• Rólunk 
  • Agrointelligencia

    4000 lejre bírságolták a hegyi csendőrök az erdeigyümölcs-szedőket

    Agrointelligencia Agrointelligencia -

    Azoknak, akik erdeigyümölcs-szedéssel foglalkoznak, tudniuk kell, hogy pénzbírsággal sújthatják őket, ha illegálisan lépnek be az erdőterületekre. Bár a helyi hatóságok ösztönzik őket erre a tevékenységre, a jogszabályok nem állnak az ő oldalukon, mert a jogalkotási szabályok nincsenek véglegesítve.

    Több embert megbírságoltak a hegyi csendőrök, miután áfonya- és gombszedésen kapták őket. A 12 embert a Beszterce-Naszód megyei erdei úton fogták el a rendfenntartók, ahová illegálisan hajtottak be 4 autóval. 4.000 lejes bírságot, de 8 írásos figyelmeztetést is kaptak.

    A colibițai hegyi csendőröket arról értesítették, hogy vadászterületre, a Repedea erdei útra, a Beszterce-Naszód megyei Tănoguri nevű területre több jármű is illegálisan hajtott be -írja a tempuonline.ro.

    A bűnüldöző szervek a helyszínre mentek, ahol négy autót találtak a vadászati területen belül, ezzel megsértve a vadászatról és a vadászati ​​alap védelméről szóló 2006-os 407-es törvényt, állították a Beszterce-Naszód megyei csendőrök.

    A csendőrök 12 személyt találtak, akik nem faeredetű termékeket, áfonyát és gombát gyűjtöttek, ezzel megsértve a 2010. évi 171. számú, az erdészeti törvényt, amely az erdészeti szabálysértések megállapításával és szankcionálásával kapcsolatos, közölte a csendőrség.

    Ebben az esetben 4000 lej összegű bírságot szabtak ki a járművek vadászterületen történő vezetésére a vagyonkezelő beleegyezése nélkül, valamint 8 írásbeli figyelmeztetést bizonyos nem fából készült termékek illegális gyűjtése miatt.

    A jogszabályi hézag, a legnagyobb probléma

    Bár a hegyvidéki települések lakói közül néhányan az erdeigyümölcs-szedésből keresik mindennapi megélhetésüket, ami meglehetősen nehéz munka, a törvényi hézag miatt minden alkalommal tetemes bírságot kockáztatnak, amikor belépnek az erdőbe.

    Egyrészt az erdészeti törvénykönyv kimondja, hogy az erdő termékei a tulajdonosokat illetik meg, másrészt nincs végső dokumentum, amely alapján az emberek nyugodtan mehetnének termést gyűjteni. A bírság akár az 5000 lejt is elérheti.
    Általában az erdőtulajdonosok vagy -kezelők ismerik az erdei gyümölcsöket szedő embereket. Vannak, akik a megyei gyűjtőközpontokon keresztül, mások piacokon vagy akár az út szélén értékesítik ezeket. A gyümölcsöt betakarítók és azok értékesítői között a hagyományok, nem pedig a jogszabályok alapján alakultak ki kapcsolatok – írja a bistriteanul.ro.

    A gyűjtők értesítsék az erdő tulajdonosát vagy az erdő adminisztrátorai?

    A Beszterce-Naszód Megyei Erdészeti Osztály igazgatója, Gheorghe Ivan kifejtette, hogy a gyümölcsöt szedő embereknek értesíteniük kell az erdő tulajdonosát vagy az erdőhivatalt, amely az igazgatási és erdészeti szolgáltatásokat nyújtja, és meg kell szerezniük a gyűjtési engedélyt.

    „Az embereknek tudniuk kell, hogy mielőtt felmennének a hegyre erdei gyümölcsöt szedni, hogy értesíteni kell az erdő tulajdonosát vagy az erdőhivatalt, amely az igazgatási és erdészeti szolgáltatásokat nyújtja, és engedélyt kell szerezni a tevékenységre. De itt van egy probléma: a termékek begyűjtésére és hasznosítására vonatkozó jogszabályokra vonatkozó alkalmazási szabályok tervezet formájában vannak. Még mindig nincs meg a végleges nyomtatvány, és nem tudjuk kiadni a dokumentumokat. Várjuk a normák jóváhagyását is” – mondta a Beszterce-Naszód Megyei Erdészeti Osztály igazgatója, Gheorghe Ivan.

    A bírság elérheti az 5000 lejt

    A törvény véglegesítéséig, amely szerint a gyűjtők nyugodtan mehetnek a hegyekre vagy az erdőkbe, tudni kell, hogy meglehetősen nagy, 2.000 és 5.000 lej közötti bírságot kockáztathatnak az erdeigyümölcs-szedők, ha nem kérik az erdők illetékeseinek írásbeli hozzájárulását a tevékenység elvégzéséhez.

    „Amíg nincs meg a dokumentumok végső formája, amely alapján nyugodtan gyűjthetik az erdei gyümölcsöket, addig így dolgozunk. Bejelentjük az erdőhivatalnak, hogy van egy gyűjtőcsoportunk egy bizonyos területen. Bogyóst és gombát szednek. Ezután biztosítjuk az emberek és a betakarított termékek szállítását a Beszterce-Naszód Megyei Erdészeti Osztálynak alárendelt hasznosító központokba. Az én szemszögemből ezen emberek tevékenységét támogatni kell” – zárta szavait Gheorghe Ivan igazgató.