Fără categorie

DSVSA: Az élő állatok szállítása felfüggesztve marad!

Az élő állatok szállítása továbbra is felfüggesztve marad – jelentik be az állat-egészségügyi hatóságok, tájékoztatva az állattenyésztőket, hogy elrendelték a hosszú távú állatszállítás ideiglenes felfüggesztését, a kánikulai időszakban.

Romániában a következő napokban is folytatódik a meleg időszak, a maximumhőmérséklet az ország egyes területein eléri a 40 Celsius -fokot. Ezt a szempontot figyelembe véve a Călărași Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) elrendelte a hosszú ideig tartó állatszállítás ideiglenes felfüggesztését a kánikula idején.

Egyébként az intézkedést az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) rendelte el, amely közölte a hosszú távú állatok szállításának ideiglenes felfüggesztését olyan szállítóeszközökkel, amelyek nincsenek felszerelve léghűtő rendszerrel.

A Calarasi Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) műszaki utasításokat küldött a hatósági állatorvosok, a szabadgyakorlatú állatorvosok és az élő állatok szállítói számára, továbbá a hosszú és rövid távú közúti és tengeri szállításra vonatkozó utasításokat.

Ugyanakkor a magas hőmérsékletű időszakokban az egy állatra jutó terület emelkedik, mind a hosszú távú közúti szállítás, mind a tengeri szállítás esetében.

Rövid távú utakon való szállítás csak akkor engedélyezett, ha éjszaka vagy a kora reggeli órákban zajlanak az állatokra jutó hely növelésével és a menetidő lehető legnagyobb korlátozásával.

Az állatok harmadik országokba történő szállítása esetén, függetlenül a használt szállítóeszköz típusától, a 150/2020. törvény előírásai alkalmazandók.

A távolsági állatszállítás akkor folytatódhat, ha a tervezett út teljes útvonalán a külső hőmérséklet 30 Celsius -fok alá csökken.

Az Országos Egészségügyi Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) vezetősége elrendelte az állatok a hosszú távú szállításának ideiglenes felfüggesztését olyan szállítóeszközökkel, amelyek nem rendelkeznek léghűtő rendszerrel.

Az intézkedést azért rendelték el, mert ha a tervezett útvonalon a várható kültéri hőmérséklete meghaladja a 30 Celsius -fokot, a szellőzőrendszer nem képes 5–30 Celsius -fokos intervallumban tartani a szállítóeszközök belső hőmérsékletét, +/- 5 Celsius -fokos réssel, amelyet az 1/2005 / EK rendelet előír.