Fără categorie

Az APIA sürgős bejelentése az erre az évre elkülönített 59 millió lejes támogatás igénybevételéről

Az APIA sürgős bejelentése az erre az évre elkülönített 59 millió lejes támogatás igénybevételéről. A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) tájékoztatja a kedvezményezetteket, hogy a Nemzeti Méhészeti Programhoz (PNA) való belépéshez kapcsolódó kifizetési kérelmeket augusztus 2-ig lehet benyújtani, tekintettel arra, hogy a július 31-i határidő nem munkanap.

Az APIA közleménye szerint, amelyet július 26-án, hétfőn küldtek az Agrointeligența-AGROINTEL.RO címére, a Nemzeti Méhészeti Program által 2021-ben finanszírozott komponensek a következők:

A. Műszaki segítség a méhészek és a méhészek szervezetei számára

A.1.- méhészeti tanácsadás;
A.2.- méhészeti és méhészeti termékek népszerűsítése;
A.3.- méhészeti képzések szervezése;
A.4.- a kérelem feldolgozásához szükséges eszközök megszerzése az asszociatív formák által;
A.5.- a méz csomagolásához szükséges eszközök társult formák általi vásárlása.

B. Az agresszorok és a kaptárspecifikus betegségek, különösen a varroasis elleni küzdelem – Varroasis és nosemosis kezelésére szolgáló gyógyszerek vásárlása.

C. A vándorlakás / vándorméhészet megszervezése:

– C.1. Dobozok vásárlása a használt dobozok pótlására a vándorlás után;
– C.2. Méhészeti kiegészítők vásárlása: pollenkollektor, propoliszgyűjtő, pollenszárító, mézmelegítő, viaszolvasztó, seprő;
– C.3. Méhészeti eszközök és védőeszközök beszerzése – méhészeti védőfelszerelés, füstölő, méhészeti véső, mézszűrő szita, stb.;
– C.4. Nem önjáró, a méhkaptárok vándorlás alatti fel- és lerakodására alkalmas eszközök, valamint az elit besorolású és szaporítási méhészetekben használt eszközök

D. Segítségnyújtási intézkedések az uniós méhészet helyreállításához:

– D.1. Királynők és / vagy méhcsaládok vásárlása;
– D.2. Szilárd fehérjetermékek vásárlása méhcsaládok számára;
– D.3. Méhészeti kiegészítők vásárlása.

E. A termékek minőségének javítása a piacon lévő termékek jobb kiaknázása érdekében – Fizikai-kémiai elemzések / maradványok rendezése a méz minőségének igazolására.

„Megjegyezzük, hogy csak az a kérelmező jelentkezhet a programba, aki 2021. május 31-ig benyújtotta a szándéklevelet, illetve azok a méhészeti társulási formák jelentkezhetnek, amelyek jogilag megalapozottan jöttek létre az A intézkedés „Méhészek és méhészszervezetek technikai segítségnyújtása” fényében, valamint a C.4 akció, „Méhészeti, önmeghajtás nélküli szállítóeszközök beszerzése – méhészeti pótkocsi / méhészeti pavilon és eszközök a vándorlás idejére a kaptárok be- és kirakására”, illetve a D.3. „az elit besorolású és szaporítási méhészetekben használt eszközök” céljával. A kérelmen keresztül ugyanazon termék / termékek támogatását kérhetik, mint amelyet a szándékigénylésben megjelöltek”- jelentette be az APIA is.

A Nemzeti Méhészeti Programban 2021-re elkülönített pénzügyi támogatás értéke 59.215.000 lej.

Az APIA arra is emlékeztet, hogy a 2020 – 2022 közötti időszakra vonatkozó nemzeti méhészeti program célja a méhészeti termékek előállításának és forgalmazásának javítása azáltal, hogy pénzügyi támogatást nyújt a méhészeknek.

„Ugyanakkor megemlítjük, hogy a pénzügyi támogatást az APIA folyósítja az összes kifizetési kérelem ellenőrzése után és az elszámolható összegek központosítását követően azért, hogy ellenőrizze, hogy az összegek illeszkednek-e az egyes intézkedésekre elkülönített felső határértékbe”, tette hozzá az ügynökség.