Fără categorie

HIVATALOS! APIA – előleg, 2021. – magasabb kifizetések a gazdáknak! A pénzek október 16-tól kerülnek a számlákra!

Az APIA támogatások előlege korábban és nagyobb összegben kerül kifizetésre a gazdáknak! Az Európai Bizottság bejelentette, hogy elfogadott egy intézkedést, amelynek értelmében a gazdák nagyobb összegű előleget kaphatnak a közös agrárpolitika (KAP) keretében.

„Ez az intézkedés támogatja és növeli a COVID-19 világjárvány által okozott válság és a kedvezőtlen időjárási viszonyok által érintett gazdálkodók pénzforgalmát az egész EU-ban”-áll egy sajtóközleményben, amelyet szerdán (augusztus 4-én) küldtek el az Agrointelligencia – AGROINTEL.RO címére.

Ugyanezen forrás szerint „egyes régiókat, súlyosan érintettek például az árvizek”.

„Az intézkedés lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy jövedelemtámogatást fizessenek a gazdáknak, és bizonyos vidékfejlesztési rendszereket alkalmazzanak, amelyek magasabb, akár 70 százalékos (50 százalékos növekedés) előlegekből állnak közvetlen kifizetések esetén, illetve 85 százalék (az eddigi 75 százalékhoz képest) vidékfejlesztési kifizetések esetén” – közölték az Európai Bizottság hivatalosságai.

„Garanciák vonatkoznak az uniós költségvetés védelmére, így a kifizetések az ellenőrzések befejezése után, valamint a közvetlen kifizetések esetében 2021. október 16 -tól kezdhetők el. Az Európai Bizottság a COVID-19 világjárvány okozta válság miatt támogatta az agrár-élelmiszeripari ágazatot a rugalmasság növelésével és a konkrét piaci intézkedésekkel” – zárul a brüsszeli közlemény.

Meg kell jegyezni, hogy az Európai Bizottság által hozott intézkedések nem az elsők. Tavaly és 2019 -ben is részesültek a gazdák az APIA -támogatások előlegének kifizetéséből október 16 -tól kezdődően, a közvetlen kifizetések összegének 70 százalékát, míg a kompenzációs kifizetések 85 százalékát utalták.