Fără categorie

De minimis támogatás méhekre – ősszel. Oros miniszter bejelentette a méhészek támogatását!

Remek hírt közölt a mezőgazdasági miniszter a romániai méhészek számára. Adrian Oros, a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium (MADR) vezetője bejelentette, hogy ősszel 52 millió lejt különítenek el a méhészeti ágazat de minimis támogatásának finanszírozására.

A méhészeknek szóló hírekkel kapcsolatban Adrian Oros emlékeztetett a Nemzeti Méhészeti Program forrásainak kiegészítésére, pontosítva, hogy lesz pénzelkülönítés a kaptárok állami támogatással történő támogatására.

„A Nemzeti Méhészeti Programban majdnem 59 millió euró lesz. A méheknek ősszel de minimis támogatást is adunk, amit tavaly is adtunk. 52 millió lej” – jelentette ki Adrian Oros miniszter az augusztus 25-ei sajtótájékoztatóján, a MADR székházában.

A miniszter pontosításai szerint a de minimis támogatást idén ősszel adják a tavalyi modell szerint. 2020-ban a méhészeti támogatás iránti kérelem leadásának utolsó napja szeptember 15-e volt, a csekély összegű támogatást pedig a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség nyújtotta.

Emlékeztetésképpen, 2020-ban a méhészeknek kifizetett összeg 25 lej / méhcsalád volt, a de minimis támogatási program teljes értéke pedig 49.948.500 lej, ami körülbelül 10.516.359,27 eurót jelent az Európai Központi Bank által 2019. szeptember 30-án meghatározott árfolyamon, 4,7496 lej.