Fără categorie

A búza ára – 40,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt. A tőzsdei árak emelkednek

Tovább emelkedik a búza ára Európában és világszerte. A múlt héten a tranzakciók utolsó napja új emelkedést hozott a párizsi tőzsdén a szeptemberi szállítású MATIF búza esetében: , 254,50 euró.

Múlt pénteken a szeptemberi szállítással kötött szerződés esetében a búza ára 3,6 százalékkal (MATIF) nőtt, tonnánként 254,50 euróra. Tavalyhoz képest a búza most 40,8 százalékkal drágább, csak az elmúlt héten 10,9 százalékos drágulás volt tapasztalható.

A búza ára a Párizsi Értéktőzsdén idén április 30. óta a legmagasabb szinten van (minden idők legmagasabb szintje 257,75 euró / tonna volt), az elemzők még egy 300 eurós tonnánkénti küszöbről is beszélnek, amelyet akkor lehet elérni, ha a gabona felértékelődése ugyanebben a tempóban folytatódik, állítják a Farmer lengyel kiadvány szakemberei.

Jelentős hozzájárulást jelent az USDA legfrissebb jelentése is, amely jelentősen csökkentette a búza termelésének becsült mennyiségét Oroszországan és Kanadában, ez a két ország a világ két fő exportőre.

A chicagói tőzsdén a CBoT búza ára szeptemberi szállítással 1,2 százalékkal emelkedett pénteken, elérte a 280,04 dollárt / tonna. Az egyik évről a másikra vonatkozó arányt tekintve a jegyzések 53,4 százalékkal nőttek.

Az elmúlt héten a búza az amerikai tőzsdén 6,0 százalékkal emelkedett.