Fără categorie

INS: 15,4 százalékkal csökkent a romániai mezőgazdasági termelés értéke

A mezőgazdaságban a termelés értéke tavaly csökkent az előző évhez képest. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint 2020-ban a mezőgazdasági termelés értéke 15,4 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

Így a növényi termelés 21,5 százalékkal, az állattenyésztés és a mezőgazdasági szolgáltatások 1,2 százalékkal csökkentek – közölte az INS.

2020-ban a mezőgazdasági ágazat termelési értékének szerkezete jelentős változásokon ment keresztül az előző évhez képest. A zöldségtermesztés aránya 64,9 százalék volt, 5,1 százalékponttal alacsonyabb az előző évinél, az állattenyésztésé pedig 32,9 százalék, ami 4,9 százalékponttal magasabb az előző évinél. A mezőgazdasági szolgáltatásokat tekintve, ezek 2,2 százalékot tettek ki.

Szintén 2020-ban nőtt a termelés értékének aránya: zöldségek, beleértve a dinnyét (+4,2 százalékpont), a gyümölcsök és a szőlő (+3,6 százalékpont), a takarmánynövények (+1,2 százalékpont) és a burgonya (+1,0 százalékponttal) és csökkenésről számoltak be a gabonafélék (-7,6 százalékpont), más termékcsoportok (-1,6 százalékpont) és az olajnövények (-0,8 százalékpont), az INS adatai szerint.

Ugyanakkor nőtt a juh- és kecskével kapcsolatos termelés értéke (+0,7 százalékpont), az állattartó gazdaságban tejfeldolgozásból nyert termékek (+0,6 százalékpont), a szarvasmarha (+0,4 százalékpont) és egyéb termékcsoportok (+0,2 százalékpont) és csökkenés a baromfi (-1,4 százalékpont) és a sertés esetében (-0,5 százalékpont),derül ki az Országos Statisztikai Intézet adataiból.