• Rólunk 
  • Agrointelligencia

    Megbüntettek egy pásztort, amiért 1000 juhval belépett egy mezőgazdasági terültre

    Agrointelligencia Agrointelligencia -

    Megbüntettek egy pásztort, amiért tönkretett egy veteményt. A bírák négy év tárgyalás után hozták meg ítéletüket, ez alatt az idő alatt az állattenyésztő megpróbálta meggyőzni őket arról, hogy az állatok nem hagyták el az esztenát. A tanúk vallomása azonban meggyőzte a bírákat, hogy kötelezzék a pásztort az állatai által okozott károk megtérítésére.

    A gyulafehérvári bírák négy év alatt oldották meg a két fél közötti vitás kérdést, amelyet 1.000 juh okozott. Pontosabban, 2017 szeptemberében egy pásztor belépett a juhnyájjal egy mezőgazdász lucernával és lóherékkel művelt földjére, és a juhok lelegelték a növényeket – írja az alba24.ro kiadvány.

    Bár a kárvallott már akkor bejelentette a növények megsemmisítését, a hatóságoknak négy évre volt szükségük a probléma megoldásához. A gyulafehérvári ítészek büntetőjogi bírsággal sújtották a pásztort a növények megsemmisítéséért, és arra kötelezték, hogy fizesse meg az anyagi kárt.

    Az ítéletet 2021. július 28-án hozták meg.

    A bíróság indoklása szerint 2017. szeptember elején a pásztor a birtokában lévő juhnyájával belépett egy földterületre, amely Cugir város Țelini nevű részén található, és amelyet lucernával és lóherével műveltek meg.

    A környéken többen látták, ahogy a férfi nyája belép a mezőre, és figyelmeztették a föld tulajdonosát, hogy éppen lelegeli egy juhnyáj az általa termesztett növényeket.

    Az áldozat elmondta a bíráknak, hogy a megsemmisítés előtti évben 13-15 bála takarmányt gyűjtött be, de 2017-ben semmit, mert a termés teljesen megsemmisült, és a következő években egy kicsit regenerálódott, majd megjegyzet, hogy megközelítőleg 5000 lejes kárt könyvel el – áll a bíróság indoklásában.

    Védekezésképpen az a pásztor, aki kijelentette, hogy 1.000 juh birtokában van, amelyeket a föld közelében lévő esztenánál nevel, és nem engedte az állatoknak, hogy elhagyják az említett területet, és rámenjenek az áldozat földjére.

    A bírák nem fogadták el a férfi védekezését, mert pontatlanságokat tartalmazott a bűnügyi nyomozás és a tárgyalás során elhangzott állítások között.

    A bírák további adatokat is kértek a Fehér Megyei Mezőgazdasági Igazgatóságtól, hogy megállapítsák azt az összeget, amelyet a férfi kárként könyvelhet el a termés elpusztítása miatt. A kapott információk eredményeként 3.919,33 lej volt az alperes állatai által elpusztított növények értéke.

    Ennek következtében a juhokkal a földre lépő pásztort 1.800 lejes büntetés kifizetésére és 3919,33 lej összegű kár megtérítésére ítélték.