• Rólunk 
  • Agrointelligencia

    Rekord búzatermelés egy mezőgazdasági megyében. DAJ-vezető: A termés nem csökkent 6000 kg / hektár alá!

    Agrointelligencia Agrointelligencia -

    Kiváló búzatermést jegyeztek az e téren kiváló teljesítményéről, de a keményebb körülmények között dolgozó gazdákról is ismert mezőgazdasági megyében! A gazdák elégedettek a hektáronkénti termeléssel, amely idén alig csökkent 6.000 kg vagy 4.000 kg alá a dombvidéki vagy hegyvidéki területen, Bihar megyében. A szélsőséges helyeken egyes parcellákról a mezőgazdasági termelők akár 10.000 kg – 10.500 kg / hektár termést is betakarítottak!

    A Bihar Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság (DA) ügyvezető igazgatója, Nicolae Hodișan szerint 550 ezer tonna búzát takarítottak be a megyében, így hektáronként átlagosan 6.000 kg termést jegyeztek.

    „Több mint 6.000 kg / hektár termelést regisztráltunk. Az idei átlag meghaladja az előző évek átlagát, de meghaladja az országos átlagot is. Amióta én irányítom az intézményt, ilyen búzatermést nem regisztráltak. Sem minőségileg, sem mennyiségileg” – mondta Nicolae Hodișan a www.bihon.ro szerint.

    Rámutatott, hogy voltak olyan parcellák, ahol 10.000 – 10.500 kg / hektár termést takarítottak be. „A megye északi és déli részén. Örömteli az a tény, hogy 4.000 kg / hektár alatt még a domb- vagy hegyi területen sem volt termés. Itt általában a termelés meglehetősen alacsony volt eddig, 2.500 kg / hektár – 2.800 kg / hektár között” – mondta a Bihar Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője.

    Mit csinálnak a bihari gazdák a búzával?

    A Bihar megyében betakarított búza egy része raktárakba és silókba kerül elhelyezésre, egy része pedig exportra megy. Nicolae Hodișan szerint Bihar megyében 216 engedélyezett tárolóhely található, amelyek megfelelnek a szabványos tárolási feltételeknek, kapacitásuk 781.900 tonna. Nicolae Hodișan azt mondja, hogy Bihar megye búza szükséglete egy évre körülbelül 100.000 tonna. A Bihar Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetőjének van egy fájdalma. Az, hogy a búzatermelés nagy része exportra megy, ahelyett, hogy helyben dolgoznák fel.

    „Örömmel töltene el, ha ezeket a gabonaféléket helyben dolgoznák fel, itthon értékesítenék, használnák fel. A hajókba való berakodás az ország nyugati részén található kikötőkben nem megoldás. Búzát küldünk a határon túlra, Magyarországra, Ausztriába, Olaszországba, és lisztet és laskát importálunk tőlük. Így soha nem leszünk gazdagok. Meg kellene változtatnunk a gondolkodásmódunkat. A gazda egy évig küzdött, és jön egy másik, elviszi a búzát, feldolgozza és kétszer-háromszor többet keres” – mondta Hodișan.

    Megoldást is javasolt. A mezőgazdasági termelőknek, a gabonafélék termelőinek európai alapokból finanszírozott projektek révén társulniuk kell, és feldolgozó szövetkezeteket kell alakítaniuk.

    A búza ára a betakarítás után: legtöbb 1 lej / kilogramm

    A DA vezetője szerint a búza ára idén 80 bani és 85 bani között mozog kilogrammonként, esetleg legfeljebb 1 lej. Ez azonban kérdéseket vet fel a tavaszi vetéssel kapcsolatban, a szárazság miatt. Különösen a kukorica és a szója esetében.

    „A kukorica esetében a vegetációs időszakban, márciustól napjainkig a vízszükségletet a normál átlaghoz képest 30 százalékban biztosították. Ha a féléves normál átlag valahol 300 – 350 l / nm -nél van, akkor 70 – 80 l / nm -t regisztráltunk. És az érlelési időszakban a mennyiségek rendkívül kicsik voltak, 30-35 liter, 200 helyett. A kukorica esetében olyan parcellák lesznek, ahol a termelés majdnem nulla lesz. Különösen a késői és félig késői hibridek esetében. A korai és félig korai hibridek esetében hektáronként akár 3.000 kg gabona termelését jegyzünk. Nem Bihar megye teljes területén. Nyugat-Alföld központi területéről beszélünk. A Diosig területet leszámítva – Valea lui Mihai és a Ciumegiu – Avram Iancu terület nélkül” – hangsúlyozta Nicolae Hodișan. A szóját is nagyon megviselte az aszály. A napraforgó azonban jobban bírta a szárazságot.

    Mint ismert, a Földművelésügyi Minisztérium bejelentette, hogy a 2021-es első adatok szerint az országos átlag feletti, 5.346 kg / hektáros termelést jegyeztek az ország nyugati részén, Szatmár, Temes, Bihar és Arad megyében készült, továbbá Olt, Krassó- Szörény, Ialomița, Brăila és Botoșani megyében.

    Erről a témáról bővebben elsőként az Agrointeligența-AGROINTEL.RO itt írt: Producția de grâu 2021 – producție record: 5,346 tone/ha, media pe țară! La rapiță – 3,022 tone/ha!