• Rólunk 
  • Agrointelligencia

    Adrian Oros: 8,1 milliárd lej a gazdálkodókat támogatására szánt költségvetés kiegészítésére

    Agrointelligencia Agrointelligencia -

    A Földművelésügyi Minisztérium által a költségvetés kiegészítésére kért összegek. Adrian Oros, az illetékes miniszter július 27-én, kedden, egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy ebben az évben további összeget kért 4,6 milliárd kötelezettségvállalási és 3,5 milliárd lejes költségvetési hitel értékben.

    „A költségvetés kiegészítését, mivel tudom, hogy rá fognak kérdezni, a múlt héten kértük és indokoltuk meg, és elküldtük a Pénzügyminisztériumnak azokat az összegeket, amellyel ki kell egészíteni a büdzsét. A kötelezettségvállalási előirányzatokat és költségvetési előirányzatokat egyaránt. És itt mind az Átmeneti Nemzeti Támogatásra (ANT), mind a növényi, mind pedig az állattenyésztési szektorra, a gázolaj jövedéki adójának 2021 második és harmadik negyedévében történő csökkentésére kértünk pénzt, továbbá az APIA végrehajtható jogcímekhez szükséges összegekre, mert van ott is egy összeg, állami támogatások a genealógiai nyilvántartások fenntartására és létrehozására is”- jelentette be a miniszter.

    Az aszálykompenzáció kifizetése a minisztérium listáján

    Adrian Oros bejelentette azt is, hogy 1,8 milliárdot (lejt – szerk.megj.) kért a 2020 tavaszától fennálló aszály miatti kártérítések kifizetésére. „Valamint 32 milliót a nemzeti jégeső-ellenes rendszer költségvetésének kiegészítésére, mert ebben az évben a tevékenység sokkal intenzívebb volt és valószínűleg továbbra is intenzív lesz, és ki kell egészítenünk mind a beruházási részt, de különösen a rendszer működését kell pontra tenni. Összesen 4,6 milliárd kötelezettségvállalási hitelt és 3,5 milliárd lej költségvetési hitelt kértünk. Természetesen ez lenne az, amit szeretnénk, de nem tudjuk, hogy milyen lehetőségek rejlenek és milyen összegek állnak rendelkezésre, minden egyes minisztérium minden bizonnyal mindent kér, amit szükségesnek tart. De megpróbáltuk megindokolni ezt az összeget, és megmagyarázni, miért fontosak ezek az összegek”- zárta gondolatait Oros.

    Mint ismert, Florin Cîțu miniszterelnök személyes Facebook-oldalán arra figyelmeztetett, hogy azoknak a minisztériumoknak, amelyek az első 6 hónapban nem költötték el az általuk kért pénzt, szilárd érvekkel kell előállniuk, hogy biztosítékot nyújtsanak a kormánynak arról, hogy a költségvetés végrehajtása a következő 6 hónapban javulni fog.

    A témáról az Agrointeligența-AGROINTEL.RO elsőként írt, itt: Oros intră la judecata premierului Cîțu. Ce a făcut cu banii pentru fermieri?