Fără categorie

Gázolajválság a betakarítási kampány közepén! Fennáll a veszélye, hogy a szántóföldön maradnak a romániai gazdák gépjei!

A gazdák aggódnak a piacon tapasztalható gázolajhiány miatt, és attól tartanak, hogy gépjeikkel a mezőn maradnak! A dízelszállítók azt mondták a gazdáknak, hogy piaci részesedésük hiányában már nem tudják a megszokott mennyiségben szállítani az üzemanyagot. Ennek az üzemanyaghiánynak az oka, hogy a napokban robbanás történt a Petromidiánál, amely meglehetősen nagy válságot idézett elő.

A mezőgazdasági termelők egy csoportja azt jelezte az Agrointeligența – AGROINTEL.RO-nak, hogy már nincs mivel elvégezniük a mezőgazdasági teendőiket, pontosabban ebben az időszakban a búza aratását, mert nincs gázolaj, és a beszállítók azt mondták nekik, hogy válság van, amely valószínűleg augusztusig tart. Ennek oka a Petromidia finomító július 2-i robbanása.

A gazdálkodóknak már nincs gázolajuk a termés betakarításához, és a beszállítók nem tudják teljes kapacitással szállítani az üzemanyagot

Egy nagygazdálkodó, aki több kollégájával folytatott megbeszélés után felvette velünk a kapcsolatot azt mondta, ebben az idényben a saját gazdaságában a gázolajfogyasztás eléri a napi több mint 1500 – 2000 litert, ezt a mennyiségű gázolajat pedig csak a beszállítókon keresztül tudja beszerezni, akik azt mondták neki, hogy jelenleg nincs ilyen mennyiségű üzemanyaguk.

„ A Petromidia-robbanás miatt már most egyetlen szállító sem tudja teljesíteni a szükséges megrendeléseket, amelyek a betakarításhoz és a föld előkészítéséhez lenne szükség. Éppen beszéltem a beszállítómmal, és elmondta, hogy több töltőállomásnál áll az autója, és nem garantálja, hogy le tudja szállítani az általam kért mennyiséget, mert csak 5 nap múlva sikerült neki is megszereznie az üzemanyagot. Láthatják, hogy sok időbe telik, és azt kockáztatom, hogy gázolaj nélkül maradok, ez az egyik szempont. Teljes bizonytalanság a dízel szállításával kapcsolatban. A második szempont az, hogy a Petrom állomások napi 200 liter gázolajat szállítanak kamiononként. Tehát, ha a Petrom csak ennyit szállít, képzelhetik, mit jelent ez számunkra, a gazdálkodók számára, azt, hogy nem jutunk hozzá a szükséges mennyiséghez, hogy tevékenységünket maximális kapacitással végezhessük. A termést be kell takarítani, mert itt az ideje, de ha nincs üzemanyagunk, mit tegyünk?” – tette fel a kérdést a gazda.

A hatóságok nem jelentettek válságot, de a gazdák a meglévő készletek rangsorolását követelik

A hatóságok egyelőre nem jelentettek be dízelválságot az országban, de ez nyilvánvaló annál fogva, hogy a gazdák valóban szembesülnek a problémával. Sőt, a gazdák arra kérik a hatóságokat, hogy lépjenek közbe, és priorizáljak a dízelkészleteket, ha vannak ilyenek. A gazdák úgy vélik, hogy ők egy olyan kategória, amelynek elsőbbséget kell élveznie, csakúgy, mint a hadseregnek, mert az élelmezésbiztonságról szól.

„A kormánynak valószínűleg állást kellene foglalnia ezzel kapcsolatban, és az üzemanyagelosztásnál a gazdákat kellene előtérbe helyeznie. Arra kellene ösztönöznie az embereket, hogy vonattal menjenek a tengerre, ne személygépkocsikkal, mert ez így történik válság idején. A lényeg az, hogy a szállító azt mondta, hogy nem tudja, hogy tud hozni nekem gázolajat. Vannak kombájnjaim, amelyek egyenként napi 700-800 liter gázolajat fogyasztanak, … mit tegyek holnap, holnapután? Beszéltem a gazdákkal, mindenki igyekszik a lehető legjobban készletet halmozni, és érdeklődni, hátha kaphat még 2.000–3.000–5.000 litert vagy többet, de a gazdálkodóknak prioritást kellene élvezniük, ha a töltőállomásokon nem találnak üzemanyagot. Nem kaphatnak a gazdák csupán napi 200 litert, a termés még kint van a mezőkön. Eddig nem tettek bejelentést, de én felvettem a kapcsolatot a szállítóval és kértem, hogy hozza el nekem a szükséges mennyiséget, de azt felelte, hogy nincs üzemanyag. Már literenként 0,50 lejjel drágult”- mondta az Agrointeligența – AGROINTEL.RO-nak a gazda.

Mint ismert, a mezőgazdasági termelők által bejelentett válság hátterében egy robbanás áll, amely július elején történt a năvodari-i Petromidia finomítónál. Akkor még senki nem gondolta volna, hogy az eset gázolaj-válsághoz vezet Romániában. Tekintettel a gazdálkodók által kifogásolt helyzetre, az Agrointeligența – AGROINTEL.RO hivatalos álláspontot kér a hatóságoktól, és a kapott választ azonnal továbbítjuk a közvéleménynek.