Fără categorie

Az APIA vezetőjének bejelentése azoknak a gazdáknak, akik támogatáshoz akarnak hozzáférni!

Az APIA vezetőjének bejelentése azoknak a gazdáknak, akik támogatáshoz akarnak hozzáférni! Adrian Pintea, a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség főigazgatója nyilvánosságra hozta azt az eljárást, amely szerint alkalmazni fog azoknak a mezőgazdasági termelőknek az esetében, akik a területalapú vagy a birtokukban lévő állatok közvetlen támogatásaiból kívánnak részesülni.

Az ügynökség tisztviselői a következő hónapokban országszerte terepen tájékoztatják a gazdálkodókat a KAP új területalapú és éllatok utáni kifizetéseinek követelményeiről. A bejelentést először az APIA főigazgatója, Adrian Pintea tette közzé a Mezőgazdasági Termelők Európai Alapjainak 2021. évi kongresszusán, amelyet június 30-án, szerdán szervezett a Gazdák Ereje Egyesület.

„Elkezdünk egy átfogó tájékoztatási kampányt, mert az információ sokat számít. Most a pandémia még nem múlt el, de az APIA 10 információs karavánt indít útjára az ország régióiban. De időben bejelentjük ezeket a látogatásokat, hogy mind a jövőre vonatkozóan meghozandó intézkedéseket végre lehessen hajtani, hogy át lehessen lépni erről a 2021-2022 közötti átmeneti időszakról az új KAP-ra, és 2023-ban úgymond könnyű átmenet legyen”, hangsúlyozta az APIA vezetője.

Azt is elmondta, hogy az APIA-nak az elmúlt 10 évben 32 milliárd eurót sikerült lehívnia európai és országos forrásokból. „Több mint 96 százalékos éves abszorpciós átlagos ráta és több mint 100 irányított támogatás” – tette hozzá Pintea.

Mint ismert, hogy az Európai Bizottságnak több mint három évig tartó intenzív tárgyalások után sikerült körvonalaznia az új KAP irányát, az európai intézmények megállapodtak az új közös agrárpolitikáról, amely 2023. január 1-jén lép hatályba, és 2027 végéig tart. Az intézményközi megbeszélések a KAP reformcsomagját alkotó mindhárom rendeletre összpontosultak: a KAP stratégiai terveire, az egységes közös piacszervezésre, illetve a KAP finanszírozására, irányítására és nyomon követésére.

Az új támogatási irányelvekről itt lehet olvasni: Noua PAC: 10 schimbări importante la plata subvențiilor și accesarea fondurilor europene