Fără categorie

Salsola – jövedelmező növény, amelyet a legrosszabb talajon is lehet termeszteni

A Salsola vagy Okahijiki (japán káposzta) a legújabb szuperzöldség, amelyet hazánkban a Buzău Zöldségkutató és Fejlesztő Állomás kutatója, Costel Vînătoru kutató akklimatizált. Ennek a növénynek az értékét az adja, hogy bármilyen talajon, beleértve a nagyon sérült talajon is termeszthető, nagy sótartalmú talajon is, és többletbevételt hozhat a gazdáknak abban az időben, amikor más salátába való zöldségeket nehezebb kamatoztatni.

• Mi a Salsola vagy Okahijiki?
• Hogyan kell fogyasztani a Salsolat?
• Milyen ízű Salsola vagy Okahijiki?
• Salsola – a növény jellemzői
• Hol termeszthető a Salsola vagy Okahijiki
• A Salsola termesztése
• Salsola vagy Okahijiki növények betakarítása
• Hol található Salsola vagy Okahijiki mag?
• Miért fontos Salsola a romániai mezőgazdaság számára?

Mi a Salsola?

A Salsola olyan növény, amely emberi fogyasztásra is használható, de dekoratív célokra is termeszthető. Eredetileg a Salsola japán növény, de a nálunk akklimatizált fajta Új -Zélandon őshonos.
A Salsola komarovii állítólag Japán egyik legrégebbi zöldsége, ahol Okahijiki -nak hívják. Az Okahijiki néven is ismert Salsola a világ több pontján ismert, fogyasztásra termesztik.

Hogyan kell fogyasztani a Salsolat?

A Salsola ehető növény, amelynek a levele és a fiatal szára fogyasztható, amelyekből különféle salátákat készítenek.

A Salsola növényt nagyra értékeli a keleti konyha, nyersen salátákban, sushiban használja, és zöldségként levesben, gőzön főzve. A Salsolát sülve, más zöldséggel, pörköltben stb. is fogyaszthatjuk.

Milyen ízű Salsola?

A Salsola levelének íze a klasszikus salátáéhoz hasonlít, de kellemesebb, vonzóbb aromával. Előnye, hogy a Salsola ehető most is, amikor az általunk ismert saláták már tejszerűek, keserűek lettek.

Salsola – a növény jellemzői

A Salsola növények elérik az egy méter feletti magasságot, ha hagyják őket növekedni, de ajánlatos körülbelül 15-30 centiméteren tartani őket, megjelenésük szerint bokor. A Salsola levelek nagyon hasonlítanak a kaporlevélhez, csak nagyobbak és ritkább ágúak

Hol termeszthető a Salsola vagy Okahijiki?

A Salsola Romániában a legjobb körülmények között termeszthető, ha az SCDL Buzău által akklimatizált fajtát használja. Erről a csodálatos növényről ismert, hogy a meglehetősen szegényes talajban is fejlúdik, és rendkívül jól növekszik lúgos talajban is.

A Salsola növényeknek vízre van szükségük, de ezt nem szabad túlzottan vagy tócsás formában adni.

A Salsola termesztése

A Salsola a veteményeskertben vagy üvegházban, akár a virágoskertben vagy a gyógynövényesben is termeszthető. Azok, akik Salsola magokat árulnak, cserepes növényként való termesztését is javasolják.

A növény könnyen növekszik és nagyon produktív.

A Salsola vetése az év bármely szakaszában elvégezhető. A magokat minimális mélységben vetik, és csírázási hőmérsékletük 16-25 Celsius fok. A Salsola magvak a körülményektől függően 12-20 nap alatt csíráznak.

Salsola vagy Okahijiki növények betakarítása

A Salsola betakarítását a növény teljes vegetációs ideje alatt végzik, de csak virágzásig. A nagyon fiatal leveleket és szárakat leszedik, azaz jól megtisztított ollóval levágják. A növény virágzása után a levelek már nem olyan ízletesek és keserű ízűek.

Hol található Salsola vagy Okahijiki mag?

A Salsola magvak több szenvedélyes romániai termelőnél is megvásárolhatók. Jelenleg a Salsola magvak mennyisége korlátozott. A Salsola vetőmag vásárlásának megbízható forrása a Buzau Zöldségkutató és Fejlesztő Állomás.

Miért fontos Salsola a romániai mezőgazdaság számára?

A Salsola a romániai mezőgazdaság szempontjából kiemelt jelentőségű növény. Egyre több gazdálkodó panaszkodik a talaj lúgosságára és arra, hogy lehetetlen a tönkrement talajjal rendelkező területeket hasznosítani. A Salsola nagyon jó körülmények között termeszthető ezeken a felületeken. Costel Vînătoru, az SCDL Buzău kutatója szerint Salsola rendelkezik azzal a tulajdonsággal, hogy kivonja a sót abból a talajból, amelyben nő, és ezért tekintik gyógyírnak is a leromlott területekre. „Sós talajban is sikeresen termeszthető. Különféle koncentrációjú sós vízzel öntöztem őket, és nagyon jól viselkednek. Körülötte semmi sem tart, ezért gyakorlatilag a sóval gyomirtunk. Termeszthető veszélyeztetett talajon, fogyasztásra, de só kinyerésére is. Mint tudják, Romániának sok sós földje van. Célunk a leromlott területek helyreállítása, és ez a növény nagy remény arra, hogy a mezőgazdasági körzetbe újra bevigye a só által elpusztított nagy területeket” – jelentette ki Costel Vânătoru az Adevărul című kiadványnak.