• Rólunk 
  • Agrointelligencia

    Nehéz év a tenyésztőknek: A legelők szárazak! Annyira etetjük az állatokat, hogy ne betegedjenek meg!

    Agrointelligencia Agrointelligencia -

    Szárazak a legelők és veszélyben vannak a takarmánynövények is a termőföldeken. Egyes tenyésztők nehéz helyzetben vannak, és csökkenteni kezdték az állatok fejadagját. Az állományt csak annyira etetik, hogy az állatok ne gyengüljenek le vagy ne váljanak sebezhetőek a betegségekkel szemben.

    „Nagy a gond. Madarász, Illye, Cséffa, Oláhszentmiklós, Körösgyéres, a megye egész déli területén szárazak a legelők. A határban nincs semmi. A legelőre a zöld rész felülete szerint számított adót fizetünk, de június óta semmi sem zöld, mert már nem esett az eső” – közölte az ebihoreanul.ro-val Ionică Sterp, a Bihar megyei Madarász juhtenyésztője.

    Öt lucernásból csak az egyikből sikerült annyit begyűjteni, amennyit kell, a másodikból pedig csak 10 és 50 százalék között, attól függően, hogy mennyi szerencséje volt a földtulajdonosnak. A többiről jobb nem is beszélni. „A lucerna ára megduplázódott a tavalyihoz képest. Egy bála 100 lej volt, most elérte a 200 lejt, és máris oda kell adnunk az állatoknak, mert nincs mit enniük a legelőről. 1.000 főnél kettőnél több bálát esznek meg egy etetésnél, hogy jóllakjanak. De legfeljebb másfél bálát tudok adni nekik, azért, hogy ne fogyjanak le” – mondta Ionică Sterp.

    A csökkentett takarmányadag befolyásolja a tej- és sajttermelést. „Egy kiló sajthoz 3-4 liter tej kell. Általában 100 juhból 25 litert fejtem, ebből körülbelül 6 kilogramm sajtot készítettem. Most 100 juh esetleg 10 liter tejet ad, ebből 3 kiló sajt lesz. De ha most etetem őket, mit csinálnak télen?” -aggodalmaskodott a tenyésztő.

    Egy másik bihari gazda, aki a szárazsággal küzd, Ştefan Maricec. 11 tehenet, 4 üszőt és 15 borjút nevel Köröstarjánban, egy állomány, amely elég nagynak számít, miután az évek során a vidéki lakosok felhagytak az állattenyésztéssel, mert a tejet, a sajtot és a húst a városi szupermarketből is megvásárolhatták. Itt is száraz a legelőt, emiatt július elejétől takarmánnyal eteti az állatokat.

    „Nem hagyhatom, hogy lefogyjanak, mert akkor kiteszem őket a betegségeknek. Tavaly is szárazság volt, de ez az év katasztrofális. Ha nem lenne fizetésem, mert építőiparban dolgozom, nem lenne mit enni adnom az állatoknak” – mondta a férfi.

    Alapvetően a férfi oda jutott, hogy az állatok etetésére fordította a fizetését és a támogatásokat, amelyek tavaly állatonként 380 eurónak feleltek meg. Le is mondott a tej értékesítéséről. „A tejet literenként 90 baniért veszik, ez nem éri meg. Három évvel ezelőtt vettem egy hűtőtartályt, de a tejért kapott pénz alig fedezte az áramfogyasztást.”

    A jelenlegi aszály bővítette a meglévő egyéb problémák listáját, ezért pénzt kell elvennie a fizetéséből, hogy szénát és kukoricát vásároljon. „Még mindig nem számoltam a veszteségeket, rettegek tőle” – mondta csüggedten Maricec.