Fără categorie

Az ANSVSA legfrissebb bejelentése: Élő állatok szállítása – a kánikula miatt szünetel!

Az ANSVSA legfrissebb bejelentése! A hatóság úgy döntött, hogy a kánikula idején ideiglenesen felfüggeszti az állatok huzamosabb ideig tartó szállítását. Az intézkedés olyan szállítóeszközökre vonatkozik, amelyek nincsenek léghűtő rendszerrel felszerelve.

„Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság ideiglenesen felfüggeszti a az állatok huzamosabb ideig tartó szállítását a kánikula idején. Tekintettel arra, hogy erre hétre és a jövő hétre hazánkban nagyon magas hőmérsékleteket jeleznek előre, a maximumok meghaladják a 40 ° C-ot is, az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) vezetősége elrendelte a huzamosabb ideig tartó állatszállítás tilalmát olyan szállítóeszközökkel, amelyek nincsenek felszerelve léghűtő rendszerrel ”- jelentette be a hatóság az Agrointeligența-AGROINTEL.RO címre küldött közleményében.

Az ANSVSA kijelentette, hogy ezt az intézkedést azért rendelték el, mert ha a tervezett útvonalon a várható kültéri hőmérséklete meghaladja a 30 ° C-ot, a szellőzőrendszer nem képes 5–30 ° C-os intervallumban tartani a szállítóeszközök belső hőmérsékletét, +/- 5 ° C-os réssel, amelyet az 1/2005 / EK rendelet előír.

„Az ANSVSA utasításokat küldött a területi állatorvosok számára, amelyek a hosszú és rövid távú közúti és tengeri szállításra vonatkoznak. Emellett magas hőmérsékleti időszakokban nő az egy állatra fordítandó terület, mind a hosszú távú közúti szállítás, mind a tengeri szállítás esetén. A rövid távú közúti utazások csak akkor engedélyezettek, ha éjszaka vagy kora reggel zajlanak, az állatok számára rendelkezésre álló terület növelésével, és az utazás időtartamának korlátozásával. Az állatok harmadik országokba történő kivitele esetén, függetlenül a használt szállítóeszköz típusától, a 150/2020 -as törvény alkalmazandó. Az állatok hosszú távon való szállítása akkor lehetséges, amikor a tervezett utazás teljes útvonalán a külső hőmérséklet 30 ° C alá csökken”- közölte a hatóság.