Fără categorie

ITP a gyomirtó gépek számára – az APIA-támogatások új kötelező feltétele

A permetezőgépek ellenőrzése. A Maros Megyei Növény-egészségügyi Hivatal koordinátora, Marian Pogăcean, bejelentette, hogy ettől az évtől, de jövő évtől egészen biztosan az ellenőrzés alá került gazdaságokban igazolniuk kell a termelőknek, hogy gyomirtó gépjeik átestek az időszakos műszaki ellenőrzésen (ITP).

Ing. Marian Pogăcean felhívta a gazdálkodók figyelmét, hogy tartsák tiszteletben a környezeti feltételeket, illetve a peszticidek fenntartható használatát. Ide tartozik a szakmai tanúsítás, a gazdálkodók képzése a növénykezelés terén, és nem utolsósorban a gyomirtó gépek ellenőrzése.

„Elkezdtük ezek ellenőrzését, azaz a kezelésre használt gépek ITP-jét, függetlenül attól, hogy gyomirtózásra használják, kezelik a magot, vagy a gyümölcstermesztésben alkalmazzák. Ettől az évtől kezdve, de a következő évtől biztosan megkövetelik ezt az igazolást az ellenőrzés alá eső gazdaságoktól, azaz a gyomirtó gépek esetében ezt az ITP-t. Ha nem regisztrálunk időben, mind a képzésre, mind a peszticid-kijuttató gépek ITP-jére, tekintettel arra, hogy ezekre a tanúsítványokra rövid időn belül szükségünk van az APIA-nál, lehetetlen, hogy mindegyiket megoldhassuk”- húzta alá Marian Pogăcean, a www.zi-de-zi.ro szerint.

Felszólította a gazdákat, hogy időben keressék fel a növény-egészségügyi hivatalokat. „Ezért kérjük a gazdákat, hogy időben forduljanak hozzánk. Az összegek szerények, valahol 100-120 egy ellenőrzésre, és nem látok akadályt, hogy a gazdák ne oldják meg ezeket a fontos aspektusokat”- mondta még a szakember.