Fără categorie

Brillenschaf – juhfajta, amely évente kétszer két bárányt ellik

A Brillenschaf hús juhfajta, amely kezdett elterjedt lenni a romániai állományokban. Ellenálló hegyi juh, amelyet nagyra értékelnek, mert évente kétszer, egyszerre két bárányt ellenek, és sikeresen keresztezhető a helyi fajtákkal.

A Brillenschaf juhfajta az Alpokból ered
• Hogy néznek ki a Brillenschaf juhok ?- Jellemzők
• Brillenschafokat odaadó gazdák nevelnek Romániában
• Brillenschaf juhtenyésztés – legelőn vagy istállóban
• A Brillenschaf -anyajuhok évente kétszer, két bárányt ellenek
• Brillenschaf – húsokra szakosodott fajta, minimális tejtermelés
• A brillenschafi bárányok jó napi növekedést mutatnak
• A Brillenschaf juhok ára Romániában

A Brillenschaf juhfajtája – ,amely eredetileg Ausztriából származik, – egy Gorj megyei fiatal állattartó gazdaságában is megtalálható. Az állatok nevelése bűnös szenvedély, mondja szeretettel, de egy kis szomorúsággal a hangjában a fiatal állattenyésztő, Cătălin Boțoteanu a Baia de Fier -ből.

Mindössze 19 éves korában már „idősebb” gazda tapasztalattal rendelkezik, és az egyetlen dolog, ami távol tarthatja őt az állatoktól, azok a tanulmányai, amelyeket „gólyaként” kezd majd el az állatorvosi karon, Temesváron. Ezek végén a fiatalember vissza kíván térni a mezőgazdaságba, bár fiatal kora ellenére eddig elszenvedte az első csalódásokat a fiatalok állami támogatása tekintetében.

A Brillenschaf juhfajta az Alpokból ered

Cătălin Boțoteanu a Baia de Fier-i mini gazdaságában juhokat, sertéseket, pávákat és teheneket tenyészt. Ami felhívta a figyelmünket a fiatal gazdára, az az ausztriai, kihalás szélén álló ritka juhfajta, amelyet Cătălin Boțoteanu nevel Gorj környékének legelőin. A Brillenschaf fajtáról van szó, a régi Landschaf fajta Bergamascával és Schaf Paduanerrel való keresztezéséről.

Ezeket a juhokat Jezersko-Solčava néven is ismerik, mivel az első világháború kitöréséig a legdrágább juhfajták voltak Dél-Karintia, Friuli és Szlovénia területén. Neve a Jezersko és Solčava régiókból származik, amelyek az Osztrák Birodalom részét képezték, és ma Szlovéniához tartoznak.

Hogy néznek ki a Brillenschaf juhok ?- Jellemzők

A Brillenschaf juhokat könnyű azonosítani egy állományban. Megkülönböztető jelük a „szemüveg”, vagyis a szemkörnyék sötét foltjai, amelyek szemüveges megjelenést kölcsönöznek nekik. Termetükről a fiatal tenyésztő azt mondja, hogy masszívabbak, mint a mi, hazai bárányaink, és izmos testük van. Gyapjújuk világos színű és durva.

Mivel hegyi juh, alpesi fajta, a Brillenschaf könnyen megbirkózik a csapadékos területek viszontagságaival, és jó a hegymászásban, könnyen megküzd a meredek csúcsokkal, így alpesi legeltetésre használható, olyan helyeken, ahol a tehenek vagy más fajták számára hozzáférhetetlen a területek.

„Most van még néhány példányom, amelyeket jelenleg el kell adnom, mert a temesvári állatorvosi kar hallgatója lettem. És mivel az állatokkal való munka sok időt és odaadást igényel, a nap 24 órájában, ezért úgy döntöttem, hogy szüneteltetem az állattenyésztésbe való befektetéseket, amíg be nem fejezem az egyetemet. Akkor visszatérek, és ez az az út, amelyet követni fogok” – mondta a fiatalember.

Brillenschafokat odaadó gazdák nevelnek Romániában

A Brillenschaf juh tenyésztője azt mondja, hogy 5 évvel ezelőtt véletlenül fedezte fel a fajtát egy másik tenyésztő által egy értékesítési oldalon közzétett hirdetésben. Rögtön megtetszett neki a juhok megjelenése, és nem gondolkodott sokat, amikor úgy döntött, hogy elmegy és megveszi az állatokat.

„5 évvel ezelőtt fedeztem fel őket, emlékszem, annyira megkedveltem őket, hogy gyakorlatilag átutaztam az országot, hogy elhozzam őket. Osztrák származású fajta, az én állataim nem rendelkeznek származási bizonyítvánnyal, nem külföldről vásároltam, hanem valahonnan Székelyudvarhelyről, az ország másik feléről. Akkor 3 példányt vásároltam, és aztán elértem a 15-öt. Abból adtam el, és most 6-7 darabom van” -mondja a tenyésztő a Brillenschaffal folytatott „kalandjáról”.

Brillenschaf juhtenyésztés – legelőn vagy istállóban

Brillenschaf juhokat istállóban, de legelőn is tenyésztenek. Ez a fajta nagyon jól felhasználja a takarmányt, abban az értelemben, hogy mindent megeszik, és valójában „örül” mindennek, amit a réten talál, még a töviseken is. A csalánnak azonban nem – mondta a gazda.

És ami Brillenschafban figyelemre méltó, az a képesség, hogy megmássza a dombot, a peremeket és még a hegyeket is – mondja Cătălin Boțoteanu a fajtáról, amely szerinte csak előnyökkel jár.

A Brillenschaf -anyajuhok évente kétszer, két bárányt ellenek

Azoktól, akiknek a gazda Brillenschaf juhokat adott el, nagyon jó visszajelzéseket kapott a húshozammal kapcsolatban. Ez megerősítette, hogy a Brillenschaf bármilyen más húsfajtával tenyészthető, és általában két bárányuk lesz az elléskor.

Ennek a fajtának minden bizonnyal az az erőssége, hogy a nőstény évente kétszer ellik, és az ellés után nagyon gyorsan helyrejön és visszatér. Ezenkívül a Brillenschaf juhok kis kivételekkel általában két bárányt ellenek.

„Általában két hónappal az ellés után már visszatérnek, ami nem igazán fordul elő a román fajtáknál. A nőstény évente kétszer ellik. Valaki még hívott is, akinek ilyen juhot adtam el, és azt mondta, hogy egy héttel az ellés után már úgymond visszakapta a juhot, ami nagyon megkülönbözteti a többi fajtától” – mondta Cătălin Boțoteanu.

A Brillenschaf juhfajta kizárólag húsra specializálódott, a tejet csak bárányok etetésére használják.

„Ami kezdettől fogva vonzott a fajtához, az elsősorban a megjelenése, a juhok sokkal szebbek, mint a romániaiak. De ami minden bizonnyal megkülönbözteti őket más, húsra szánt fajtáktól, az a nagyon jó termelés, de az is, hogy a nőstény évente kétszer ellik” – mondta a gazda.

Németországban és Ausztriában a Brillenschaf fajtát veszélyeztetettnek tekintik, és a húsuk ínyencségnek számít, amelyet luxuséttermekben kínálnak. „Sokat számít, hogyan készítik el a húst, egyébként ez mindenféle hús esetében érvényes. A Brillenschaf szigorúan húsokra szakosodott fajta, egyáltalán nem adnak tejet, csak a bárányok etetésére, a meglehetősen kiemelkedő tőgyük ellenére. Nagyon izmosak és nagyok, megjelenésüket tekintve” – mondta a tenyésztő.

A brillenschafi bárányok jó napi növekedést mutatnak

A tejtermeléssel a Brillenschaf fajta nem büszkélkedhet nagy teljesítménnyel, csak a húsban jeleskedik. A bárányok esetében pedig az átlagos napi növekedési ütem jó, és nem szabad erőltetni a fejlődésüket különféle kiegészítőkkel vagy koncentrált takarmánnyal. Szépen és természetesen, csak fűvel és egyéb legelőtakarmánnyal nőnek.

„A tej szempontjából tenyészteni nem tekinthető kifizetődőnek, mert nagyon keveset ad, még akkor is, ha nagy a tőgyük. A tej elég a bárányoknak és ennyi, még azt is észrevettem, hogy elég gyorsan elválasztják őket. De a hús esetében azt mondhatom, hogy minden fajtához használják keresztezésre. Nagyon örültem a bárányok növekedésének. Eddig nem adtam különleges takarmányt a bárányoknak, de most először vettem. De természetesen is nagyon jól fejlődik, elégedett voltam” – zárta szavait a gazda.

A Brillenschaf juhok ára Romániában

Jelenleg Cătălin Boțoteanu eladja a Brillenschaf állományát, hogy egyetemi tanulmányainak szentelje idejét. A fiatal tenyésztő több Brillenschaf-példányt is értékesít, és mindegyik kért ára 600-800 lej, a juhok jelenleg ugyanis vemhesek.