Fără categorie

Környezetvédelmi miniszter: Az állattenyésztők 1.140 villanypásztort kapnak gazdaságaik védelmére

Elektromos kerítések telepítenek a medvék által látogatott területeken. Több mint 1.000 villanypásztort vásárol a Környezetvédelmi Minisztérium egy európai uniós finanszírozású projektb révén, amely a következő hetekben kezdődik. A védőberendezéseket ezt követően térítésmentesen bocsátják a gazdák rendelkezésére.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter július 28-án, szerdán bejelentette, hogy jelenleg több ezer olyan gazda él Romániában, akik elektromos kerítéseket telepítettek, és ez „a gazdák felelősségét is jelenti “. Elmondása szerint a következő hetekben indul a nemzetközi liciteljárás e kerítések megvásárlására.

„További célkitűzés egy medveápolási komplexum építése a Brassó megyei Kronstadt erdőben, mintegy 2 millió eurós költségvetéssel, mintegy 100 példányos medvepopuláció számára, 60 hektár területtel. A komplexumot etető- és felügyeleti drónokkal látják el, ez a megoldás megszünteti a medvék és az emberek közötti közvetlen érintkezést. Ide fogják áthelyezni azokat a példányokat, amelyek már nem élhetnek természetes élőhelyükön. A projekt a háziállatok, a növények és a lakosság javainak, az esztenák védelmére szolgáló rendszerek beszerzését és telepítését is előírja. Itt 1.140 különböző típusú kerítésről, különböző technológiákról és térfigyelő kamerák telepítéséről beszélünk, amelyek figyelemmel kísérik az egyes elektromos kerítések típusainak hatékonyságát. Az elkövetkező hetekben nemzetközi liciteljárást indítanak ezeknek az elektromos kerítéseknek, villanypásztoroknak a megvásárlására és a gazdák rendelkezésére bocsátására” – magyarázta sajtótájékoztatóján a környezetvédelmi miniszter.

Megjegyzendő, hogy ilyen beruházásokat a korábbi környezetvédelmi miniszter, Costel Alexe is megígért, aki tavaly is bejelentette, hogy fontolóra veszi az ingatlanok védelmére szolgáló elektromos kerítések létesítését. Ennek a beruházásnak a finanszírozása a Környezetvédelmi Alap Ügynökségen (AFM) keresztül valósult volna meg, de az elképzelés még a projekt szakaszában zárolva maradt.

11 millió eurós projekt a barnamedve -populáció felmérésére

Az ugyanazon a sajtótájékoztatón részt vevő Cristian Ghinea beruházási miniszter bejelentette, hogy egy európai uniós finanszírozású projektben Romániában felmérik a barnamedve-állományt.

„Európai forrásokkal próbálunk megoldani egy problémát, amely évek óta tart. Mint tudják, 2016 -ban úgy döntöttek, hogy betiltják a medvevadászatot, és abban az időben feltételezték, hogy a vadászat túlzásokba eshet. Egy másik feltételezés szerint a medveállomány becslései nem alapultak nagyon szilárd adatokon. Ekkor az volt az elképzelés, hogy ez egy ideiglenes döntés lesz, amíg a tudományos alapokra épülő populációszámlálásra sor kerül. A későbbi kormányok nem tettek semmit a további lépés megtétele érdekében. Ma már van ilyen projektünk, amelyen keresztül elindítjuk ezt a számlálást. A projekt neve „A barnamedvepopuláció megőrzésére irányuló országos cselekvési terv végrehajtása Romániában”, egy 11 millió eurós projektről van szó, amelyet a Nagy Infrastruktúra Operatív Programból – 4. tengely finanszíroznak, amely a környezetvédelemről szól” – mondta Ghinea, a www.agerpres.ro szerint.

Hozzátette, hogy a medvepopuláció kezeléséhez a népszámláláson kívül két beruházási vonal létezik, amely az emberek és a medvék közötti kölcsönhatás korlátozásának modern eszközeinek megvalósításáról szól.

„Ezt a POIM -ot a 2021–2027 -es európai költségvetés tekintetében a fenntartható fejlődés operatív programja folytatja, amelyen intenzíven dolgozunk a napokban a környezetvédelmi minisztériumi kollégákkal. Az operatív program második formáját elküldjük a Bizottságnak. A jelenlegi POIM révén 300 millió euró áll rendelkezésre, és ezen a környezetvédelemre fordítandó összeg 90 százalékára van szerződésünk. Két befektetési vonal lesz. A medvepopuláció számlálása digitális módszerekkel történik. Tehát pontosan tudni fogjuk, hogy néz ki ez a populáció, és hogyan lehet korlátozni az ember és a medve közötti kölcsönhatást, villanypásztorral, hogy megvédjék az embereket a legérzékenyebb területeken, azaz ott, ahol ezek a kölcsönhatások zajlanak. Ez egy modern megközelítés egy faj kezelésében, és kísérlet a tragikus események korlátozására mindaddig, amíg világos képet nem kapunk a medvék számáról, és el nem jutunk a végső politikai döntéshez” – mondta a miniszter.

A „Romániai barnamedve -populáció megőrzésére vonatkozó országos cselekvési terv végrehajtása” című projektet 53,5 millió lejből finanszírozzák, a Nagy Infrastruktúra Operatív Programon (POIM) keresztül, és a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium hajtja végre projektvezetőként, a brassói Kronstadt Helyi Közérdekvédelmi Hatósággal, a Romsilva Nemzeti Erdészeti Hatósággal és a Marin Drăcea Nemzeti Erdészeti Kutatási és Fejlesztési Intézettel együttműködve.

E projekt révén a barnamedve -populációt Romániában tudományos módszerekkel számlálják meg, és az általános cél az, hogy hosszú távon fenntartsák e populáció és az élőhely jelenlegi állapotát.