Fără categorie

Környezetvédelmi Minisztérium – a kútvíz elemzése a műtrágya-szennyezettség kimutatása céljával

A kútvíz elemzése a mezőgazdasági műtrágya-szennyezettség kimutatása céljával – a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium által indított kampány. A „Védem a vizet” karaván útjára indult, és országszerte több mint 6.000 gazdaságot keres fel, hogy megvizsgálja a kútvizet a nitrátok szintjének meghatározására.

Az Agrointeligența-AGROINTEL.RO címére július 14-én, szerdán eljuttatott közlemény szerint a Környezetvédelmi Minisztérium szakemberei az év végéig 200 területi közigazgatási egységet látogatnak meg és tesztelik a kutak vizét.

Az idézett forrás azt is bejelentette, hogy a vízvizsgálattal kapcsolatos akció alkalmával versenyeket hirdetnek a diákok és a gazdálkodók számára, amelynek témája a víz nitráttal való szennyezése, illetve a helyes mezőgazdasági gyakorlatok ismerete.

„A mezőgazdasági eredetű nitrátokkal történő vízszennyezés folyamatos veszélyt jelent az emberi egészségre. Súlyos mérgezést okoz a csecsemőknél és a kisgyermekeknél, valamint veszélyes állapotokat a felnőttek számára, akik huzamosabb ideig fogyasztják a nitráttal szennyezett vizet. Az információk hiánya, illetve az, hogy a nitrátoknak nincs íze vagy szaga, és hogy a lakosság nem szokta elemeztetni a kutakból származó vizet ahhoz vezet, hogy bőségesen fogyasztanak belőle annak ellenére, hogy nitráttal fertőzött” – mondta Vasile Panaite, az MMAP államtitkára.

Hozzátette, hogy az ilyen típusú szennyezés nagy részét a természetes trágya rossz használata eredményezi, azaz közvetlenül a talajon történő tárolása és a tilalom időszakában történő használata okozza, amikor a növények nem fogyasztják a komposzt nitrátjait. Ily módon a nitrátok közvetlenül az első talajvízbe jutnak, ahonnan a kutak nagy része táplálkozik.

A Környezetvédelmi Minisztérium szerint az „A tápanyagszennyezés integrált ellenőrzése” (CIPN) projekt része a román kormány azon erőfeszítéseinek, hogy biztosítsa a nitrátokról szóló irányelv életbe ültetését és alkalmazását, amelynek célja a mezőgazdasági eredetű trágyák által okozott szennyezés csökkentése. A trágya kommunális szintű kezelése a projekt legfőbb problematikája, tekintve, hogy jelenleg Romániában több mint 3 millió kicsi önellátó gazdaság működik, amelyek nem képesek egyénileg végrehajtani a szükséges talaj és a talajvíz szennyezésének megakadályozását célzó az intézkedéseket.

A CIPN projekt a finanszírozás második szakaszában van. A projekt 2008-ban kezdődött és 2017-ben fejeződött be, és összesen 86 trágyakezelési platformot finanszírozott. A projekt folytatását öt évre finanszírozták, 2022 márciusáig. A projekt ebben a szakaszában több mint 90 helyi közösséget támogatnak.