Fără categorie

Felszámolták Olt megye legnagyobb sertéstelepét! 30.000 állatot pusztítottak el!

Olt megye legnagyobb sertéstelep maradt állat nélkül, a teljes állományt azonnal megsemmisítették, hogy ezzel felszámoljanak egy afrikai sertéspestis gócot. A hatóságok bejelentették, hogy az Olt megyei Ipotești településen lévő gazdaságban, ahol igazolták az afrikai sertéspestis (PPA) vírust, augusztus 23-án, hétfőn 30 ezer sertést vágtak le. Két évvel ezelőtt, 2019-ben, a kór ugyanezt a gazdaságot sújtotta, és a gazdaságban 2020 elején sikerült helyreállítani az állományt.

„Az Olt Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer -biztonsági Igazgatóság (DSVSA) tájékoztatja, hogy afrikai sertéspestis létét igazolták az Olt megyei Ipoteşti település egyik kereskedelmi gazdaságában található sertésekben, a Bukaresti IDSA 2021.08.19-én kiadott elemzési közleménye alapján. 2021.08.20-án a Prefektúrán ülésezett a Helyi Betegségmegelőzési Központ (CLCB), és jóváhagyta az afrikai sertéspestis elleni intézkedések tervét az Olt megyei Ipoteşti település sertéstelepén, ahol a hatályos állategészségügyi jogszabályok rendelkezéseinek megfelelően elpusztították az összes sertést, azaz hozzávetőleg 29.930 állatot”, közölte az Olt Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA).

Az idézett forrás szerint az elhullott vagy leölt sertések tetemei és a gazdaságban lévő összes anyag hatósági felügyelet mellett megsemmisítik a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően.

Több településen tilos az élő állatok be- és kivitele

A járvány bejelentését követően két település került a védőkörzetbe, ezek a fertőzött telep 3 km sugarú körzetén belül esnek. A szóban forgó két település Ipoteşti, ahol a gazdaság található, és a szomszédos Coteana helység. Ugyanabba a védőkörzetbe tartozik a 33 Coteana és 35 Becica vadászterület. Egy másik, hosszú lista a megfigyelési övezetben található településeket tartalmazza (10 km-es sugarú körzeten belül), ahol az élő állatok be- és kivitele tilossá vált.

Az Agrikilti Farmra 2019-ben is lesújtott az afrikai sertéspestis, alig néhány hónappal a kereskedelmi gazdaság megnyitása után. A farm augusztusban népesült be, és október végén igazolták az afrikai sertéspestis létét, akkor több mint 3.700 állatot pusztítottak el. Az újratelepítésre 2020 elején került sor.