Fără categorie

Strip-Till Romániában. Talajművelési technológia – előkészítés, vetés, trágyázás

A Strip-Till technológia egyre népszerűbb a gazdálkodók körében. Ez magában foglalja a talaj 20-25 cm szélességű sávokban történő megmunkálását, amelybe később mezőgazdasági növényeket vetnek. A terület többi része érintetlen marad, az előző kultúra maradványai borítják. A technológia előnye, hogy jó eredményeket biztosít száraz években és megfelelő páratartalmú években is egyaránt.

Romániában a Strip-Till technológiát, amely alkalmazásával a földet megdolgozzák, bevetik, majd csíkokban műtrágyázzák, az ETU Farm képviselői népszerűsítik, a társaság biztosítja a gazdák számára a szántóföldi munkához szükséges felszerelést. A társaság szakembereivel a 0769-370.202-es telefonszámon lehet felvenni a kapcsolatot, a regionális értékesítési képviselők listája pedig a www.etufarm.ro oldalon található.

A Strip-Till technológia előnyei a klasszikus technológiához képest (az Egyesült Államok, Franciaország, Spanyolország és Ukrajna mezőgazdasági termelőinek tapasztalatai alapján):

  • a felhasznált gázolaj mennyiségének kétszeres vagy akár négyszeres csökkenése;
  •  növeli a termelékenységet akár 25 százalékkal;
  •  a műtrágya-fogyasztás akár 50 százalékkal történő csökkenése;
  •  a talaj mikroorganizmusai aktivitásának javítása;
  •  a berendezések karbantartási költségeinek csökkentése, és alacsonyabb munkaerő-költségek.

A Strip-Till technológia hátrányai:

  •  fontos, hogy egyezzen a talajművelő munkaszélessége a vetőgép szélességével, de a megműveletlen terület is a traktor áthaladási területével is;
  •  a berendezés pontos áthaladásának biztosítása érdekében fel kell szerelni a berendezést GPS-szel vagy GLONASS-szal, beruházásokat kell eszközölni adaptált berendezésekre;
  •  korai fagyok esetén nehéz a sávos talajművelés;
  •  lejtős talajon az erózió és a kimosódás elkerülése érdekében a munkát csak a vízszintes sík mentén szabad elvégezni.

A Strip-Till módszer lehetővé teszi a talaj mikrofaunájának fejlődését, és biztosítja a növények táplálkozását e mikroorganizmusok „munkájából”, amelyek lebontják a megmunkálatlan területek felszínén keletkezett maradványokat.
Általában szalagos talajművelés esetén 2 műveletet hajtanak végre: ősszel vagy tavasszal a talajművelést, majd ezt követően a vetést. A talajműveléssel egyidejűleg folyékony vagy szilárd műtrágyák is alkalmazhatók. A műtrágyákat 1-2 rétegben alkalmazzák a leendő növények szubradikuláris területén.

Az egyesült államokbeli gazdák tapasztalata szerint a hagyományos munka esetében a mezőgazdasági termelő hektáronként 220–400 kg nitrogént vagy nitrogéntartalmú termékeket vezet be. Míg a Strip-Till technológia a hagyományos szórási módszerhez képest lehetővé teszi a műtrágyák pontos kijuttatását és az alkalmazott mennyiségek 20-30 százalékkal történő csökkentését (a megvalósítást követően körülbelül 3 év alatt lehetséges).

A Strip-Till technológia esetében a talajba bevitt műtrágya mennyisége felére csökkenthető, biztosítva ugyanazt a hatást, mint a hagyományos technológia esetében alkalmazott teljes norma esetében.

A sávokban történő talajművelés technológiája alkalmazható különböző növények: kukorica, napraforgó, cukorrépa, hüvelyesek termesztésére.

Talajművelés és Strip-Till

A talaj sávokban történő megmunkálására létrehozott sajátos technika lehetővé teszi a sorok közötti 37,5 – 75 cm távolság megvalósítását. Minél nagyobb a sorok közötti távolság, annál kevesebb a talaj megmunkálódik meg, és nagyobb mennyiségű mulcs marad.


A sávok kialakításának ideje a talaj típusától függ:

Nehéz, agyagos talajon a munkát legjobban ősszel, a betakarítás befejezése után lehet elvégezni. Azonban a szerves anyagokban gazdag, könnyű talajokon tavasszal is meg lehet dolgozni a talajt.

A Strip-Tillnél alacsonyabb munkasebesség ajánlott a munka egyenletes, azaz hektáronként 9 – 11 km elvégzése érdekében.

A talajművelő csoroszlyát jól meg kell nyújtani. Ez lehetővé teszi a talajba való jó behatolást és a szerkezet minimális roncsolását.

Növények vetése csíkokban

A Strip-Till rendszerben a növények munkamélysége 1-2 cm. Általában az e technológiával vetett növények egyenletesen nőnek.

A szalagtermesztési technológia nagyon fontos azokon a területeken, ahol nincs aktív hőmérséklet (t> 10 ° C) és rövid a vegetációs időszak.

A „megfeketedett” talajsávok tavaszi, gyorsabb felmelegedése és a szélesebb sávok tarlóra hagyása lehetővé teszi a vetés 5-10 nappal korábban történő elvégzését. A talajműveléssel egy időben vetni kevésbé ajánlott, mert a talaj nincs eléggé felmelegedve, ugyanakkor a felhalmozódott nedvesség mennyisége is alacsonyabb.

Trágyázás a Strip-Till rendszerben

Általában az alapműtrágyákat a talajművelési munkálatok alkalmával alkalmazzák – ősszel vagy tavasszal. A szakemberek ősszel javasolják. Mind ásványi, mind szerves trágya használható. A szükséges mennyiséget a talajelemzés eredményeitől függően határozzák meg.

Tanulmányok azt mutatják, hogy a Strip-Till rendszerben hatékonyabban használják ezeket, így a mennyiség 20-30 százalékkal csökkenthető. 10-25 cm mélységben adagolják, egy-két szinten. A mélység kiszámítása oly módon történik, hogy a gyökérzet fejlődésének 10–15 napján elérje az első szintet, a 40–45. napnál pedig a gyökér elérje a második szintet.

Strip-Till és No-Till technológiák együttes használata

A módszernek számos előnye van, különösen a kiegyensúlyozott termés biztosítása érdekében: ha kapáló kultúrát vetünk – a Strip -Till rendszert alkalmazzuk, és ha gabonát vetünk – No-Till-et.

A talaj következő megmunkálásakor a talaj azon részét dolgozzák fel, amelyet korábban talajtakaróval borítottak. Ily módon 2-3 év alatt a talaj bomlása 20-25 cm mélységben megy végbe.

A Strip-Till rendszerre való átálláskor elkövetett főbb hibák

Az egyik fő szempont, amelyet figyelembe kell venni, a gép kompatibilitása a helyszínen kialakult körülményekkel. Jelenleg nincs univerzális megoldás abszolút minden talajtípusra. A talaj optimális mélységben történő megmunkálásához a kultivátor minden szakaszához 30 – 40 lóerő szükséges. Így a traktort ennek megfelelően kell megválasztani.

A munkaeszközöket időben be kell állítani, anélkül, hogy megvárnák a munkálatok idejét. Ezenkívül figyelni kell a munkát a munkafolyamat során, hogy lássuk, helyesen végezzük-e vagy sem (a Strip -Till kultivátor összetett). A munkasebességre létezik ajánlás (8 – 12 km / hektár).

A kombájnnak feltétlenül kell rendelkeznie a növényi hulladék aprítására és egyenletes elosztására alkalmas felszereléssel. A megmunkált sávokat váltogatni kell a minden évben megmunkálatlan területekkel.

NEM ajánlott egymás utáni 2 évet vetni ugyanabba a csíkba.

A talajművelés NEM ajánlott, ha túl nedves.

A maximális eredmény érdekében lombtrágyázást kell végezni.

Javasoljuk nitrogén tartalmú műtrágyák nitrogén formában történő alkalmazását, a nitrogén műtrágyák ammónia formában történő alkalmazásakor keletkező veszteségek elkerülése érdekében.