Fără categorie

APIA – bejelentés a gazdaságonkénti 2.000 eurós támogatásról. Több mint 14.239 gazdálkodó a végleges listán!

Közlemény a kedvezményezettenként 2.000 euróig terjedő de minimis támogatás helyzetéről, amely ebben az évben debütált. A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) arról tájékoztatott, hogy 2021. július 20-án lejárt a zöldségek védett területeken való termesztését támogató programba való beiratkozás iránti kérelmek benyújtásának időszaka, 14.239 kérelem érkezett 1.532,28 hektár területre.

„A hatályos jogszabályok szerint az APIA a pályázatok beérkezésének szakaszát követően adminisztratív ellenőrzéseket végez a benyújtott kérelmek 100 százalékának esetében a jogosultságuk megállapítása érdekében” – áll az Agrointeligența AGROINTEL.RO címére eljuttatott sajtóközleményben.

A 651/2021 számú kormányhatározat értelmében a de minimis támogatási rendszer ellenőrzéséhez az APIA az értékesítés megkezdése előtt 10 naptári nappal terepi ellenőrzéseket hajt végre a bejelentett területek és növények létezésének megállapításáról, a Megyei Mezőgazdasági Igazgatóságok pedig felmérik a zöldségek terméshozamát a betakarítás előtt.

A termelés értékesítésére 2021. november 2. és december 2. között kerül sor, és a termelés eladását igazoló dokumentumokat, valamint a növény-egészségügyi hatóság által jóváhagyott nyilvántartást 2021. december 3-ig kell benyújtani.

Az elvégzett terepi ellenőrzések után az adatokat bevezetik az APIA számítógépes rendszerébe, és a számítógépes alkalmazásban futtatott és ellenőrzött adatoknak megfelelően a rendszer automatikusan kiszámítja az egyes kedvezményezett esetében:

– az az összeget, amelyre a kérelmező jogosult a már megkapott de minimis támogatásokat figyelembe véve;
– az esedékes összeg, a de minimis támogatás odaítéléséről szóló hatályos jogszabályokban megállapított főbb feltételekre való odafigyeléssel.

A de minimis támogatás maximális értéke 2.000 euró veteményenként / 1.000 négyzetméter / kedvezményezett, ezt lejben fizetik, az Európai Központi Bank által 2020. szeptember 30-án megállapított 4,8725 lej árfolyamon, amely az Európai Unió Hivatalos Lapjának C sorozatában, 1/ 323 számában jelent meg, 2020. október 1-jén.

A támogathatósági kritériumokkal és feltételekkel kapcsolatban további információk találhatók a védett területeken termesztett zöldségeket támogató program 2021-es történő jóváhagyásáról szóló, 651/2021. kormányhatározatban.