Fără categorie

A Romániai Bălțată Egyesület gazdái saját tejüzemeket létesítenek! Mezőgazdasági termékek – közvetlenül a szupermarketben!

A romániai Bălțată Simmental típusú szarvasmarha-tenyésztők szövetségének (ACVBR Sim) ambiciózus projektje! Abból a gondolatból kiindulva, hogy bármely vállalkozásban a termékek értékesítése a legfontosabb, és a gyenge piac hiánya akár csődöt is jelenthet a gazdálkodók számára, az ACVBR SIM elindított egy beruházási tervet, amely 10 megyében 10 tejfeldolgozó egység, illetve 20 hizlald létesítését foglalja magában, ez utóbbiban havonta 2.000 romániai Bălțată szarvasmarhát vágnak le. Ez az, ami az egyesület tagjainak biztonságos piacot, tisztességes árakat, de jó minőségű fogyasztási cikkeket is biztosít.

„Naponta legfeljebb 45.000 liter tejet dolgoznak majd fel a szövetkezet első termelőegységében, a kézdivásárhelyi Kezdi Lacto Coopban. Az utolsó infrastruktúra-építési munkálatok folyamatban vannak, és miután befejezték, a nagy teljesítményű berendezéseket a gyártási csarnokban helyezik el”- jelentették be az ACVBR SIM képviselői. A tejtermékeket a Bălțata Românească – Román termékek márkanév alatt árusítanak, és a fogyasztók számára garantálják a minőséget a „Tej szénából” minőségi szabványnak köszönhetően is.

Haller Zoltán, a Simmental típusú szarvasmarhatenyésztők romániai szövetségének (ACVBR-SIM) – amely a Gazdák Ereje egyesület tagszervezete – képviselője elsőként az Agrointeligenţa-AGROINTEL.RO-val tudatta, hogy az általa vezet szervezet elsősorban abban érdekelt, hogy tagjainak biztos és folyamatos piacot biztosítson. Az említett beruházási terv a Bălțată Românească Egyesülethez tartozik, és 10 évre szól. 10 megyében 10 tejfeldolgozó egységet és 20 hizlaló telepet foglal magában, ahol a romániai Bălțată szarvasmarhafajtából vágnak állatokat.

„10 tejgyűjtő központunk lesz 10 olyan megyében, ahol több gazdaság működik, és ezek után elő tudjuk készíteni a következő feldolgozó egységeket, hogy ugyanezeken a helyeken legyenek. Sőt, lesz egy regionális hűtőházunk, ahol megpróbálunk elegendő mennyiségű tejet összegyűjteni az úgynevezett nehezebb napokra. Amit a Földművelésügyi Minisztériumnak nem sikerül azáltal, hogy pénzeszközöket vonzzon a PNRR-be vagy más költségvetési tételekbe, megpróbáljuk szervezetként apránként felépíteni, ugyanakkor hozzájárulni a román állampolgárok élelmezésbiztonságához is. Van egy komplett, integrált projektünk, és tudniuk kell, hogy az érintett tejmennyiség biztosítása érdekében 3 nagyon fontos romániai entitással együttműködve indítottunk projektet: az IBNA – Állattenyésztési Kutatóintézet, a Bukaresti Állatorvosi Egyetem és a Brassói Állategészségügyi Igazgatóság, valamint a Tenyésztők Egyesületével együtt létrehoztunk egy farmot, ahol embrió transzfert fogunk végezni, és évente akár 1.000 új speciális genetikájú állatunk lesz. Tehát a lehető legjobb genetika a világon, és ezekkel az állatokkal új gazdaságokat hozunk létre, amelyek a Bălțată Românească termékek feldolgozásához szükséges tejet biztosítják” – magyarázta Haller Zoltán.

Elmondása szerint ennek az embriótranszfer-telep projektnek köszönhetően az egyesület évente 10 százalékkal növelheti a fajtatiszta állatok számát. „Olyan teljesítmény, hogy hagyományos módon, illetve mesterséges megtermékenyítéssel nem tudnánk elérni, technológiát vagy biotechnológiát elérni a reprodukcióban, ez a jövő, és nyereséget fog biztosítani mind a mezőgazdasági termelő, mind a fogyasztó számára, egy szóval Románia számára” – mutatott rá a szakember.

Az első tejfeldolgozó egység még idén elkészül, Kézdivásárhelyen

A beruházási terv első pontját már megvalósították, így a Kovászna megyei Kézdivásárhelyen tejfeldolgozó egység épül és hamarosan működik is, itt napi 45.000 liter tejet dolgoznak fel. „Már abban a szakaszban vagyunk, amikor az infrastruktúra működése az infrastruktúra oldalán majdnem elkészült. A korszerű berendezések augusztusban érkeznek, és minden, ami a technológiai folyamat előkészítését, a tesztelést illeti, 2021 november végén kész lesz, az első liter tej pedig még idén elhagyja a gyár kapuját” – mutatott rá az ACVBR-SIM képviselője.

Elmondása szerint az összes, piacra kerülő termék a Bălțată Românească – Román termékek márkanév alatt fog megjelenni, amely márka a Bălțată Românească gazdáinak, de a tej- és húsipari termékek fogyasztóinak is szól. „A kézdivásárhelyi beruházás európai alapokból származó pénz elnyerése után valósul meg, az összeg egy részét pedig a CEC finanszírozza egy hitelkereten keresztül. Ez egy olyan együttműködés, amely természetesen hullámvölgyekkel is jár, és attól függ, hogy a CEC alkalmazottai milyen hangulatban vannak. Több-kevesebb érdeklődést mutatnak a román gazdák megsegítésére, de végül ők is fogyasztják a tejtermékeket és a húst, és szerintem az ő érdekük is, hogy feldolgozó egységek létesüljenek, amelyek minőségi tejet dolgoznak fel. Mint ilyen, szeretném, ha ezek az együttműködések a finanszírozó intézményekkel kissé szorosabbá válnának, és ha egy csapatban játszanának velük, olyanként, hogy segítsük és ne akadályozzuk egymást “- jegyezte meg Haller Zoltán az államnak alárendelt bankintézetek kapcsán.

A Bălțată Românească, román termék néven előállított tej, a legmagasabb színvonalon

A termékminőség szempontjából – mondja az ACVBR-SIM képviselője – tudni kell, hogy csatlakoztunk a Regionális Tanúsítás Kezdeményező Csoporthoz – Tej szénából (új tanúsítás, amelyet a Földművelésügyi Minisztérium Romániában szándékozik bevezetni). „Tehát az a 2 szövetkezet, amelyen keresztül a tej összegyűjtésével és feldolgozásával, de a húsfeldolgozással is foglalkozunk, bekerül ebbe az elismerésbe, a Tej szénából-ba, amely további garancia lesz a fogyasztók számára” – mondta a szakember.

A romániai Bălțată Simmental típusú szarvasmarha-tenyésztők szövetsége (ACVBR Sim) a fogyasztók érdekében a gazdaságok digitalizálására irányuló projektbe fektet be, hogy ellenőrizhesse a tagjai gazdaságaiból származó termékek minőségét. „Itt tejminőségről beszélünk, takarmányminőségről, levegőminőségről vagy állatjólétről, digitalizálási projektről, kísérleti projektről 1.000 gazdaságban, és érdekeltek vagyunk abban, hogy a már feldolgozott tej ezzel az ellenőrzött minőségi előírással induljon, és így az egész élelmiszerláncban, beleértve a polcot is, van garancia arra, hogy ez a termék 100 százalékban tej és 100 százalékban bio, mondhatjuk, hogy gyógyszerek nélküli, antibiotikumok nélküli és koncentrátumok nélküli, amelyek bizonyos fizikai-kémiai reakciókat idézhetnek elő az emberi testben”- húzta alá a szakember.

Sőt, a szervezet még tovább tervez, és a tejgyűjtés terén is beruházási programokat indít. „Érdekeltek vagyunk abban, hogy elegendő élelmiszert tudjunk előállítani a fogyasztók biztonsága érdekében, tisztában vagyunk azzal, hogy Románia képes tiszta ételeket előállítani, s nem valami gyenge húst vagy a tejet, illetve olyan tejterméket, amely még életében nem látott tejet”- zárta gondolatait Haller Zoltán.

A termékeket a nagy áruházláncokban találják meg, amelyeket az induláskor hoznak nyilvánosságra.