• Rólunk 
  • Agrointelligencia

    Adrian Oros: „A kukorica és a napraforgó esetében nincsenek túl jó előrejelzések a szárazság miatt”

    Agrointelligencia Agrointelligencia -

    Az idei mezőgazdasági termelés becslései kiváló termést vetítenek előre a búza esetében, ahol rekordtermést várnak, de kevésbé optimisták a napraforgó és a kukorica esetében, ahol a szárazság már elkezdte kifejteni hatását. Adrian Oros földművelésügyi miniszter július 30 -án, pénteken munkalátogatáson vett részt Bihar megyében.

    „Sajnos a víz fontos probléma lesz Európa ezen részén, mint erőforrás. A gazdák (Bihar megyeiek – szerk.megj.) elmondták, hogy bár tavasszal heves esőzések voltak, és a búzatermés rekord volt, a kukorica és a napraforgó esetében az utóbbi időben bekövetkezett szárazság miatt az előrejelzések nem túl kedvezőek. Itt meg kell találnunk a helyi megoldásokat, hogy lássuk, hogyan sikerül összegyűjteni a tavaszi felesleges vizet, és szükség esetén később felhasználni. Szerencsére, úgymond, a PNRR -ben maradt ez a vízelvezető program 326 millió euró értékben, és itt szerepelnek a következő megyék: Temesvár, Arad és Bihar” – jelentette be Oros július 30 -án, pénteken a Bihar megyei munkalátogatása során.

    A jégeső 13.000 ha termést pusztított el

    Adrian Oros rámutatott arra is, hogy eddig a jégeső körülbelül 12 000/13 000 hektáron pusztított.

    „A jégvédelmi rendszer 1,5 millió hektárra nyújt védelmet, így nem terjed ki az ország teljes mezőgazdasági területére. És ahol a rendszer működőképes volt, a jégeső elleni küzdelem intenzív tevékenységet folytatott ebben az időszakban, sokkal intenzívebben, mint a korábbi években. A tavalyi aszály bizony súlyos volt, 2,4 millió hektárt érintett, mind a tavaszi, mind az őszi termést. Ezekre a most betakarított terményekre vonatkozó becslések nagyon jók, egyesek szerint meghaladjuk a 9 millió tonna búzát, de biztosan ez nem a földművelésügyi miniszter vagy a mezőgazdasági adminisztráció érdeme, hanem szigorúan a gazdáké és a szerencséé, hogy elegendő csapadékunk volt. Meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok az elkövetkező hónapokban a napraforgó- és kukoricatermés esetében” – tette hozzá a miniszter.

    ANM: Mérsékelt aszály az ország több területén, különösen Bánságban

    A meteorológusok előrejelzése szerint 2021. július 30-án az öntözetlen kukorica esetében a 0-100 cm-es talaj víztartalma megnyugtató határokon belül volt, közel az optimálishoz, szinte minden régióban. A talaj nedvességtartalma alacsony, a talajszárazság pedig mérsékelt Bánságban és Máramarosban, Munteniától délre és délnyugatra, a Körösöktől délre és nyugatra, Moldva déli és keleti részén, és elszigetelten Olténia keleti részén.

    Az említett agrometeorológiai körülmények között, azokon a területeken, ahol a talajban fennmarad a nedvességhiány, a szántóföldi növényekben a vegetatív folyamatok akadozóak lesznek, a növények vegetációs állapota összességében pedig átlagos és gyenge. Továbbá, a levegőben és a különösen magas talajfelszínen a maximális hőmérséklet fennmaradása esetén hervadás várható a déli órákban és délután, továbbá, elszigetelten a növények vegetációs állapotának csökkenése is lehetséges.

    A napraforgó virágzási (70-100%) fázisban van a legtöbb mezőgazdasági területen, valamint a teljes érettség fázisában (10-40%) az ország déli felében. Fenológiai szempontból a kukorica folytatja fejlődési fázisát (20-100%).

    A növények életereje általában közepes és gyenge lesz, különösen a tartós talajszárazság által érintett területeken.