• Rólunk 
  • Agrointelligencia

    APIA: A támogatások 10 napos, sürgős határideje. A gazdák eleshetnek a kifizetésektől!

    Agrointelligencia Agrointelligencia -

    Az idei támogatások sürgős, 10 napos határideje, s e határidő túllépése a támogatások 100 százalékos csökkentését vonja maga után – erre figyelmeztetnek a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) képviselői. Emlékeztetik a gazdálkodókat, hogy még ha nem is szerepelnek az ellenőrző mintában, akkor is a kiterjesztett ellenőrzés alá vonhatók azok a gazdaságok, amelyeknek területéről tüzet jelentenek.

    „Kiterjesztett” ellenőrzés valamennyi olyan gazdaságra, a mezőgazdasági termelők azon kategóriájára, amelyek nem szerepelnek az ellenőrzési mintában. Az ügynökség tisztviselői ellenőrizhetik és kérhetik a dokumentumokat azoktól a gazdálkodóktól, akik mezőgazdasági területeket vagy növényi maradványokat égetnek fel, ezt ugyanis az APIA és a Környezetvédelmi Gárda szabályai tiltják.

    A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) Gorj Megyei Központja tájékoztatja és felhívja a gazdák figyelmét a tarló és növényi maradványok szántóföldeken történő égetésének tilalmára, valamint az állandó rétek növényzetének égetési tilalmára.

    Ezek a cselekedetek a kifizetési kérelmek APIA-nak történő benyújtásakor vállalt kötelezettségek megsértését jelentik a kölcsönös megfeleltetési normák, illetve a jó mezőgazdasági és környezeti feltételek betartását illetően, amelyek teljes mértékben vagy részben feltételezik a pénzügyi támogatás odaítélését az APIA-n keresztül.

    A büntetések akár 100 százalék is lehet a folyó évre

    Ugyanakkor ezek a tiltott cselekedetek szankciókkal is járnak, mivel a kifizetésre engedélyezett összegekre csökkentéseket alkalmaznak, ami akár a folyó év pénzügyi támogatásának kifizetésétől való kizáráshoz is vezethet (5 százalék és 100 százalék közötti szankcióról van szó), attól függően, hogy a tűz milyen kiterjedésű volt és milyen következményekkel járt. A tett súlya mindig nagy, függetlenül az érintett területtől, és egyik következménye az APIA ellenőrzése a gazdaság minden parcellája estében, beleértve azokat is, amelyeket az ilyen tettek nem érintettek.

    A gazdáknak 10 napon belül értesíteniük kell az APIA -t

    Az idézett forrás szerint ha a gazda megállapítja, hogy a gazdaságának egyes területei leégtek, és a tüzet azonosítatlan forrás okozta, annak érdekében, hogy ne büntessék meg, köteles értesíteni az APIA -t az eseményt követő 10 munkanapon belül.

    A gazdálkodónak be kell mutatnia annak a bejelentésnek a másolatát, amelyet a tűz kapcsán leadott a rendőrségen vagy a megyei sürgősségi felügyelőségen.