Fără categorie

A méhészek száma – csökkenőben van. Miért mond le egyre több méhész a méhekről?

Miért mond le egyre több méhész a méhészetről – erre a kérdésre Vasile Puf, a Vaslui Megyei Méhészek Szövetségének elnöke adott választ, elemezve a méhek számának csökkenését a megyében.

Az elmúlt években Vaslui megyében csökkent a méhészek száma.

2008-2014 között, amikor méhészeknek szóló projektsorozatokra került sor, sok vaslui-i ember kezdett el méhészkedni. Mivel nem mindenkinek van meg a szükséges képessége a méhészi munka elvégzéséhez, egyesek feladták ezt a nemes munkát.

Jelenleg mintegy 6.000 méhész él Vaslui megyében, akiknek körülbelül 60.000 méhcsaládja van.

„Kevesen maradtak, mert az eredmények egy különleges, nehéz munka után jönnek. Ebben a meleg időszakban nem könnyű órákon át dolgozni maszkkal az arcon és a füstölővel a kézben. A méhészek reggeltől estig dolgoznak, és ezt a tevékenységet értékelni kell nekünk, akik megfigyeljük ezt a jelenséget, de a fogyasztóknak is. A méhész sok munkát végez egy kilogramm méz előállítása érdekében” – mondta Vasile Puf, a Vaslu Megyei Méhész Egyesületének elnöke.

Idén a méhészek elégedettek voltak a méztermeléssel. A hárs nagy meglepetést okozott a méhészeknek, csakúgy, mint az akác, amely különleges nektárváladékkal rendelkezik. És az időjárás is jó volt a méhészekhez, kedvező hőmérsékleteket regisztráltak a nektár kiválasztására, de a méhcsaládok repülésére is.

A méz ára a következő: egy kilogramm akácméz 25 lejbe kerül, a hársméz kilója 15 lej, a többvirágú méz kilogrammja pedig eléri a 10 lejt.