Fără categorie

Ioan Gociman, Aberdeen Angus Románia Egyesület: Az új KAP -ban szeretnénk, ha támogatnák a tiszta fajt és a keveréket is!

Népszerűsíteni kell a román termékeket, népszerűsíteni kell a romániai marhahúst, nem pedig a Dél -Amerikából származó importot támogatni. Ez az egyik üzenet, amelyet Ioan Gociman, a romániai Aberdeen Angus Egyesület ügyvezető igazgatója fogalmazott meg. Gociman jelen volt a nemrég Szeben megyében szervezett Romanian Beef Master nevű rendezvényen, amely alkalomból interjút adott nekünk a húsmarha-tenyésztési ágazat kilátásairól az új közös agrárpolitika fényében.

„A román termékeket népszerűsíteni kell, a romániai marhahúst népszerűsíteni kell, nem pedig a Dél -Amerikából származó behozatalt. Az Aberdeen Angus Románia Egyesületnek 1.324 gazdája van az ország minden megyéjében. Mi vagyunk az egyetlen akkreditált egyesület az Aberdeen Angus faj Genealógiai nyilvántartásának kezelésére. Az év végére 100.000 fős Aberdeen Angus állományunk lesz, és kisebb százalékban Aberdeen Angus kereszteződések. Örömmel mondhatjuk el, hogy egy éve az Aberdeen Angus Románia Egyesület az Európai Unió első számú egyesülete az állomány tekintetében. Gratulálok minden gazdának, minden döntéshozónak, és nagyon fontos, az Aberdeen Angus Románia Egyesület csapatának, mind az ügyvezető csapatnak, mind pedig az igazgatótanács tagjainak. Ez jelentős növekedés, amely a Romániában található nagy legelőterületekkel magyarázható. Nagyon nagy legelőterületeink vannak, amelyeket ki kell használnunk. A kérődzőknek, mert juhokról, kecskékről, szarvasmarhákról beszélünk, az a különleges gasztrointesztinális jellemzőjük, hogy ki tudják használni a zöld táplálékot, különösen a cellulózt, a hemicellulózt és a lignint, és kér lenne nem kihasználni Románia legelőit” – mondta Ioan Gociman az Agrointeligența – AGROINTEL.RO -nak adott interjújában.

Az Aberdeen Angus Egyesületen belül a taggazdaságok átlagos állatszáma 70 Gociman szerint, aki hangsúlyozta, hogy „a tendencia felfelé ível, mert sok a fiatal, aki visszatér az országba, és szeretne befektetni egy ilyen üzletbe”.

„Nagy a tétjük, a mi szemszögünkből kissé túlzottan is, az ökoszisztémáknak”

Az Aberdeen Angus Románia ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a következő időszak kihívásokkal teli, és a szervezet részt vesz abban, hogy támogassa tagjainak érdekeit az új közös agrárpolitikában. „Portugália elnöksége véget ért (az Európai Unió Tanácsának soros elnöksége – szerk.megj.), megkezdődik Szlovénia elnöksége. Szlovénia elnöksége elején, a parlamenti vakáció után véglegesítik az új közös agrárpolitikáról szóló szabályozást. Minden ország köteles nemzeti stratégiai tervet elkészíteni ez év végéig. Bizonyos százalékok vannak, amelyeket a háromoldalú egyeztetés határozott meg, a háromoldalú egyeztetésen az Európai Bizottságról, a Tanácsról és az Európai Parlamentről beszélünk. Meghatároztak bizonyos százalékokat, 20-25 százalékos öko-rendszerekről beszélünk, a közérthetőség végett, mert fontos megérteniük, különösen az Aberdeen Angus Románia Egyesület tagjainak. Olyan ökoszisztémákról beszélünk, amelyekben harmonikusan kell kombinálnunk az Aberdeen Angus szarvasmarhák tenyésztési rendszerét a Zöld Paktum részével, az ökológiai részével, a bio részével. Nagyon nagy a tét, olvasatunkban kissé túlzottan is nagy, az ökoszisztémák része, mert hirtelen a változás 5 százalékról 25 százalékra, az I. pillér teljes költségvetésében” – értékeli Gociman.

Pénz az új KAP-ból: Az I. pillér 15 százalékát a kapcsolt termelés támogatására fordítják

Még elmondta, hogy egy másik jó hír a konvergenciáról szóló 85 százalékos megállapodás. „Mindenesetre az Európai Unió valamennyi tagállama 2023 és 2027 között eléri a 85 százalékos, viszonylag közeli támogatást. A jó hír az, hogy Románia megközelítőleg 13 milliárd eurót kapott az I. pillérre. Az I. pillér közvetlen kifizetéseket jelent, beleértve a termeléstől függő támogatást. Ebből a pillérből valahol 15 százalék megy a termeléstől függő támogatásra, legyen az növényi vagy állattenyésztési, és a II. Pilléren az európai alapok, az I. pillér az Apia -n keresztül, a II. pedig az AFIR-on keresztül”, magyarázta Gociman.

„Támogassák a tenyésztési részt és a termelési részt, a hizlaló részt”

Az Aberdeen Angus Románia Egyesület illetékese rámutatott, hogy a következő finanszírozási időszakban a szervezet számít a hizlalási terület, a keresztezés komponens támogatására. „Fontos, hogy gazdáink megértsék, hogy mi, az Aberdeen Angus Románia Egyesület, félretéve a COP (hivatalos teljesítményellenőrzés – szerk. megj.) és a nyilvántartás (genealógiai nyilvántartás – szerk. megj.) tevékenységét, erősen lobbizunk mindkét döntéshozónál, Bukarestnél valamint a brüsszeli döntéshozóknál, hogy elérjük az új közös agrárpolitikával kapcsolatos céljainkat: a szaporodási és a termelési rész, és a hizlaló rész támogatását. Azt akarjuk, hogy a tiszta fajtát, a genetikát és a teljesítményt támogassák a tenyésztési oldalon, és mind a tiszta fajtát, mind a keresztezést támogassák a termelési oldalon, hizlalásra” – mondta Gociman.

„Sajnos a régen, mondhatjuk jelenleg – mert két év tranzitidőszak van a közös agrárpolitika terén, nagy probléma volt a mi szempontunkból, hogy csak a szaporodási részt támogatták, a hizlaló részt nem. A fiatalok 8 hónapos korukig maradtak az országban, 10 hónapos korukban ők voltak az állatok, nem mindegyikük, de egy részük a hajókon kötött ki, és exportálták őket a Közel -Keletre” – magyarázza az Aberdeen Angus Románia illetékese.

Aberdeen Angus – a húsmarha királynője

Ioan Gociman rámutatott, hogy az Aberdeen Angus fajta nyereséges a román gazdák számára. „Ahogy világszerte hívják, ez a faj a húsgyártásra szánt szarvasmarhafajok királynője, ez egy nagyon különleges fajta, amelyet három évszázaddal ezelőtt engedélyeztek. Ez a faj, a DNS szintjén, különleges karakterrel rendelkezik, amely kifejleszti azt az érzékeny izomszövetet, a zsír szintjén. Különleges fajta, mert télen és nyáron egyaránt nőhet a legelőn, a szabad ég alatt, kiterjedt rendszerben. Nagyon jól kihasználja az összes legelőtípust, és nem igényel olyan sok erőfeszítést – anélkül, hogy megsérteném a tejelő szarvasmarha -ágazatban dolgozó kollégákat -, mint a tejelő tehénnél, ahol bizonyos kezelésekre és reggeli, esti fejésre van szükség, előállhatnak pododermatitisre, bőrgyulladás, tőgygyulladás, és egyéb problémák (…) Nagyon jól él, mint mondtam, kiterjedt legelőrendszerben, mert Romániában nagy legelőterületeink vannak, amelyek nincsenek kihasználva, és ezért érdemes befektetni egy ilyen üzletben. Az Egyesületen belül sok gazdálkodó dolgozik, más munkájuk is van, és amikor van idejük, hétvégén vagy máskor, akkor az állatokkal is törődnek” – magyarázta Gociman a romániai Angus faj tenyésztésének előnyeiről.