• Rólunk 
  • Agrointelligencia

    ÚJ TÖRVÉNY! Traktor engedély nélküli vagy nyilvántartásba vétele nélküli vezetése esetén – börtön!

    Agrointelligencia Agrointelligencia -

    Az igazságügyi minisztérium jelentősen módosítja a büntető törvénykönyvet, és a közvitára bocsátott tervezetben számos változtatást javasol a jelenleg hatályos jogszabályokban. Ezek az elmúlt évek számos alkotmányellenes döntésének eredményeként születtek, és egyértelműen szabályozni akarják a jogosítvány nélküli vagy a nyilvántartásba nem vett traktor vezetése esetén kiszabható büntetéseket.

    A büntető törvénykönyv módosítására vonatkozó új javaslatok szerint traktorvezetés esetén a törvénytervezet tartalmazza majd a nyilvántartásba nem vett / nem regisztrált vagy hamis számmal közlekedő mezőgazdasági vagy erdészeti traktor közutakon történő vezetését vagy üzembe helyezését. „Így a törvényjavaslat a következő tartalmat javasolja a 334. cikkely (1), (2) és (4) bekezdése, valamint a 335. cikkely (1) és (2) bekezdése esetén: „. 334. cikkely – (1) A nyilvántartásba nem vett vagy be nem jegyzett gépjármű, villamos, mezőgazdasági vagy erdészeti traktor forgalomba hozatalát vagy közúton történő vezetését a törvény szerint egytől három évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbírsággal bünteti. A hamis nyilvántartási számmal vagy bejegyzési számmal rendelkező jármű, villamos, mezőgazdasági vagy erdészeti traktor forgalomba helyezése vagy közutakon való vezetése egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbírsággal büntetendő” – írja a tervezet.

    A nyilvántartásba nem vett traktor üzembe helyezése 6 hónaptól 2 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbírsággal büntetendő

    Ugyanez a dokumentum egy másik módosítást ír elő, a gépjárművek, mezőgazdasági vagy erdészeti traktorok közutakon való vezetését, vagy olyan pótkocsi vontatását, amelynek rendszámát vagy bejegyzési számát visszavonták, vagy egy másik államban nyilvántartásba vett jármű vezetését, amely nem vezethető Romániában, 6 hónaptól 2 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbírsággal büntetik.”

    „335. cikkely – (1) Aki gépjárművel, villamossal vagy mezőgazdasági vagy erdészeti traktorral közlekedik közúton, és nem rendelkezik vezetői engedéllyel, egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Közutakon olyan jármű vezetése, amely esetében a törvény előírja, hogy olyan személy vezetheti, aki vezetői engedéllyel rendelkezik, de vezető engedélye nem felel meg annak a kategóriának vagy alkategóriának, amelyhez a jármű tartozik, vagy akinek az engedélyét visszavonták vagy törölték, vagy akinek vezetői jogát felfüggesztették, vagy nincs joga gépjárművek, villamosok vagy mezőgazdasági vagy erdészeti traktorok vezetésére Romániában, 6 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbírsággal büntetendő”, áll még a minisztérium kezdeményezései között.
    A törvényjavaslatot a kormánynak jóvá kell hagynia, a parlamentnek pedig el kell fogadnia ahhoz, hogy hatályba lépjen.

    Fontos dokumentum: Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum și a altor acte normative