Fără categorie

A Kraszna völgyi gazdaságok saját zöldségboltot nyitottak. Finanszírozás, európai alapokból!

Kertizöldség-bolt, amelyet a járvány közepette nyitott meg nyolc gazdaság, amely összefogott, és még európai pénzeket s le tudott hívni. A Covid-19 járvány idején több gazdálkodónak sikerült létrehoznia egy mezőgazdasági szövetkezetet és egy üzletet, ahol termékeiket értékesítik. Idén nyáron a polcok megteltek, de az emberek is szívesen betértek, hogy friss, romániai kertekben termesztett zöldségeket és gyümölcsöket vásároljanak.

A vásárlók sorban állnak a román termékekért

Idén májusban nyolc gazdálkodó úgy döntött, hogy egyesíti erőit, és létrehozták a Kraszna-völgyi Gazdasági Szövetkezetet, amelynek vezetője a zilahi Florin Găvriluț, aki a Kolozsvári USMV Kertészeti Karán végzett.

Az Agrointeligența – AGROINTEL.RO -nak arról beszélt, hogy milyenek voltak az egyesület kezdetei, és milyen jövőbeli tervei vannak a termelőknek.

„A szövetkezetet tavaly, 2020 -ban, augusztusban jött létre. Idén csatlakoztam, a szövetkezet vezetője vagyok. Pontosabban májusban nyitottuk meg az üzletet. Nyolc alapító tagja volt a szövetkezetnek, termelők. Ezt a Nemzeti Vidékfejlesztési Program (PNDR) 19.2 alintézkedésén keresztül hozták létre, és a projektet a Kolozsvári Civitas Alapítvány a Civil Társadalomért Kolozsvári Fiókja készítette”-magyarázta Florin Găvriluț.

A szövetkezet üzlete lerövidíti a termelő-fogyasztó láncot

Annak érdekében, hogy a termelők közvetlenül a végső fogyasztóknak értékesítsenek, a Kraszna-völgyi Gazdasági Szövetkezet májusban üzletet is nyitott Zilahon, a BCR buszpályaudvar környékén. A cél egy rövid lánc létrehozása a termelő és a fogyasztó között. A Zilahon megnyílt üzlet a 3 hektáron, mezőn és üvegházban termesztett friss termékekkel fogadja a fogyasztókat.

„Nálunk üvegházban és kertekben termesztett paradicsomot, káposztát, paprikát, uborkát, fokhagymát, babot, hagymát, padlizsánt, kukoricát, burgonyát lehet kapni. A szövetkezet létrehozásáig értékesítési pontként a termelők együttműködtek a közvetítőkkel, vagy a krásznatelepi vagy a zilahi helyi piacon értékesítettek. Most, májusban, mióta megvan az üzlet, a bolton keresztül is értékesítünk. A vásárlók visszajelzései pozitívek, tekintve, hogy helyi termelők termékeit hozzuk. Paradicsommal jó hírnevet szereztünk, nálunk volt a legnagyobb mennyiség, a sugárúton vagyunk, és az emberek nagyon jól reagáltak” – mondja a szövetkezet vezetője.

Az alacsonyabb áron importált zöldségek problémája, amelyet a román termékek kiváló minősége oldott meg

Ahogy minden mezőgazdasági termelő elmondta és követelte a szabályozást, a nyolc termelő is azt állítja, hogy szembesülnek az árak problémájával abban az értelemben, hogy a gyengébb minőségű termékek lepik el a piacot importból, de alacsonyabb áron.

„Amilyen problémával kell szembenéznünk, az az ár, mert érkeznek termékek külföldről. De a különbséget a minőség adja. Néhány termék esetében ez nagyon szembetűnő, mint például a paradicsom esetében. Az elején magasabb volt a paradicsom ára, de 5 lejben stabilizálódott, ez maradt meg hosszabb ideig. Vannak, akik felvették velünk a kapcsolatot, hogy megtudják, milyen termékek vannak még raktáron, mert télire akarnak konzerválni. Próbáltunk online tevékenységet is folytatni, de annak ellenére, hogy kaptunk megrendeléseket, úgyis az áruházból vették fel a termékeket, mert még nincs meg a szükséges infrastruktúra a vásárlókhoz való szállításra” – mondta Florin Găvriluț.

A következő lépés egy kívánság, amely megérdemli, hogy valósággá váljon: zöldségfeldolgozó üzem

A nyolc gyártónak nagy tervei vannak a jövőre nézve. Bár még nincs tárolóhelyük, nagyon szeretnék, ha a jövőben zöldségeket dolgozhatnának fel.
„Szeretnénk a jövőben zöldségeket feldolgozni. Vannak együttműködőink a gyümölcsök terén, és nagyon sokat segítenek nekünk a szárított zöldségeknél is. A jövőben azonban európai pénzhez szeretnénk hozzájutni egy zöldségfeldolgozó üzem létesítése érdekében. Még nincs biztos kilátásunk, de úgy gondolom, hogy megoldásokat lehet találni” – fejezte be Florin Găvriluț.

A Kraszna-völgyi Gazdasági Szövetkezetet a környékbeli termelők alapították, hogy ösztönözzék a román termékek fogyasztását.

Az egyesület alapjait Birtalan István Attila, a szövetkezet elnöke, Péter Tímea Orsolya, a szövetkezet alelnöke, Boros Pál alelnök, Marosi Alexandru, Nyeste Alexandru, Böjthe Mártha Melinda, Boncidai Botond Csaba és Boncidai Lehel fektették le.