Fără categorie

Földművelésügyi Minisztérium – bejelentés az állatonkénti támogatás kifizetéséről

A Földművelésügyi Minisztérium bejelntése az állatonkénti támogatás folyósításáról! Adrian Oros miniszter csütörtökön Barabasi Szabolcs Antal államtitkárral együtt munkamegbeszélésen vett részt a szarvasmarha-tenyésztők képviselőivel a MADR székházában.

A minisztérium információi szerint a megbeszélés fő célja az állattenyésztéshez kapcsolódó termelési támogatás 2022-ben történő folyósítási feltételeinek meghatározása volt, az ágazat egyéb kérdéseivel is foglalkozva. Az értekezletre azért volt szükség, mert 2021. augusztus 1. a határidő lejelenteni az Európai Bizottságnak a szarvasmarhafajok utáni, 2022-es átmeneti évre szóló termeléstől függő támogatás (SCZ) nyújtásának módozatát.

„2022-re az SCZ nyújtásának feltételei változatlanok maradnak 2021-hez képest, az ágazat egyéb kérdéseire pedig írásbeli javaslatokat nyújtanak be. Adrian Oros emlékeztette a jelenlévőket, hogy az átmeneti nemzeti támogatás (ANT) folyósítása a következő két évében folytatódik a gazdálkodók által ismert szabályok szerint, elmagyarázva nekik, hogy az új referencia-dátumot, azaz a 2018-at 2023-tól kell alkalmazni” – közölte a MADR.

Az idézett forrás szerint a MADR hivatalossága tájékoztatta a résztvevőket a tárgyalások állásáról a legutóbbi Agrifish minisztertanácsban a 2021-2027 közötti közös agrárpolitikáról. A miniszter által feltárt másik téma a 2021–2022 közötti átmeneti időszakra indítandó európai alapokból származó, 3,2 milliárd euró összegű beruházási támogatási intézkedéseket érintette.

„A megbeszélések során a résztvevők kiemelték, hogy támogatásban kell részesíteni a nagy- és kisgazdaságok tejtermelési aktivitását. A miniszter kihangsúlyozta a jelenlévőknek az átlátható párbeszéd iránti nyitottságát és az egyensúly fenntartásnak fontosságát a nagy- és kisgazdaságok között, valamint az egyesületekkel való állandó együttműködés szükségességét a közös erőfeszítések sikere érdekében” – áll a MADR közleményében.

A résztvevők között a MADR megemlíti: a Román Szarvasmarha Tenyésztők Általános Szövetségének – AGCTR képviselőit, a HolsteinRo Szarvasmarha Tenyésztők Szövetségének képviselőit, a Simmental típusú Bălțata Românească Szarvasmarha Tenyésztők Egyesületének képviselőit, a Román Húsmarha-tenyésztők Szövetségének képviselőit, a Romániai Aberdeen Angus Egyesület képviselőit, az Erdélyi Bivalytenyésztők Egyesületének képviselőit, a „Brună-Schwyz” Máramarosi Szarvasmarha Tenyésztők Egyesületének képviselőit, a Romániai Mezőgazdasági Termelői Szövetségek Ligája, azaz LAPAR képviselőit, a „Someș-Arieș” Mezőgazdasági Szövetkezet képviselőit és a Szövetkezetek Országos Tagozatának Szövetségének képviselőit.