• Rólunk 
 • Agrointelligencia

  APIA támogatások – zöldségek. Milyen összeget fizetnek a zöldségek termesztéséért a szántóföldön, a üvegházban és a fóliában

  Agrointelligencia Agrointelligencia -

  Az APIA támogatások listája a zöldségek termesztésére a védett területeken, üvegházakban vagy fóliában. A Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatást adott közelmúltban a zöldségtermesztők 2021 -es támogatási formáiról és az általuk igénybe vett opcióktól függően kapott összegekről.

  APIA támogatások zöldségtermesztéshez

  A zöldségtermesztés idén számos támogatásban részesül csak az APIA – Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségen keresztül.

  A zöldségtermesztőknek kifizetett összegek egy része az Európai Uniótól származik, egy részük pedig az állami költségvetésből de minimis programon keresztül, amelyet idén vezettek be a védett területeken – üvegházban vagy fóliában – termesztett zöldségnövények esetében.

  Annak érdekében, hogy részesülhessenek az EU-tól származó közvetlen kifizetésekben, a zöldségtermesztőknek az éves egységes kifizetési kérelmet kell benyújtaniuk az APIA-hoz március 1. és május 15. között. E kérelem alapján részesülhetnek a közvetlen, alaprendszerekből – az egységes területalapú támogatásból, az újraelosztási támogatásból és a fiatal mezőgazdasági termelőknek nyújtott támogatásból -, valamint a termeléshez kötött növényi támogatásból (SCV).

  Íme az európai alapokból zöldségnövények után fizetett APIA -támogatások:

  Az Európai Mezőgazdasági Garanciaalap (FEGA) termeléshez kötött növénytámogatása (SCV):

  -Kapcsolt támogatás az iparosításra szánt paradicsomra – 2.013,10 euró / hektár
  – Kapcsolt támogatás az iparnak termesztett uborkára – 3.391,41 euró / hektár
  – Kapcsolt támogatás üvegházakban és fóliákban termesztett zöldségekre (paradicsom, uborka, paprika, padlizsán, káposzta) – 4.844,44 euró /

  Egyéb APIA -támogatások hektár zöldségtermesztőknek az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból (EMGA):

  – egységes területalapú támogatás (SAPS) – 98,74 euró / hektár
  -újraelosztási kifizetés:
  -1-5 hektár -5,00 euró / hektár
  – 5-30 hektár – 48,11 euró / hektár
  – fiatal gazdák támogatása – 36,61 euró / hektár.

  De minimis támogatás zöldségtermesztéshez

  A zöldségtermesztésre vonatkozó de minimis támogatás az idén, 2021 -ben bevezetett támogatás, és felváltja a régi, a paradicsom védett területeken történő termesztésére vonatkozó de minimis támogatási rendszert. A zöldségtermesztés védett területeken történő támogatását célzó programra (651/2021. kormányhatározat) 2021 -re 150.000.000 lej (30.785.000 euró) összeget különítenek el. A pályázatok benyújtásának határidejéig, azaz július 20-ig 14.239 pályázatot nyújtottak be, amelyek jogosultságát az APIA és a Megyei Mezőgazdasági Igazgatóságok ellenőrzik. A támogatás maximális értéke 2000 euró / vetemény / 1000 nm / kedvezményezett.

  Az első 10 megye a kedvezményezettek száma szerint:

  1. Olt – 4.500 kedvezményezett;
  2. Galați – 3.153 kedvezményezett;
  3. Dolj – 1.485 kedvezményezett;
  4. Giurgiu – 1.012 kedvezményezett;
  5. Buzau – 660 kedvezményezett;
  6. Prahova – 663 kedvezményezett;
  7. Teleorman – 448 kedvezményezett;
  8. Arad – 263 kedvezményezett;
  9. Bihar – 225 kedvezményezett;
  10. Dâmbovița – 191 kedvezményezett.

  Európai alapok zöldségtermesztéshez

  A zöldségtermesztéshez nyújtott európai alapok a zöldségtermesztők támogatásának másik összetevői. A zöldségtermesztésre vissza nem térítendő forrásokhoz való hozzáférés érdekében a gazdálkodóknak projekteket kell benyújtaniuk a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökséghez, a szeptemberben meghirdetett különleges alintézkedéshez kapcsolódó ülésszak során.

  „A PNDR-ben először a 2021–2022 közötti átmeneti időszakban vezettünk be egy alintézkedést, amelynek célja a zöldségtermesztés 100 millió eurós finanszírozása üvegházak és fóliák építésére, valamint 50 millió euró tárolásra és feldolgozására. Azokat a szövetkezeteket és szövetkezeti tagokat, akik nagyobb intenzitású támogatásban részesülnek, ösztönözni kell, hogy lehetőséget biztosítsanak számukra, hogy rendelkezzenek bizonyos mennyiséggel, ritmussal és szabványosítással, amely lehetővé teszi számukra a szerződés megkötését és forgalmazását a teljes termelés értékesítésére, valamint a magas fokú fenntarthatóságra”, tájékoztat a MADR.

  „Pontosítjuk, hogy a feketepiacot, a csalást és a helytelen címkézést a román állam más intézményei kezelik, különleges felelősséggel, amelyekkel hajlandóak vagyunk együttműködni a jelenség felszámolása érdekében. Nagyra értékeljük a média erőfeszítéseit, és ezzel összefüggésben folytatjuk a folyamatos kampányt. Ugyanakkor biztosítjuk a nagyközönséget, hogy a MADR állandó törekvése a román termékek fogyasztásának előmozdítása, nyitott az ebben a folyamatban részt vevő szereplők javaslataira, hogy a gazdálkodók az adott körülmények között értékesíthessék a lehető legelőnyösebben termékeiket. Hangsúlyozzuk, hogy gyakran találkozókat szerveztek a zöldségtermesztők és kiskereskedők szövetségei között az értékesítési feltételekről”-jelentette be a Földművelésügyi Minisztérium az Agrointeligența-AGROINTEL.RO által átvett közleményében.