Fără categorie

A mezőgazdasági termelők 2021. évi európai támogatás-naptára. Mikor kell a projekteket benyújtani az AFIR-hoz?

Mikor kezdődik az iratok benyújtási időszaka 2021-ben az európai alapok lehívására? Adrian Oros földművelésügyi miniszter július 13-án, kedden jelentette be az AFIR által idén végrehajtott részintézkedések naptárát és az iratok átvételére irányuló kampányt, amely szeptemberig tart.

„Az átmeneti programhoz kapcsolódóan itt van a II. Pillér beruházási támogatása, ahol 3,2 milliárdot különítünk el a következő 2 évben. Mint már korábban mondtam, nagy hangsúlyt fektetünk a gazdaságba történő beruházásokra, valamint a gazdaság szintjén történő tárolásra vagy feldolgozásra. Több mint 1 milliárd eurót különítünk el erre a területre. Az intézkedést 8 részintézkedésre bontottuk, hogy minden területet és az ország minden egyes részét érintsük, mert külön összegeket határoztunk meg a természeti korlátokkal küzdő területekre és a hegyvidéki területekre “- mutatott rá Oros egy július 13-án, kedden tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette, hogy egy tájékoztató naptár szerint az első kiírás július végén jelenik meg, a sorozat pedig egészen őszig, szeptemberig tart. „Minden attól függ, hogy mikor fogadja el a kormány a határozatot vagy a 226-os határozatot módosító határozatot, amely a végrehajtási keretrendszerre vonatkozik.

Amint ezt a határozatot közzéteszik a Hivatalos Közlönyben, az AFIR módosíthatja az eljárásokat és különösen az adatbázisokkal kapcsolatos szoftvert. De e hónap végén el akarjuk indítani azokat az intézkedéseket, amelyek nem változnak és nem függenek ettől a határozattól, nevezetesen a termelői csoportok létrehozását, valamint a biztosítási díjakról szóló 17.1. Alintézkedést (a vetemények, növények és állatok biztosítási díja – szerk.megj.)”- mondta Oros.

A fiatal gazdák augusztusban nyújthatják be iratcsomójukat

Oros szerint augusztusban elindítják az átalányalapú, 6.1 – A fiatal gazdák támogatása alintézkedést, amelyekre 100 milliót szánnak, és a 6.3 – Kisgazdaságok fejlesztésének támogatása – alintézkedést.

„A 16.4 és 16.4a intézkedéseket (A mezőgazdasági és gyümölcságazatban az ellátási lánc szereplői közötti horizontális és vertikális együttműködés támogatása) szintén elindítják augusztusban, és szeptemberben pedig azokat az intézkedéseket, amelyeket inkább konzultációval akarunk startoltatni, mert nagy változásokon mennek át, azaz 4.1 – Beruházások mezőgazdasági üzemekbe és 4.2 – Mezőgazdasági termékek feldolgozása, ezek esetében majdnem egymilliárd eurót különítünk el raktározási és feldolgozási beruházásokra. Legalább 3 hetet szeretnénk szánni a végleges útmutatók konzultációjára, ismétlem, miután megjelent a Hivatalos Közlönyben, és a nem mezőgazdasági intézkedésekre, ahol 150 milliónk van, a 6.2. Intézkedés – Nem mezőgazdasági tevékenységek létrehozásának támogatása vidéki területeken és 6.4 – Beruházások nem mezőgazdasági tevékenységek létrehozására és fejlesztésére. És természetesen a helyi hatóságok számára, 4.3. Intézkedés – Mezőgazdasági és erdészeti infrastruktúra, mezőgazdasági utak számára. Ez a naptár nagyrészt az átmeneti időszakhoz kapcsolódik”- tette hozzá a miniszter.

Az európai alapok mezőgazdasági termelőknek szóló 2021. évi naptára

Július vége:

  •  9.1. Alintézkedés – Termelői csoportok a mezőgazdasági ágazatban
  •  17.1. Alintézkedés – Vetemény-, állat- és növénybiztosítási díjak

Augusztus

  •  6.1. Alintézkedés: A fiatal gazdák támogatása
  •  6.3. Alintézkedés – Kisgazdaságok fejlesztésének támogatása
  •  16.4. És 16.4a. Alintézkedés (A horizontális és vertikális együttműködés támogatása az ellátási lánc szereplői között a mezőgazdasági és a gyümölcságazatban)

Szeptember

  •  4.1 – Beruházások mezőgazdasági üzemekbe
  •  4.2 – Mezőgazdasági termékek feldolgozása