Fără categorie

A jó mezőgazdasági gyakorlat új, 2021-es kódexe! Maximális nitrogénmennyiség minden veteményben!

A Hivatalos Közlönyben megjelent a helyes mezőgazdasági gyakorlat új, 2021-es kódexe, amely ezzel hatályba lépett, és új szabályokat vezet be a műtrágyák, különösen a nitrogénműtrágyák mezőgazdasági területeken történő alkalmazására.

A rendeletet, amely jóváhagyja a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátokból származó szennyezéssel szembeni védelméről szóló helyes mezőgazdasági gyakorlat kódexét, valamint a vizek védelmére a mezőgazdasági eredetű nitrátokból származó szennyezés elleni cselekvési programot – ezeket írta alá, Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter és Adrian Oros földművelésügyi miniszter. A normatív jogi aktus, amelyet a Hivatalos Közlöny 754. számában tettek közzé 2021. augusztus 3 -án, tartalmazza a helyes mezőgazdasági gyakorlat kódexét a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátokkal való szennyezés elleni védelméről.

Hasznos: Töltse le a Codul de bune practici agricole 2021 – format PDF, conform Monitorului Oficial nr. 754/3.08.2021

A megfelelő mennyiségű nitrogén kijuttatása akkor, amikor a növényeknek szüksége van rá, a jó műtrágya -kezelés alapkövetelménye, ez áll a mezőgazdasági növények trágyázását szabályozó új kódexben.

„A szántóföldön alkalmazható szerves trágyákból származó nitrogén maximális mennyisége nem haladhatja meg a 170 kg N hatóanyagot / hektár / év. A mezőgazdasági műtrágyákból származó, a mezőgazdaságban alkalmazható nitrogén maximális mennyisége, ha nem végeznek agrokémiai vizsgálatokat, nem haladhatja meg: 100 kg N – hatóanyag / hektár / év szőlőültetvények, gyümölcsösök és egyéb állandó növények esetében, ill. 80 kg N hatóanyag / heltár / év állandó rétek esetében”, szerepel a helyes mezőgazdasági gyakorlat új kódexében.

„Ha a műtrágyázási terv agrokémiai vizsgálatokon alapul, akkor a nitrogénmennyiséget a várható betakarítás és a talaj nitrogénellátottságának megfelelő számítások szerint kell alkalmazni, feltéve, hogy a szerves trágyák (ha használják) nem haladják meg a 170 kg -ot N hatóanyag / hektár / év”, áll a dokumentumban.

A helyes mezőgazdasági gyakorlatról szóló új kódex szerint azokon a szántóföldeken, ahol őszi termények vannak, vagy amelyeken korai növényeket termesztenek, és a vetés ideje a tilalmi időszakban van, a tilalmi időszakban is alkalmazhatók műtrágyák, legfeljebb 50 kg N hatóanyag / hektár, a növények élettani fejlettségétől függően, az alkalmazási feltételeknek megfelelően.

Az üvegházakban és fóliákban termesztett növényekre a tilalmi időszakok nem vonatkoznak, ha a belső hőmérséklet magasabb, mint 5 Celsius fok.

A 2021 -es helyes mezőgazdasági gyakorlat kódexe azt javasolja, hogy a mezőgazdasági műtrágyázási tervet „a hatályos jogszabályok szerint elismert szakosított szervek által végzett agrokémiai vizsgálat” alapján állítsák össze.

„Ha a műtrágyázási terv nem agrokémiai vizsgálaton alapul, a kémiai műtrágyából származó, a szántóföldön alkalmazható maximális nitrogénmennyiség nem haladhatja meg a szántóföldre meghatározott N-hatóanyag / hektár / év határértékeket (6. fejezet – Nitrogén műtrágyák kijuttatása), 100 kg N -hatóanyag / hektár / év szőlőültetvényekre és gyümölcsösökre és 80 kg N hatóanyag / hektár / év állandó rétekre. Ehhez legfeljebb 170 kg N / hektár / év szerves trágya adható. Azoknak a gazdáknak, akik ezt a megoldást választják, egyszerűsített műtrágyázási tervet kell készíteniük”, írja az új kódex, amely az egyszerűsített trágyázási terv modelljét is tartalmazza.