• Rólunk 
  • Agrointelligencia

    Rekordot, 12 millió tonnás szintet érhet el Románia búzatermelése 2021-ben

    Agrointelligencia Agrointelligencia -

    Rekordszintet érhet el idén Románia búzatermése. A nemzeti termés becsült mennyisége 12 millió tonna, értéke 2,3 milliárd euró. A legnagyobb hektáronkénti átlagos hozam az ország nyugati megyéiben várható.

    Az idei búzatermeléssel kapcsolatos legfrissebb becslések azt mutatják, hogy Románia betakarítása elérheti a rekordnak számító, 12 millió tonnás, azaz 2,3 milliárd eurós szintet, magas hozammal az ország nyugati részén, más területeken pedig jó hozammal.

    Eddig a megművelt terület feléből, több mint egymillió hektárból takarították be a búzát – írja a Ziarul Financiar.

    „A búzával művelt terület körülbelül 51 százalékát sikerült eddig betakarítani” – közölték a Földművelésügyi Minisztérium képviselői a ZF-ral.

    Az országban összesen 2,2 millió hektáron vettek búzát, Románia ezzel a negyedik helyen áll az EU-ban, Franciaország, Németország és Lengyelország után.

    Az eddig betakarított búza nagyon jó minőségű. 70 százaléka megfelel pékségekben történő felhasználásnak

    Az idézett forrás azt közölte, hogy az agrár-vállalkozók szerint az ország nyugati részén nagyon jó, átlagosan 7 tonna / hektár termelést jegyezhetünk. Sőt, azt állítják, hogy az eddig betakarított búza nagyon jó minőségű, 70 százaléka pékbúza, 30 százaléka pedig takarmánybúza.

    Az ország központi részén, Erdélyben, az első búzatermelés átlagos, 4,5-5 tonna / hektár. Románia délkeleti részén a hozamok jók, de nem érték el a nagy művelők elvárásait, 5-5,5 tonna / hektár szinten vannak.