Fără categorie

Covid-segély a gazdáknak! Az Európai Bizottság hivatalos bejelentése!

A kormány ezután egyszerűsített eljárással nyújthat állami támogatás, Brüsszel előzetes értesítése nélkül! Az Európai Bizottság (EB) egyszerűsíti a kombinált, állami és uniós támogatás odaítélésének szabályait, és új lehetőségeket vezet be a kettős átmenet és a járványból való kilábalás támogatását célzó támogatási intézkedések végrehajtására – áll az Agrointeligența-AGROINTEL.RO -nak július 23-án, pénteken eljuttatott, a Közösségi Vezetőség által aláírt közleményben.

Az Európai Bizottság pénteken elfogadta az Kategóriánkénti támogatások általános rendelete (RGECA) alkalmazási területének kibővítését úgy, hogy lehetővé tegye a tagállamok számára, hogy bizonyos támogatási intézkedéseket az EB előzetes vizsgálata nélkül hajtsanak végre.

A felülvizsgált szabályok a következőkre vonatkoznak: az országos hatóságok által az új többéves pénzügyi keret alapján központilag irányított egyes uniós programokból finanszírozott projektekhez nyújtott támogatások, valamint a zöld és digitális átmenet, valamint a COVID-19 járvány miatti gazdasági válságból való kilábalásra.

Az ilyen támogatások mentesítése az előzetes bejelentési kötelezettség alól jelentős egyszerűsítés, amely megkönnyíti az ilyen intézkedések tagállamok általi gyors végrehajtását, ha teljesülnek az egységes piac verseny torzulását korlátozó feltételek.

„A Bizottság egyszerűsíti az egyes uniós programok hatálya alá tartozó országos finanszírozású állami támogatási szabályokat. Ez tovább javítja az uniós finanszírozási szabályok és az állami támogatásokról szóló uniós szabályok kölcsönhatását az új többéves pénzügyi keretben. Több lehetőséget kínálunk a tagállamok számára arra, hogy állami támogatást nyújtsanak a zöld és digitális gazdaságra való áttérés ösztönzésére, anélkül, hogy az előzetes bejelentési eljárás lefolytatására kényszerítenék őket, de anélkül, hogy indokolatlanul torzítanák a versenyt az egységes piacon. Az új szabályok megkönnyítik a tagállamok számára a szükségletek gyors finanszírozását a COVID-19 járvány gazdasági következményeinek fenntartható helyreállításának támogatásához”- mondta Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnök.

A Bizottság egyszerűsíti az egyes nemrégiben elfogadott uniós programok hatálya alá tartozó projektek vagy pénzügyi termékek nemzeti finanszírozására alkalmazandó állami támogatási szabályokat annak érdekében, hogy az új többéves pénzügyi keret alapján az uniós finanszírozási szabályok és az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok jobban együttműködjenek egymással. A Kategóriánkénti támogatások általános rendeletben (RGECA) bevezetett változásoknak köszönhetően az uniós finanszírozásra és az ilyen típusú finanszírozásra alkalmazandó állami támogatásokra vonatkozó szabályokat összehangolták, hogy elkerüljék a felesleges fennakadásokat, miközben fenntartják a versenyt az EU egységes piacán.

A szóban forgó nemzeti alapok a következőkhöz kapcsolódnak: finanszírozási és befektetési műveletek, amelyeket az InvestEU Alap támogat; kutatási, fejlesztési és innovációs (K + F) projektek, amelyek a „Horizont 2020” vagy a „Horizont Európa” keretében „kiválósági jelet” kaptak, valamint társfinanszírozott kutatási és fejlesztési projektek vagy közös kutatócsoportok létrehozása a Horizont 2020 vagy a Horizont Európa keretében, és Európai Területi Együttműködés (ETC) projektek, más néven Interreg komponens.

A RGECA ezen módosításával ezeket az intézkedéseket a tagállamok már közvetlenül végrehajthatják, anélkül, hogy értesítenék a Bizottságot, amelyet csak utólag kell tájékoztatni. Az e területeken nyújtott támogatás mentesülhet az előzetes bejelentési kötelezettség alól a Bizottság által központilag kezelt uniós programokba integrált garanciák miatt. Az e programokkal összefüggésben nyújtott támogatás célja különösen közös érdekű célkitűzés; foglalkozik a piaci zavarokkal vagy a társadalmi-gazdasági kohézióval kapcsolatos célkitűzésekkel, és a szükséges minimumra korlátozódik.

Ezen túlmenően a RGECA módosításával több lehetőség nyílik a tagállamok számára a kettős átmenethez szükséges támogatás nyújtására oly módon, hogy lehetővé tegyék számukra, hogy a COVID 19 járvány gazdasági hatásainak leküzdése érdekében azonnal támogatást nyújtsanak a finanszírozásra szoruló vállalkozásoknak is.

Az e célkitűzések eléréséhez nyújtott célzott támogatás, amely jelenleg mentesül a Bizottság előzetes értesítése alól, szintén szerepet játszik a válság utáni időszak előkészületeinek folytatásában. A bejelentési kötelezettség alól mentesített új támogatási kategóriák azokra a szakpolitikai területekre tartoznak, amelyek a kettős átmenet abszolút prioritásait képviselik. Az ezeken a területeken nyújtott segély szintén támogatni fogja a COVID-19 válság gazdasági következményeinek kiküszöbölését, és biztosítja, hogy ez a fellendülés hozzájáruljon a zöld és digitális gazdaságra való áttéréshez.

A támogatási kategóriák a következők: az épületek energiahatékonysági projektjeihez nyújtott támogatások; támogatás az alacsony kibocsátású közúti járművek infrastruktúrájának újratöltésére és feltöltésére, valamint a vezetékes szélessávú hálózatok, a 4G és az 5G mobilhálózatok, a digitális összekapcsolódási infrastruktúrára vonatkozó egyes transzeurópai projektek és egyes utalványok támogatása.