Fără categorie

Iohannis elnök – viharokról, szakadó esőkről és aszályról szóló figyelmeztetés!

Riasztójelzést adott ki Románia elnöke, Klaus Iohannis a szélsőséges időjárási jelenségek miatt, amelyekkel Románia szembesül. Az államfő azt mondta, hogy „senki sem tagadhatja a klímaváltozást”.

Románia elnöke, Klaus Iohannis szerdán – augusztus 4-én látogatást tett a Comana Nemzeti Parkban. Az államfő beszédében az éghajlatváltozás elleni intézkedések fontosságáról beszélt.

„Számos ilyen védett területünk van. Riadót akarok fújni. Ezt szeretném hangsúlyozni. Gondolni kell az éghajlatváltozás elleni küzdelemre irányuló jó intézkedésekre. Zuhogó esőzések esetén az erdőterületek megtartják a vizet. Senki sem tagadhatja a klímaváltozást. Sok rendkívüli időjárási jelenségünk volt. Súlyos árvízben volt részünk. Tisztában kell lennünk az éghajlatváltozás elleni küzdelmet szolgáló intézkedések rendkívüli fontosságával” – mondta Klaus Iohannis.

A mezőgazdaságot érintette az utóbbi években leginkább éghajlatváltozás. Tavaly drasztikusan csökkent a nemzeti mezőgazdasági termelés a szárazság miatt, amely károkat okozott mind 2019 őszén, mind pedig 2020 tavaszán. Idén is az ország régióinak nagy részén a mezőgazdasági növények szenvednek az aszály miatt, míg más országrészeken a gazdák azt állítják, hogy a heves esőzések, jégesők és viharok pusztítják a terményeket.