• Rólunk 
  • Agrointelligencia

    Az ellenőrzés alá kerülő farmok! 55.844 gazdálkodó szerepel az APIA kontrollmintájában

    Agrointelligencia Agrointelligencia -

    Figyelem, gazdálkodók, kezdődnek a 2021-es kampánnyal kapcsolatos terepi ellenőrzések. A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) arról tájékoztatott, hogy 2021. július 9-től, péntektől július 9-ig az APIA és a delegált szakintézmények emberei megkezdik a helyszíni ellenőrzéseket a 2021-es kampányban meghatározott kontrollminta szerint, áll az Agrointeligența – AGROINTEL.RO címére elküldött közleményben.

    Az információk szerint az APIA adatbázisból kivomt ellenőrzési minta, amely a területalapú támogatási rendszerekre, a vidékfejlesztési intézkedésekre, az állattenyésztési ágazat támogatási programjaira és az egységes támogatási kérelemben szereplő kölcsönös megfeleltetésre vonatkozik, összesen 55.844 mezőgazdasági termelőt tartalmaz, akik esetében ellenőrizni kell a kölcsönös megfeleltetési szabályok betartását, a növény- és az állattenyésztési ágazat fizetési rendszereinek minimum- és egyedi követelményeit, az alábbiak szerint:

    A teljes ellenőrzött terület 1.319.383 hektár, a következők szerint:

    Az APIA pontosította, hogy a 2021-es kampány kontrollmintája 649 gazdálkodóval kevesebbet tartalmaz, mint a 2020-as kampányban.

    Az alkalmassági kritériumok, a fizetési rendszerek végrehajtásának konkrét feltételei és módjának jóváhagyásáról szóló 45/2021 számú rendelet 1-es cikkelye (2) és (3) bekezdésével, és a mezőgazdaságban 2021-ben és 2022-ben alkalmazandó támogatási rendszerek és garanciavállalások jóváhagyásáról a közvetlen kifizetési rendszerek és a mezőgazdaságban alkalmazandó országos átmeneti támogatások végrehajtásának koordinációjának létrehozásáról szóló 11/2021-es rendelet 35. cikkely (3) bekezdésében foglaltakkal összhangban a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség kötelessége, hogy 2021. október 15-ig helyszíni ellenőrzéseket hajtson végre az e célból mintavételezett egységes támogatási kérelmek tekintetében, és adott esetben a konkrét kötelezettségek / követelmények kapcsolódó ellenőrzéseit el kell végezni télen vagy a következő év tavaszán, adott esetben. Intézményünk, mint minden évben, a gazdálkodók együttműködésén és támogatásán alapul, hogy ezt a tevékenységet megfelelően végezzék, figyelembe véve a különleges helyzetet és a betartandó biztonsági szabályokat”- áll a kifizetési ügynökség tájékoztatásában.

    Az APIA adatbázisból kivont 2020-as ellenőrzési mintában összesen 56.493 mezőgazdasági termelő volt, akik esetében a növény-és állattenyésztési ágazatban a kölcsönös megfeleltetési szabályok, a támogatási rendszerekkel kapcsolatos minimum- és egyedi követelmények betartását ellenőrizték az alábbiak szerint:

    A teljes ellenőrzött terület 1.576.877 hektár volt, a következők szerint:

    Emlékeztetjük a gazdákat, hogy az APIA emberei által végzett ellenőrzések mellett a következő intézmények végeznek speciális ellenőrzéseket, az alábbiak szerint:

    – az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) -górcső alá veszi a jogi irányítási követelmények teljesítését az „állatok azonosítása és nyilvántartása” területén (SMR 4-8), „Közegészségügy, állategészségügy és növényegészségügy” (SMR 4, 5 és 9) és „állatjólét” (SMR 11-13), valamint a 14. intézkedés – Állatvédelem a 2014–2020-as Országos Fejlesztési Vidékfejlesztés Programból
    – Országos Növény-egészségügyi Hatóság (ANF) – ellenőrzést végez az SMR10 szabvány kapcsán – Növényvédő szerek forgalomba hozatala;

    – Országos Állattenyésztési Ügynökség (ANZ) – ellenőrzi, hogy a gazdálkodók betartják-e az állattenyésztési ágazatban a juhok és kecskék után nyújtott országos átmeneti támogatás és az állattenyésztési ágazat kapcsolt támogatásának feltételeit, valamint a 8. csomag egyedi ellenőrzéseit – A helyi haszonállatok nevelése elhagyás veszélye esetén – a 10. intézkedés keretében.

    Az APIA kijelentette, hogy a helyszíni ellenőrzés elvégzése a közösségi jog kötelező követelménye, és a végső kifizetések megkezdést megelőző lépés. Minden olyan mezőgazdasági termelőnek, aki pénzügyi támogatást igényel európai és országos alapokból, egész évben be kell tartania a kölcsönös megfeleltetés szabályait, a gazdasága valamennyi mezőgazdasági parcelláján, méretüktől függetlenül.

    A kölcsönös megfeleltetés betartása kötelező, azokon a parcellákon is, amelyekre nem kértek támogatást, és azokon is, amelyeket már nem használnak termelési célokra.