Fără categorie

2.210 eurós APIA-támogatás. Kik a kedvezményezettek, akik megkapják a pénzt az év végéig?

Gazdaságonként 2210 eurós APIA-támogatás, amelyet a mezőgazdasági termelők az év végéig kapnak meg. Ez egy megnövelt kifizetés az állam támogatási programja keretében, amelyet azok a mezőgazdasági termelők kapnák a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségtől (APIA), akik védett területeken, üvegházakban és fóliákban termesztenek a zöldségeket.

„A Zöldségprogramhoz kapcsolódóan a védett területeken – itt van néhány módosítás, mert egyrészt az a 14.271 kedvezményezett, aki eddig regisztrált, 150 millió lejes plafonért, nem fogja kiaknázni a teljes összeget, és ott adódik egy különbözet. Továbbá az aromás növények számára, az aromás növények művelőinek támogatására szentelt programhoz a 6 millió lejből mindössze 2,2 millió lejt merítettek ki. Mint ilyen, még mindig rendelkezésre áll 3 millió lej összeg, amelyet a zöldségprogramra irányítunk a védett területeken. Így az 1.000 négyzetméterenként 2.000 eurós összeg 2.210 euróra emelkedik” – jelentette be Adrian Oros földművelésügyi miniszter a MADR székházában kedden, szeptember 14-én tartott sajtótájékoztatóján.

Még ha az összeget meg is emelték, nem bővül azoknak a gazdáknak a listája, akik 2.210 eurós APIA -kifizetést kapnak – tette hozzá a miniszter. „Azokat a kedvezményezetteket támogatjuk, akik benyújtották kérelmüket, és akik ellenőrzés alatt állnak ebben az időszakban, és akik továbbra is jogosultak maradnak, azok számára 210 euróval növeljük az összeget. Mindez amiatt, mert a két programban fel nem használt összegek maradtak. És itt szeretnék pontosítani. Ezen a programon kívül – Zöldségek a védett területeken, amelyet a gazdák kérésére a kiterjesztettük, és nemcsak megtartottuk a paradicsomot, hanem az uborkát, a padlizsánt és a paprikát is hozzáadtuk, ebben az évben kifizették és folyósítják a következőket: mezőn termelt paradicsomhoz kapcsolódó zöldségtámogatás – 2.013 euró /hektár; szántóföldi uborka esetében 3.391 euró / hektár; zöldségek esetében pedig a védett területeken 4.844 euró / hektár. Tehát ezek külön összegek a Zöldségek a védett területeken programhoz képest” – mondta Adrian Oros.

MADR 210 eurónak megfelelő lejjel kiegészíti ki az 1.000 nm / kedvezményezett támogatást

Adrian Oros földművelésügyi miniszter bejelentése után a minisztérium honlapján közvitára bocsátottak egy határozattervezetet a 651/2021-es, a védett területeken a zöldségtermesztést támogató program 2021-es jóváhagyásáról szóló kormányhatározat módosítására és kiegészítésére, valamint a 652/2021-es, az illatos növények termelésének támogatására irányuló, 2021-re szóló program jóváhagyásáról szóló kormányhatározat módosítására, ehhez a kormány jóváhagyása szükséges, és amelyet közzé kell tenni a Hivatalos Közlönyben.

„A (2)-es bekezdés (azaz a zöldségfélék támogatása – szerk. megj.) 210 euró / termés / 1.000 nm / kedvezményezett összeggel egészül ki, támogatást lejben folyósítják, a (2)-es bekezdésben foglalt árfolyam szerint, feltéve, hogy a kedvezményezett három pénzügyi év alatt nem haladja meg a 20.000 euró összegű támogatást” – áll a dokumentumban.

Az idézett forrás szerint a határozatban szereplő csekély összegű támogatási program alkalmazásához szükséges pénzügyi forrás 153.730.000 lej összegű, ami legfeljebb 31.551.000 eurónak felel meg, és amelyet a minisztérium számára 2021-re
jóváhagyott költségvetéséből fizetnek ki. „A 651/2021-es számú, a védett területeken a zöldségtermesztést támogató program 2021-es évre szóló programjának jóváhagyására vonatkozó kormányhatározat által jóváhagyott, a programba való beiratkozási kérelmek érvényben maradnak”, áll még a tervezetben.

A gazdáknak nem kell más kérelmet benyújtaniuk

A MADR dokumentum azt is kiemeli, hogy az egyes kedvezményezettek számára a de minimis támogatási összegek megállapításakor az APIA kiszámítja és folyósítja a pénzügyi támogatás összegét, figyelembe véve a termésenkénti / 1.000 négyzetméterenkénti maximális 2000 eurót vagy adott esetben 2210 euró értéket/ kedvezményezett, három pénzügyi évre vonatkozó, legfeljebb 20.000 eurós felső határon belül. Ezenkívül a programba való beiratkozási kérelmek, amelyeket 651/2021. számú, a védett területeken a zöldségtermesztést támogató program 2021-es évre szóló kiadásának jóváhagyására vonatkozó kormányhatározat keretében adtak le, továbbra is érvényesek maradnak.

A fizetés december 3-án kezdődik

Az APIA főigazgatója, Adrian Pintea szeptember 7-én, a 2021-es mezőgazdasági termelők kongresszusán bejelentette, hogy a zöldségtermesztés védett területeken támogató programnak ebben az időszakában ellenőrzések zajlanak, a gazdák december 3-áig nyújthatják be az igazoló dokumentumokat.

„Ez az időszak november 2-tól december 3 -ig tart. A támogatás kifizetése pedig ezen periódus után történik, amikor ezeket a dokumentumokat benyújtják, azaz december 3-a után kezdődnek a kifizetések, amelyeket december 31-ig kell teljesítenünk” – mutatott rá az APIA vezetője.

Mint ismert, az országos szinten, valamennyi megyében zajló rendszer keretében a következő növényekre lehet támogatást igényelni:

– húsos paprika és / vagy vékony paprika;
– uborka
– paradicsom;
– padlizsán.

Erről a de minimis támogatásról bővebben itt írt az Agrointeligența-AGROINTEL.RO: Minimis legume sere și solarii 2021: condiții, culturi eligibile, acte necesare, condiții și plăți