Fără categorie

Növény-egészségügyi Iroda vezetője: Az új jogszabályok szerint a növényvédő szerek használatához szakmai igazolással kell rendelkezni!

Fontos változások a kezelőanyagokat használó gazdálkodók számára! A Maros Megyei Növény-egészségügyi Hivatal koordinátora, Marian Pogăcean arra kéri a gazdákat, hogy tartsák tiszteletben a környezeti feltételeket, illetve a peszticidek fenntartható használatát. Ide tartozik a szakmai tanúsítás, a gazdálkodók képzése a növénykezelés terén és nem utolsósorban a gyomirtó gépek ellenőrzése.

„ Ettől az évtől, de 2023-tól minden bizonnyal az Európai Unió új pénzügyi éve szigorítani fogja a peszticidek fenntartható használatához kapcsolódó környezeti feltételeket. Az új jogszabály szerint a peszticidek használatához szakmai tanúsítvánnyal kell rendelkeznie a gazdának. Egyelőre szigorúbb korlátozás van érvényben a tanulmányokkal kapcsolatban, minimum érettségivel zárult középiskolára van szükség, de garantálom, hogy 2023-ban csak 10 osztályra lesz szükség” – mutatott rá a szakember.

Hangsúlyozta, hogy azoknál a gazdálkodóknál, akiket ellenőrizni fognak, megvizsgálják a peszticidhasználat szakmai tanúsításáról szóló dokumentumokat is.

„Nem tudom, szükséges-e ebben az évben, de elképzelhető, hogy a kontrollmintában az egyik kötelezettség ez a képzés lesz, amely a gazdálkodóknak meg kell lennie” – húzta alá Marian Pogăcean egy Disznajón tartott gazdatalálkozón, a www.zi-de-zi.ro szerint.