• Rólunk 
  • Agrointelligencia

    EU-s mezőgazdasági miniszterek – megállapodás arról, hogy 2030-ig a területek 25 százalékán biogazdálkodást kell folytatni

    Agrointelligencia Agrointelligencia -

    Az Európai Unió tagállamainak agrárminiszterei támogatják mind az Európai Bizottság ökológiai termelés fejlesztését célzó cselekvési tervet, mind a tervvel kapcsolatos tanácsi következtetéseket. Az Európai Bizottság kezdeményezése előírja, hogy 2030-ig a mezőgazdasági földterület 25 százalékát be kell vezetni az ökológiai gazdálkodásba.

    „A miniszterek támogatták mind az ökológiai termelés fejlesztésére irányuló bizottsági cselekvési tervet, mind a Tanács e tervre vonatkozó következtetéseit. Számos delegáció vette át a szót, hogy felhívja a figyelmet a terv sok aspektusára, többek között arra, hogy ösztönözni kell az ökológiai termékek iránti keresletet a fogyasztók tudatosságának növelésével és arra kell ösztönözni az állami intézményeket, mint például az iskolákat, hogy ökológiai élelmiszereket biztosítsanak a menzán. Számos tagállam hangsúlyozta, hogy a tagállamoknak eltérő kiindulópontjai vannak, és hogy e különbségeket figyelembe kell benni”- olvasható az Európai Unió Tanácsának hivatalos közleményében.

    Az Európai Zöld Paktum „A farmtól a fogyasztóig” stratégiájában az Európai Bizottság azt a célt tűzte ki célul, hogy „az EU mezőgazdasági földterületeinek legalább 25 százalékát biogazdálkodással művelje meg, valamint az ökológiai akvakultúra jelentős növekedését 2030-ig”. „E cél elérése és az ökológiai ágazat teljes potenciáljának elérése érdekében a Bizottság cselekvési tervet terjesztett elő az ökológiai termelés fejlesztésére az EU-ban” – áll a közleményben.