Fără categorie

A „három vágás” technikája. Egyszerű módszer a gyümölcsfák termésének stimulálására

A háromvágásos módszer abban jó, hogy ösztönzi a gyümölcstermést azon fák esetében, amelyek hozama visszaesett. Három hónapon keresztül egy vágást kell végrehajtani az ágak szintjén, hogy a fa „újjáéledjen” a vegetáció és a jövőbeni szüret szempontjából.

  • Mikor alkalmazzák a háromvágásos módszert?
  •  Hogyan kell elvégezni a három vágást a jobb termés érdekében?

Egyszerű módszer a gyümölcsfák serkentésére. Azokban a gyümölcsösökben, amelyekben a fák nem teremnek gyümölcsöt, serkentő hatást lehet elérni egy bizonyos vágási módszerrel, amely ösztönzi a termést, édes és ízletes gyümölcsökkel.

Mikor alkalmazzák a háromvágásos módszert?

A háromvágásos módszert a meleg évszakban, nyáron, három egymást követő hónapban alkalmazzák. A metszést minden gyümölcsfajra lehet alkalmazni: alma-, cseresznye-, barack-, mogyoró-, ribizli- és egyéb gyümölcsfákra vagy egyéb gyümölcscserjékre, ahol gond áll fenn a terméssel kapcsolatban.

A fák metszését minden nyáron el kell végezni. A módszert szezononként háromszor meg kell ismételni – vagyis minden hónapban, hogy a következő nyáron élvezhessük az eredményt – az édes, illatos és ízletes gyümölcsöket.

Hogyan kell elvégezni a három vágást a jobb termés érdekében?

A három termésvágást jól megtisztított és fertőtlenített ollóval végezzük. 10-15 centiméterrel kell lerövidíteni a fa vagy bokor ágait. E vágás után egy hónap múlva új hajtások jelennek meg a megfelelő ágakon, azaz elágaznak. És egy hónap múlva minden új ágat újra le kell vágni. És végül ismételje meg a metszést még egy hónap múlva.

Figyelem! Ne vigyük túlzásba a vágásokat. A módszert csak erőteljes fákra alkalmazza, és rövidítse az ágakat csupán ott, ahol megújulási potenciált lát, és ahol a fa új hajtásokat adhat. A túlzott metszés túlterhelheti a fát, és kiszáradhat.
A meleg évszakban háromszor (egy hónapos időközönként) kell metszeni azon fa (vagy bokor) ágait, amelyeket serkenteni akar. Ez a fajta metszés garantálja a fa terméshozamának növekedését a következő évben. Ez a technika segít a díszcserjék virágzását is.

Ügyeljen arra, hogy a vágás során biztosítsa a fák számára a szükséges páratartalmat, figyelje a kártevők támadását, és kövesse az évente alkalmazott kezelési rendet. A metszés során a fák nem válhatnak sebezhetővé a betegségekkel vagy a kártevőkkel szemben.