Fără categorie

A jóléti címke segít a román gazdálkodóknak abban, hogy jobb árat kapjanak termékeikért

Jóléti címke – intézkedés, amely támogatja azokat a gazdálkodókat, akik betartják a szigorúbb állatjóléti szabályokat, és 2027-re egyetlen állatot sem lenne szabad ketrecben nevelni. Ezek az intézkedések a Brüsszelben az Európai Unió Tanácsának szlovén elnöksége által vezetett első ülésen bemutatott célok részét képezik. A megbeszélés során az állatjóléttel kapcsolatos különféle témák kerültek szóba, mint mondta kedden, július 27-én, Adrian Oros földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

„Először is össze szeretném foglalni a legutóbbi brüsszeli találkozót, az első találkozót, amelyre a szlovén elnökség vezetése alatt került sor, éppen azért, mert különböző értelmezésekkel találkoztam. Az első pont a szlovén elnökség munkaprogramjára vonatkozott, amelynek célja a három rendelet októberre történő véglegesítése volt, hogy az elfogadott jogszabálycsomag alapján véglegesíthessük a nemzeti stratégiai programokat. És bemutatták a menetrendet is (…) Az állatjóléttel kapcsolatban több téma is felmerült, pl. az egynapos hím csibék, az általunk itt említett csirkék leölésének tilalma, a pulykák nevelésének egységes követelményei és a polgári kezdeményezés, amely révén a ketrecek korszaka véget ér”- mondta az illetékes miniszter egy sajtótájékoztatón.

Olvassa el ezt is: Legea pentru interzicerea uciderii puilor de găină de sex masculin – în vigoare din 1 ianuarie 2022, în Germania

Adrian Oros kifejtette, hogy az európai szintű döntések meghozatala előtt, amelyek elvileg hatást gyakorolnak majd a gazdálkodókra és a fogyasztókra, ezeknek a döntésnek gazdasági hatása is lesz, amelyet figyelembe vesznek az egyértelmű szabályok kidolgozásakor.

„Természetesen itt gazdasági hatást kell kifejteni, azt mondták, hogy 2027-től egyetlen állatot sem szabad ketrecben nevelni, majd e gazdasági hatás után elemeznünk kell, hogy pontosan mikor kell elindítani ezt a tenyésztési formát. Ennek fejlesztése azonban folyamatban van, és beleegyeztünk ebbe a jóléti címkézési kezdeményezésbe, hogy tájékoztassuk az európai fogyasztót, aki olyan állatokat szeretne vásárolni, amelyek bizonyos jóléti szintre emelkedtek. Természetesen ezek a termékek általában drágábbak”- zárta szavait Adrian Oros földművelésügyi miniszter.