALFA BIT SRL gazdaságban.

Az A Agrointeligența – AGROINTEL.RO csapata jelen volt a nagy jelentőségű demonstráción, és Marius Bran, az Agrointeligența Csoport fejlesztési igazgatója nem tudott ellenállni a kísértésnek, hogy beülhessen a McCormick traktorok kényelmes kabinjába, és kipróbálhassa a berendezéseket, amelyek a mezőgazdasági termelők számára szükségesek ahhoz, hogy prémium minőségű takarmányt állítsanak elő!

Bemutatjuk Önöknek azokat a berendezéseket, amelyek nem hiányozhatnak a takarmányt előállító gazdaságokból.

Kaszálási munkálatok

Enorossi márkájú kaszával, DM7 modellel vitték véghez. A modell munkaszélessége 2,80 m, 7 darab vágókoronggal van ellátva, amelyek mindegyikéhez kettős kés tartozik. A tárcsák párban, kettesével forognak, 3.000 fordulat / perc sebességgel, egyidejűleg átfedve, hogy biztosítsák az egyenletes kaszálást a teljes munkaszélességben, vágatlan részek nélkül. A gép minimálisan 45 mm vágási magasságon, átlagosan 2,05 m kaszaszélességgel képes működni, ami rendkívül sokoldalú és hatékony mindenféle takarmánynövényhez alkalmazkodva.

A kaszált barázda megtisztításának / megfordításának munkálata

Enorossi márkájú márkájú berendezéssel készült – G6V 740 3PH modell. A széna elforgatására szolgáló rotációs gereblye munkaszélessége 7,45 m, amely akár 4 kaszált barázdát is képes felforgatni. 6 rotorból áll, amelyek mindegyike 6 karral van ellátva, elasztikus kettős fogakkal felszerelve. A 6 rotor geometriája lehetővé teszi a berendezés számára, hogy olyan minőségi munkát hajtson végre, amely még az igen nagy sebesség (15-20 km / h) mellett sem károsítja a takarmányt.

Takarmánygyűjtési munkálat

Enorossi márkájú gyűjtőgereblyével valósult meg, – Enoduo 780 modell. A berendezés hidraulikusan állítható munkaszélessége 7 és 7,80 m között van, 2 masszív rotorból áll, amelyek mindegyike 11 karral van ellátva, amelyek viszont 4 dupla fogú gumival vannak felszerelve. Az erőátvitelt 2 olajfürdőbe merített sebességváltó biztosítja, amelyet tengelykapcsolóval ellátott kardántengely kapcsol be. A rotorok egymással ellentétes irányban forognak, ami lehetővé teszi a gép számára, hogy központi barázdát hozzon létre. A karok geometriája minőségi gereblyézést garantál anyagveszteség nélkül.

Bálázási munkálatok

Enorossi márkájú bálázóval, RB120 modellel készült. A berendezés 1,8 m-es hidraulikus működtetésű felszedővel, 16 rögzített görgős bálázóval rendelkezik / lehetővé teszi az 1200 mm átmérőjű bála és az automata sebességváltó kenési rendszerének megvalósítását. A bála köthető mind a menetre, mind a bálahálóra, és a gép opcionálisan felszerelhető vegetációdaráló rendszerrel. A kapacitása 1 bála 3-4 percenként, nagymértékben a barázda térfogatától és annak megkötésétől függően.

Csomagolási munkálat

Enorossi márkájú BW100 modellű burkolóval készült. A félautomata operációs rendszernek köszönhetően a berendezés többféle műveletet képes végrehajtani: a bála összegyűjtését, a bála csomagolását és kirakását. 2 hidraulikus elülső dobbal van ellátva, amelyek feladata a bála átvétele és forgatása a csomagolási folyamat teljes időtartama alatt, egy fóliafeszítő, amelynek feladata a bála gyors és pontos becsomagolása, valamint a fólia levágására szolgáló eszköz. A berendezés képes max. 1200×1500 mm átmérőjű és legfeljebb 1000 kg tömegű bálák csomagolására.

Rendezés és szállítás

A traktorhoz rögzített első rakodógépet használták, a McCormick MC80modellt, maximálisan 1800 kg teherbírással 3,80 m magasságban, bálafogóval, továbbá egy Unia- PL6 márkájú egytengelyes szállítóplatformot, amelynek maximális teherbírása 5 tonna, kerekes bálák szállítására szolgáló speciális eszközzel ellátva.


A berendezések működtetése

Két McCormick traktort használtak, X5.55 és X6.35 modellek.

A McCormick X5.55 traktor 3,6 literes Deutz-AG motorral, 4 hengerben 113 lóerős maximális teljesítményt és 460 Nm nyomatékot fejleszt. A traktor sebességváltója mechanikus, 12 előre és 12 hátrameneti fokozattal, valamint egy elektrohidraulikus sebességváltóval. Az erőátvitel két sebességgel van felszerelve: 540, illetve 1000 fordulat / perc, mechanikus hajtással. A traktor hidraulikus áramköre egy főszivattyúból áll, amelyet az emelőrendszernek és a hidraulikus tengelykapcsolóknak szánnak, maximális áramlási sebessége 62 liter / perc, és egy kiegészítő kormányszivattyúból, amelynek maximális áramlási sebessége 32 liter / perc. A traktor hidraulikája és a munkagépek közötti kapcsolatot a 3 dupla hátsó hidraulikus tengelykapcsoló biztosítja, amelyek közül az egyik hidraulikus motorral van ellátva. A hátsó emelés 2 oldalsó gyorsrögzítő hevederből és egy mechanikus állítású központi rúdból áll, és a 2 db 50 mm-es segédhengernek köszönhetően mindegyik 4500 kg-ig képes megemelni.

A kezelő kényelmét az új generációs fülkék biztosítják, amelyeket kifejezetten az X5 traktorcsaládhoz terveztek. Új Deluxe Slim fülke: tágas és tökéletesen hangszigetelt, az utastér autóminőségű illeszkedéssel és kivitelezéssel rendelkezik, könnyen tisztítható anyagokkal. És ez még nem minden: az alacsony profilú tetőbe kényelmesen beépített rendkívül hatékony fűtési, szellőztetési és légkondicionáló rendszer kényelmes munkakörnyezetet biztosít, függetlenül a kültéri időjárási viszonyoktól. Az első és a hátsó szélvédő nyitható a természetes szellőzés érdekében. Minden oldalon kiváló láthatóságot biztosít a kabin, a Deluxe Slim fülke megkönnyíti és biztonságosabbá teszi a traktor manőverezését szűk helyeken és a végeken, míg az átlátszó tetőnyílás további láthatóságot biztosít a rakodó műveleteihez.

A McCormick X6.35 traktor 4 hengerű 3,6 literes Deutz-AG motorral, maximális teljesítménye 105 LE, nyomatéka 440 Nm. A traktor sebességváltója mechanikus, 12 előre és 12 hátrameneti fokozattal, valamint egy elektrohidraulikus sebességváltóval. Az erőátvitel két sebességgel van felszerelve: 540, illetve 1000 ford / perc, mechanikus hajtással. A traktor hidraulikus áramköre egy főszivattyúból áll, amelyet az emelőrendszernek és a hidraulikus tengelykapcsolóknak szánnak, maximális áramlási sebessége 66 liter / perc, és egy kiegészítő kormányszivattyúval, amelynek maximális áramlási sebessége 30 liter / perc. A traktor hidraulikája és a munkagépek közötti kapcsolatot a 2 hátsó kettős hidraulikus tengelykapcsoló biztosítja. A hátsó emelő 2 gyorsfogású oldalsó vezetőrúdból és egy központi rögzítő rúdból áll, mechanikus beállítással, és a 2 db 60 mm-es segédhengernek köszönhetően egyenként akár 6000 kg-ig is tudnak emelni.

A kezelő kényelmét az új generációs fülkék biztosítják, amelyeket kifejezetten az X6 traktorokhoz terveztek. Új Deluxe Slim kabin: rendkívül hatékony fűtési, szellőztetési és légkondicionáló rendszer, kényelmesen beépítve az alacsony profilú tetőbe, kényelmes munkakörnyezetet tart fenn, függetlenül a szabadtéri időjárási viszonyoktól. Az összes oldalon kiváló láthatósággal a Deluxe Slim fülke megkönnyíti és biztonságosabbá teszi a traktor manőverezését szűk helyeken és a végeken, míg az átlátszó tetőnyílás extra láthatóságot és természetes szellőzést biztosít.

Az USV Iași képviseletében részt vett a kutatócsoport, amelyet Dr. Dan Cazacu, az üzem vezetője vezetett. „Az USV Iași szerepe az AAE-vel való partnerségben az, hogy az érdeklődők számára elérhetővé tegye a különféle, a mezőgazdasági technológiákra jellemző gépesített munkák elvégzésének minőségével kapcsolatos információkat, és hogy az oktatók nagyobb nyitottságot biztosítsanak az újdonságok iránt, lehetőséget biztosítson a felszerelések elemzésére, amelyek modern munkakörülményeket teremtenek, ezeket a berendezéseket a román gazdák az elmúlt években egyre többet használják – mondta Dan Cazacu professzor.

A Botoșani megyei helyszínen két napig takarmány-betakarítási munkákat, valamint ezek kondicionálási tevékenységét végezték az adatok terepi körülmények közötti összegyűjtése érdekében, az AAE portfólió berendezései segítségével: tárcsás rotációs kasza, forgó gereblye, rotációs rendkészítő, szénagereblye , bálázó, csomagoló berendezések és szállító platform.

Ezeknek az adatoknak a terepről történő közvetlen begyűjtésének célja a minőségi mutatók, az energiaindexek, valamint a bemutatott berendezések működéséhez szükséges indexek létrehozása.

Néhány példa az ilyen indexekre:

  • valódi munkasebesség adott körülmények között
  • e berendezések valós munkaképessége
  • az egyes munkákhoz kapcsolódó üzemanyag-fogyasztás
  • a meghajtó kerekek csúszásának mértéke

„Adatokat vettünk arról a talajról is, amelyen a mezőgazdasági berendezések futnak, annak érdekében, hogy a működési mutatók esetében kapott eredményeket végre meg lehessen erősíteni a talajjal kapcsolatosakkal. Így lehetőségünk van megnézni a talaj és a mezőgazdasági gépek kölcsönhatását, és hogy ez mennyiben befolyásolja a talaj egyes fizikai-mechanikai tulajdonságainak értékeit. Sikerül megtudnunk, hogyan lehet beavatkozni a technológiai áramlásba a talaj termékenységének hosszú távú fenntartása érdekében”- magyarázta az USV Iași professzora.