Fără categorie

Az AFIR bejelentette az idei első, vissza nem térítendő alapokból finanszírozott ülések elindítását

Bejelentés az új közös agrárpolitikára való átmenet időszakában Romániának juttatott európai alapok két ülésének megkezdéséről. A Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynöksége (AFIR) bejelentette, hogy július végén elindítják az idei első, vissza nem térítendő európai alapokból finanszírozott első üléseket, amelyek a 2014–2020-as Nemzeti Vidékfejlesztési Program (PNDR 2020) révén érhetők el. Így a 17.1. „Vetemény-, állat- és növénybiztosítási díjak” alintézkedés esetében az ülésre 2021. július 28. és október 31. között kerül sor, a 9.1. „Termelői csoportok létrehozása a mezőgazdasági ágazatban” alintézkedés pedig a 2021. július 29. és október 29. között kerül megrendezésre.

31,2 millió euró a biztosítási kötvények támogatására

Az Agrointeligența-AGROINTEL.RO címre eljuttatott közlemény szerint az idei ülésszakra a 17.1 alintézkedésre elkülönített összeg 31,2 millió euró. A zöldségágazat – a 2020-as őszi vetés, a 2021-es tavaszi vetés és az állattenyésztési ágazat (a 2021-ben kötött biztosítási kötvények esetében) finanszírozási kérelmeinek benyújtása folyamatosan zajlik, a rendelkezésre álló pénzösszeg keretein belül.

Az ezen alintézkedés keretében nyújtott vissza nem térítendő támogatás a mezőgazdasági termelő által ténylegesen kifizetett támogatható biztosítási díj 70 százalékának felel meg, és ennek az alintézkedésnek a kedvezményezettjei az aktív mezőgazdasági termelők.

A finanszírozási kérelmek benyújtása az AFIR-hez online történik a www.afir.info oldalon, a Pályázói Útmutató előírásainak megfelelően, 2021. július 28., 9 órától kezdődően.

6,7 millió euró termelői csoportok létrehozására

A 9.1 „Termelői csoportok létrehozása a mezőgazdasági ágazatban” alintézkedés esetében a projektek finanszírozására rendelkezésre álló pénzeszközök ebben az ülésszakban 6,7 millió eurót tesznek ki.

A finanszírozáshoz juthatnak a 9.1 alintézkedés révén a mezőgazdasági ágazat termelői csoportjai, amelyeket még a támogatás igénylése előtt a MADR hivatalosan elismert, a hatályos országos jogszabályok rendelkezéseivel összhangban. Azok a termelői csoportok is jogosultak, amelyek elnyerték a 9.1. Alintézkedés által támogatott termékek és / vagy termékcsoportok, valamint a 9.1a. Alintézkedés által támogatott termékek és / vagy termékcsoportok elismerését. Ebben az esetben a támogatást a 9.1. Alintézkedés által támogatott termékek / termékcsoportok értékesített termelése (VPC) értéke alapján nyújtják. Támogatható kiadás az, amely az üzleti tervben előírt mezőgazdasági termelői csoportok létrehozásával és működtetésével jár a mezőgazdasági ágazatban, és amely a javasolt célkitűzések eléréséhez szükséges.

A vissza nem térítendő állami támogatás 100 százalékos, és az elismerést követő első 5 évben nem haladhatja meg a forgalmazott termelés (VPC) értékének 10 százalékát. A maximális odaítélhető összeg évente 100.000 euró. Degresszív átalánytámogatásként, éves részletekben folyósítják, a termelői csoport elismerésének napjától számított öt évet meg nem haladó időszakra: I. év – 10 százalék, II. év – 8 százalék , III. év – 6 százalék, IV. Év – 5 százalék, V. év – 4 százalék.

A 9.1. Alintézkedés – A mezőgazdasági szektor termelői csoportjainak létrehozása finanszírozási kérelmeinek benyújtása online történik a www.afir.info oldalon, a Pályázói Útmutatóban meghatározottak szerint, 2021. július 29., 9 órától kezdődően. Az sM 9.1-hez kapcsolódó projektpályázati munkamenet benyújtási határideje 2021. október 29., 16 óra.

A mezőgazdasági szektor termelői csoportjainak létrehozására irányuló projektek kiválasztási küszöbértéke minimálisan 10 pont.